(11.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Její přínos hospodářskému růstu a hospodářskému rozvoji je negativní. Její přínos zjednodušení daňového systému je negativní. Její přínos sociální stabilitě je negativní.

Jsem přesvědčen, že tato vláda by měla skončit. Pokud neskončí dnes, tak by měla skončit nejpozději za dva roky, a myslím si, že čím delší bude období, ve kterém bude tato vláda ještě vládnout, tím hlubší bude ve finále pád těch, kdo se na této vládě podílí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Bohuslavu Sobotkovi a oznamuji, že počet přihlášek se snížil na dvě, takže můžeme očekávat, že debata skončí včas.

Nyní se slova ujme pan poslanec Zdeněk Jičínský, připraví se pan poslanec Zdeněk Škromach. Pane profesore, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, nejednou jsme tu hovořili o tom, že tato vláda vládne špatně nejenom z hlediska svého obsahu, ale i z hlediska svého způsobu. Už Jiří Paroubek tu hovořil o tom, že tato vláda není legitimní. Je legální, ale není legitimní. Rád bych tady připomenul kolegům z vládní koalice, že jejich kritika na adresu Ústavního soudu také svědčí o tom, že hodnoty právní kultury a ústavnosti zdaleka nejsou v popředí jejich zájmu.

Ten hlavní reformní balík, který jsme svého času projednávali a který jsme u Ústavního soudu napadli stížností, nejtěsnější většina soudců Ústavního soudu shledala ještě v rámci ústavnosti, ale přesto bych vám ocitoval z nálezu Ústavního soudu, té většiny, která konstatuje: "Princip demokracie se nevyčerpává toliko vládou většiny, ale nalézá svůj obsah v demokratické konkurenci názorů, v demokratické diskusi. Stěží si lze představit zákonnou předlohu," je to ona známá Topolánkova předloha 50 zákonů v jednom - "u níž by návrh na prodloužení lhůty k jejímu projednání s ohledem na její rozsah mohl být opodstatněnější. Byl-li uvedený návrh opozice zamítnut, nota bene bez jakékoli věcné argumentace, nelze tuto skutečnost hodnotit jinak než jako deficit demokratické politické kultury na straně vládní většiny." A to je to, co je podstatné: Tento způsob vládnutí rozkládá základní hodnoty demokratické kultury.

Místopředsedkyně Ústavního soudu Wagnerová, která měla minoritní votum, byla ještě výraznější: "Vládní většina nevyložila, kde vidí hranici mezi skutečně demokraticky přijímaným parlamentním rozhodnutím a pouhým výkonem velmi momentálně, neboť dosti nepoliticky založené hlasovací představy vlády a její parlamentní většiny, která je schopna se po následujících volbách změnit a převrátit v opak právní úpravu zásadních oblastí dotýkajících se každé osoby žijící v tomto státě, a tak se člověk stává instrumentalizovaným předmětem, skrze nějž běží neférový, neboť opoziční hlasy zcela opomíjející boj o prosazení partikulárních představ o dobré správě věcí veřejných."

Já vím, že u ODS, a hovořil jsem o tom nejednou, se vytvořil velmi zvláštní postoj k užívání politické moci. Necítí se vázáni pravidly, už nejednou se tu hovořilo o jejich aroganci. A já jsem sám překvapen, protože se v politice pohybuji už delší čas, jak se změnilo chování některých kolegů, kteří jsou nyní za ODS ve vládě. Svého času, když byla opoziční smlouva, s Ivanem Langerem se dalo docela korektně spolupracovat na přípravě ústavního zákona. A jak se chová dnes? Svého času pan poslanec Nečas, nyní místopředseda vlády, patřil k těm, které jsem považoval v rámci ODS za slušnější. Nyní zřejmě, aby prokázal, že je skutečně pravý představitel ODS, napadá ty soudce Ústavního soudu, kteří si dovolili pochybovat o racionalitě vládní reformy, že nevědí, o čem mluví, když zrušili zrušení nemocenského na první tři dny.

Vážení kolegové, můžeme se tomu usmívat, že vlastně o nic nejde - ale ono jde opravdu o dost. Podívejme se na to, a už to bylo řečeno, jakou má tato vláda důvěru. A nejde jenom o důvěru k této vládě. Jde o důvěru v demokratické instituce této země. A to vás neznepokojuje, že značná část lidí by si přála vládu silné ruky? To je vám jedno? A jakým právem na základě toho, že jste získali podivným způsobem dva poslance, kteří byli zvoleni za sociální demokracii, chcete prosazovat věci, které jsou proti vůli většiny lidí. Jakým právem? Co to má společného s demokracií? To je pohrdání demokratickými zásadami, to je pohrdání ústavností! Toto jsou věci vážné.

Pan předseda vlády tady hovořil o tom, že to, co tady je, je představení. Ano, hovořili jsme svého času o tom, že politika má své divadelní stránky, ale připomínám vám slova vašeho ministra zahraničí, který při volbě prezidenta řekl, že naše chování - mám na mysli chování celé Poslanecké sněmovny - mu připomíná ochotnické představení v Dolní Prčici. A jestliže vy hrajete tímto způsobem, potom samozřejmě ani opozice se nemůže chovat jako profesionální politik, protože vy nám vnucujete takový scénář hry, který z hlediska demokratického chování a demokratického fungování státu je hanebný. Hanebný! Proto by tato vláda měla skončit. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu profesoru Jičínskému za jeho vystoupení. Posledním písemně přihlášeným poslancem je pan poslanec Zdeněk Škromach. Prosím, pane kolego, ujměte se slova.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážená téměř nepřítomná vládo - myslím si, že i to ukazuje zájem o to, jak chce tato vláda vést diskusi s opozicí. O tom se hodně často hovoří. Ale tato vláda dělá kroky, k nimž nemá mandát, dělá kroky, které neměla ve svých volebních programech, dělá kroky, které podle slov Mirka Topolánka už před volbami, že nesmí sdělit lidem, co vlastně udělají po volbách, protože by je nevolili - a měl pravdu, protože kdyby byly volby dnes, tak ODS volby nevyhraje.

A je trošku s podivem, že v této zvláštní politice Mirka Topolánka a ODS jej podporují dvě menší strany, které ještě před volbami, dokonce po volbách tady byla Strana zelených, která hovořila o tom, že chce předčasné volby, že to je jediné řešení dané situace. Dnes opozice nabízí tuto možnost zeleným, aby mohli korigovat a prosazovat svůj program, aby mohli posílit své pozice ve volbách a utkat se o podporu např. pro to, aby mohli hlasovat pro radar, pro to, aby mohli podpořit např. naše vojenské mise v zahraničí, pro to, aby mohli podpořit i některé další věci, které vláda připravuje např. v oblasti sociální. Ale myslím si, že ta odvaha a velké řeči, které byly po volbách, skončily tím, že se rozdělila ministerská křesla. Myslím si, že dneska čím menší strana, tím více straníků v různých politických funkcích, a to se potom samozřejmě těžko odchází. Tomu rozumím.

Na druhé straně jsou tady mnozí lidé v očekávání. Ti usměvaví důchodci, kteří byli na plakátech ODS před volbami, a kde se ze všech stran hlásalo, že dostanou 24 tisíc ročně a bez podmínek. Dneska už se vysvětlilo, že to tak vlastně ani nemysleli, že sice nelhali, ale že neříkali tak úplně pravdu. Dneska tady pan premiér sčítá, kolik vlastně za ty téměř dva roky, kdy vládnou, přidali. Ale já myslím, že důchodci si nemysleli, že jim budou přidávat tu tisícovku celé volební období, ale že to bude navíc, že to bude zvýšení, nikoli vyrovnání inflace, kterou z velké části tato vláda svými opatřeními vyvolala. (V sále je stálý hluk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP