(11.20 hodin)
(pokračuje Kasal)

Rozumím tomu, že chcete odhlásit, což se stalo v tuto chvíli, a budeme hlasovat znovu.

 

Věřím, že jste všichni přihlášeni, takže jsem zahájil hlasování pořadové číslo 204. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 151 přítomných pro bylo 84, proti 2, takže návrh byl přijat. Děkuji panu zpravodaji i paní navrhovatelce.

 

Dalším bodem je

 

64.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
související s registrovaným partnerstvím
/sněmovní tisk 395/ - třetí čtení

 

Místo u stolku zpravodajů zaujme pan ministr Ivan Langer a paní poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Pokud se nikdo nehlásí - hlásí? Hlásí se někdo do rozpravy? Nehlásí, takže přistoupíme k hlasování. Prosil bych paní zpravodajku, aby nás informovala o tom, jak si představuje hlasování.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Ano, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, pozměňovací návrhy k tisku 395, tedy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony související s registrovaným partnerstvím, jsou obsaženy v podkladu označeném jako 395/2.

Procedura bude poměrně jednoduchá. Pozměňovací návrhy pod písmenem A, tedy pozměňovací návrhy obsažené v usnesení petičního výboru, představují v podstatě legislativní úpravy. Doporučuji hlasovat celé písmeno A jako celek. Stejně tak bod B - návrhy paní poslankyně Hany Orgoníkové. Mají vzájemnou provázanost a doporučuji hlasovat návrhy pod písmenem B jako celek, pokud nebude připomínka.

Budou-li přijaty návrhy pod písmenem B, je písmeno C - návrhy paní poslankyně Jacques - nehlasovatelné, protože jde o totožné návrhy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Pan ministr Ivan Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já bych chtěl jen poprosit, kdyby mohlo být hlasováno zvlášť A1, neboť tam avizuji nesouhlasné stanovisko předkladatele, u zbytku bodu A souhlas. U pozměňovacích návrhů B a C je stanovisko předkladatele neutrální. Takže tato procedurální prosba.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Budete mít příležitost se k tomu vyjádřit, ale vy jako poslanec máte právo navrhnout oddělené hlasování, takže vám bude vyhověno. Ještě nějaký další návrh zazní? Nezazní. Zazní gong. Takže, paní zpravodajko...

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Akceptuji připomínku pana ministra Langera, takže bod A budeme hlasovat A1 odděleně. Hlasování můžeme zahájit. Mé stanovisko je neutrální. (Ministr má stanovisko záporné.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 205. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přítomných 158 bylo pro 56, proti 57, takže návrh A1 nebyl přijat.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Návrhy označené čísly 2, 3, 4 pod bodem A můžeme tedy hlasovat společně. Stanovisko je doporučující. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 206. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 160 poslanců, pro bylo 143, 1 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Nyní rozhodneme o pozměňovacích návrzích paní poslankyně Orgoníkové obsažených pod písmenem B. Znovu upozorňuji, že jde o totožné návrhy s návrhy pod písmenem C paní poslankyně Jacques. Stanovisko kladné.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Naprosto, naprosto, naprosto neutrální.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Po tomto naprosto, naprosto, naprosto zřetelném vyjádření jsem zahájil hlasování pořadové číslo 207. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 160 přítomných bylo pro 90, proti 2, takže návrh byl přijat.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Vzhledem k tomu, že už nemůžeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem C, doporučuji hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony související s registrovaným partnerstvím, podle sněmovního tisku 395, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 208. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 160 poslanců, pro bylo 112, proti 5. Návrh byl přijat. Takže končím třetí čtení této předlohy. Děkuji panu ministrovi.

 

Omlouvám se všem, kteří doufali, že bude projednáván zákon o občanském soudním řádu, což je tisk 390. Myslím si, že měl být předmětem našeho jednání.

 

63.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb.,
občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 390/ - třetí čtení

 

Prosím, aby se slova ujal pan ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a paní zpravodajka ústavněprávního výboru Eva Dundáčková. Pozměňovací návrhy máme uvedeny v tisku 390/4.

Pan ministr chce využít příležitosti.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi před průběhem třetího čtení předložit procedurální návrh, který by spočíval v tom, že bychom tento sněmovní tisk vrátili do druhého čtení. Důvodem tohoto návrhu je ta skutečnost, že jsme vedli a stále vedeme relativně rozsáhlé odborné diskuse nad tím, jak nejvhodněji naformulovat paragrafy, které se týkají rozhodnutí o výchově a výživě nezletilého, a zvláště potom vymáhatelnosti tohoto rozhodnutí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP