(11.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Dámy a pánové, to, co páchá současná vláda ve zdravotnictví, je neuvěřitelné. To, co připravuje, je ještě neuvěřitelnější. Myslím si, že máme povinnost udělat vše, co je v našich silách, abychom v tom této vládě zabránili.

Dámy a pánové, vláda Mirka Topolánka škodí naší republice. Vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů. Vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země. Vláda Mirka Topolánka je tady přesčas a měla by odejít a tato Sněmovna by jí k tomu měla, po mém soudu musí, pomoci.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Rathovi. Nyní budeme pokračovat v řádných přihláškách. Přihlášen je pan poslanec Bohuslav Sobotka, připraví se pan poslanec Robert Dušek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já jsem pozorně poslouchal vystoupení předsedy vlády Mirka Topolánka a musím říci, že mi ho bylo líto. On se tady snažil vydávat za své výsledky práce minulých vlád a já myslím, že je potřeba zdůraznit, a já bych to rád na začátku svého vystoupení zdůraznil, že rozpočtové a daňové dějiny této vlády byly zahájeny 1. ledna letošního roku. Cokoliv se dělo předtím, nebylo touto vládou žádným způsobem podstatně ovlivněno. Veškeré takzvané reformní změny, které jste tady prosadili za pomoci přeběhlíků v Poslanecké sněmovně v loňském roce, začaly platit až 1. ledna letošního roku.

Když ODS vyhrála v parlamentních volbách, tak vyhrála na základě slibu, že dá do pořádku naše veřejné rozpočty. Já bych se rád proto zabýval otázkou situace státního rozpočtu a veřejných rozpočtů.

ODS strašila tím, že veřejné rozpočty jsou v rozvratu, v katastrofě, že jsme spadli do dluhové pasti, že tady nejpozději v nejbližších měsících nastane totální rozpočtová katastrofa a rozval veřejných financí. Když Český statistický úřad hodnotil hospodaření státu v roce 2007, to znamená v loňském roce, ještě před vaší reformou, tak konstatoval, že deficit veřejných rozpočtů v loňském roce dosáhl 1,6 %. 1,6 %! To je rozpočet, který připravila poslední sociálně demokratická vláda a předložila ho Topolánkově vládě, která tento rozpočet převzala a položila sem do Poslanecké sněmovny.

Já si dobře vzpomínám, jak se tehdy předseda vlády Mirek Topolánek štítivě od rozpočtu na rok 2007 odtahoval, jak se od něj štítivě distancoval, včetně tehdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého, a zapřísahali Poslaneckou sněmovnu, že oni na tomto rozpočtu nemohli vůbec nic změnit, že je to rozpočet, který připravila sociálně demokratická vláda, že je to tedy rozpočet špatný a že oni budou dělat rozpočty jiné a lepší, jenom když k tomu konečně dostanou možnost.

Jaký byl tedy výsledek. Tento "katastrofální" rozpočet skončil nejnižším deficitem v desetiletých dějinách České republiky. Loni jsme měli nejnižší schodek veřejných rozpočtů a byl to rozpočet připravený sociálně demokratickou vládou.

Topolánkova vláda ani během loňského roku neprovedla jediné úsporné opatření, kterým by snížila výdaje státu oproti návrhu rozpočtu, tak jak byl schválen na konci roku 2006, včetně hlasů všech sociálně demokratických poslanců. Já myslím, že to bylo také schválně, že si Topolánkova vláda snažila vytvořit určitý vyšší odrazový můstek, tak aby později její rozpočtová politika vypadala lépe, než ve skutečnosti bude. Navzdory této snaze utrácet, jak se dá, rozpouštět rezervní fondy, vybírat peníze, které byly uloženy na důchodovém účtu, tak přes veškerou tuto snahu zvýšit rozpočtový schodek se to vládě v loňském roce nepovedlo a stát hospodařil se schodkem státního rozpočtu 66 miliard korun a v metodice ESA 95 1,6 % hrubého domácího produktu. Česká republika tak ve skutečnosti i v loňském roce splnila cíle konvergenčního programu stanovené pro tento rok. Ty cíle byly na úrovni přesahující 3 % hrubého domácího produktu a výsledek byl lepší než 50 %.

Já si myslím, že je zřejmé, že ten pokles deficitu v loňském roce, ten pokles nezaměstnanosti v loňském roce, pokles lidí pobírající sociální dávky, ke kterému došlo v roce 2006 a 2007, nízká inflace v loňském roce, která dosáhla pouhých 2,8 %, to všechno byly výsledky, které dobíhaly po osmiletém období vlád sociální demokracie a na těch vynikajících výsledcích roku 2007 Topolánkova vláda nemá žádný podíl.

Kdybych byl na místě předsedy vlády Topolánka a provedl bych takovéto přisvojení, tak bych se tady na místě propadl hanbou. Myslím si, že předseda vlády Topolánek má zřejmě jiná morální kritéria, a za to, co tady předvedl, ho, zdá se, hanba nefackuje.

Myslím si, že je také dobré podívat se na rozpočtové cíle, které tato vláda má pro příští období. Ministr financí avizoval, že vláda se bude snažit, aby letos byl schodek veřejných rozpočtů 1,5 % a také v příštích letech aby byl deficit kolem 1,5 % hrubého domácího produktu. Pokud se podíváme na bombastická předvolební vyhlášení Občanské demokratické strany o tom, jak radikálně změní a zpřísní rozpočtovou politiku, jak sníží rozpočtové deficity, a pak se podíváme na realitu, kdy poslední rozpočet sociální demokracie skončil s deficitem 1,6, a ODS a tato současná vládní koalice se chystá mít rozpočty s deficitem 1,5 % hrubého domácího produktu, tak zjistíme, že celý fiskální výsledek takzvané reformy veřejných rozpočtů bude 0,1 HDP deficitu veřejných rozpočtů v České republice. 0,1 hrubého domácího produktu, což je naprosto zanedbatelná veličina, která se dá dosáhnout jakýmikoliv rozpočtovými škrty, které nevyžadují žádné změny zákonů, natož mandatorních výdajů. Takovýto minimální výsledek poklesu deficitu veřejných rozpočtů bude tato vláda vydávat za výsledek svých takzvaných reforem.

Já myslím, že je to ostuda. Vy jste slibovali obrat v rozpočtové politice, vy jste slibovali radikální snížení deficitu. Nic z toho jste nedokázali a jediné snížení deficitu je 0,1 %.

Stejně tak si myslím, že je velké zklamání z vaší daňové politiky. Vy jste nadchli občany představou daňového přiznání na jedné straně, slíbili jste snížení daně všem a živnostníkům jste slíbili daňové prázdniny. Každý, kdo se podíval letos na daňové přiznání, a to už máme druhý rok vaší vlády a vy jste s tím mohli letos něco udělat, tak zjistil, že to daňové přiznání je úplně stejně komplikované, jako bylo předtím, a v žádném případě těch cca 14 až 16 stran daňového přiznání včetně příloh není jedna A-4 daňového přiznání, které jste slibovali. A pokud se podívám na plány této vlády, tak to ani nebude. Tedy už v tuto chvíli je možné konstatovat, že do roku 2010 se žádný daňový poplatník nesetká s daňovým přiznáním, které bude ve formátu A-4. Tady jste dali populistický slib, který v žádném případě nebudete schopni dodržet, a nebude to jedna strana, ale nebudou to ani dvě, ani tři, ani čtyři strany. Prostě tady jste byli mimo realitu a žádným způsobem tento volební slib v tomto volebním období nesplníte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP