(19.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, vidíte, že přicházím sama, což je pro vás špatná zpráva. Jdu požádat o souhlas s tím, že budeme mít přestávku ještě dalších 15 minut, to znamená prodlužuji tuto pauzu do 20.05 hodin.

 

(Jednání pokračovalo ve 20.08 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, než se všichni dostaví na svá místa, seznámím vás s tím, jaká proběhla jednání s legislativním odborem, protože jsme se dostali do poněkud zapeklité situace, neboť zde zazněly, jak shrnul pan zpravodaj, návrh na zamítnutí jako první, na vrácení k dopracování s podmínkou jako druhý a poté zde byl jako třetí návrh Vlastimila Tlustého, který řekl, že chce, aby o jeho návrzích bylo hlasováno až po těch dvou předchozích. Legislativa mě upozorňuje na to, že takto postupovat dle jednacího řádu nelze, že v prvém čtení je možno hlasovat o zamítnutí, o vrácení. Pokud tyto návrhy neprojdou, hlasujeme o přikázání výborům, samozřejmě můžeme dávat návrh na prodloužení lhůty a podobně. To je výklad, který mám k dispozici, a sděluji vám ho předtím, než tímto způsobem nechám hlasovat.

Ale pan poslanec Tlustý se hlásí.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, já jsem přesvědčen o tom, že návrh na přerušení a odročení do přesně definovaného okamžiku, který je definován tak, že vláda doplní nezbytné informace, já jsem to formuloval velmi otevřeně a velmi vlídně, to znamená o definici vydávaného majetku a způsob ocení nahrazovaného majetku - myslím, že to umožňuje nejen rychlé konání, ale ve velikém prostoru konání vlády, která nemá žádný problém takovou věc splnit. Je to v souladu s jednacím řádem, a pokud to interpretujete jako nehlasovatelný návrh, tak já samozřejmě vznáším námitku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já to neinterpretuji za sebe, interpretuji stanovisko legislativního odboru Sněmovny, které jsem si vyžádala.

O slovo se ještě hlásí místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážená paní předsedající, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, já jsem možná neposlouchal úplně přesně celý projev pana kolegy Tlustého, ale jeho procedurální návrh jsem poslouchal a vydedukoval jsem z toho, že jde o klasický procedurální návrh podle § 63 odst. 1, bod 1a). Ten je normálně legálně popsán v jednacím řádu a nechápu stanovisko našeho legislativního odboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane místopředsedo, to je spor, který tady můžeme vést libovolně dlouho. Já jsem pro korektnost, pro informaci Poslanecké sněmovně, pro to, abychom se vyhnuli dalším problémům. Vy stejně jako někteří další kolegové jezdíte k Ústavnímu soudu a víte, jak detailně je probírána procedura a projednávání zákonů v Poslanecké sněmovně. Já chci, abychom hlasovali s vědomím, že buď postupujeme podle jednacího řádu, anebo samozřejmě Sněmovna má tu velkou moc, že se může rozhodnout, že jednací řád si vykládá jinak, a budeme postupovat jinak. V tom případě mám povinnost upozornit na to, že to je v rozporu se stanoviskem sněmovní legislativy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní místopředsedkyně, já tedy samozřejmě procedurálně, abychom vyhověli celé proceduře, o námitce budeme hlasovat, ale já si dovolím odcitovat pro kolegy, kteří s sebou nemají zákon o jednacím řádu, že § 63 odst. 1, bod 1 písm. a) je úplně první hlasování návrh na odročení: "Návrhem na odročení navrhuje poslanec, aby projednávaný návrh nebyl rozhodnut ihned, ale aby se o něm jednalo buď v době pozdější, vyjádřené určitým časovým údajem, nebo podmínkou, která musí být nejprve splněna, nebo aby jednání bylo odročeno na dobu neurčitou." Tyto tři možnosti jsou.

Pan kolega Tlustý, jestli já jsem si dobře poznamenal, navrhl odročení, pokud neprojde zamítnutí nebo návrh na vrácení, a protože on nenavrhuje na rozdíl ode mne vrácení vládě k přepracování - to chápu, jako koaliční poslanec - navrhuje, aby vláda doplnila před rozhodnutím k přikázání určité věci. To si myslím, že je zcela legitimní.

Takže podle mého soudu procedurálně samozřejmě budeme hlasovat o námitce, jestli je ten váš postup správný, nebo ne. Ale já si myslím, že tento bod je zcela logicky hlasovatelný podle textu jednacího řádu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP