(Jednání pokračovalo v 10.13 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, dohodl jsem se s poslancem Karlem Šplíchalem, že bude hlasovat na vedlejším strojku, a pak se v nějaké pauze vymění vnitřek jeho zařízení. Takže jsme něco vymysleli a já vás žádám, abyste se vrátili na svá místa, každý ke svému strojku. Prosím, vraťte se, kolegové, do svých lavic.

Stále ještě hlasujeme o návrhu pana ministra Nečase, který navrhuje, aby body 18 a 19, tisky 435 a 436, byly pevně zařazeny - jsou to druhá čtení - v pátek 6. 6. jako body 4 a 5. To je podstata návrhu.

Ještě je zde návrh vás odhlásit, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se všichni přihlásili.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o bodech 18 a 19 na pátek jako body 4 a 5.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tyto body na pátek, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 57, přítomno je 191, pro hlasovalo 98, proti 16. Návrh by byl takto přijat, pokud se nikdo neozve. - Nic se neděje, tak pokračujeme.

 

Máme další hlasování: body 47 a 48, tisky 516 a 521, to jsou první čtení - návrh pana ministra Nečase zařadit také na 6. 6. jako body 6 a7.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, takto zařadit body 47 a 48, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 58, přítomno je 192 poslanců, pro hlasovalo 97, proti hlasovalo 13. Tento návrh byl takto přijat.

 

Vidím, že se to ještě také zkontroluje. Ptám se pana poslance Zapletala. Můžeme pokračovat? Takže tento návrh byl schválen, toto zařazení bylo provedeno.

 

To je podle všeho poslední, co jsme měli hlasovat k pořadu schůze, pokud se nemýlím a něco jsem neopomněl, ale myslím, že ne. Program schůze je tedy hotov, my můžeme tento bod ukončit.

 

Máme před sebou první bod řádně zařazený na dnešní schůzi, měl by to být bod

 

49.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb.,
zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 251/2005 Sb.,
o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 475/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády máme jako sněmovní tisk 475/1. Z pověření Senátu by měl předložený návrh zákona uvést senátor Tomáš Julínek. Já ho tady vítám jako senátora. Prosím, měl byste se rovnou ujmout slova. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, dovolte, abych představil senátní návrh zákona, který mění zákoník práce. Jedná se o záležitost, kterou jsme tady v Poslanecké sněmovně opakovaně diskutovali, týká se především přesčasových hodin zdravotníků ve zdravotnictví, a moji snahu snažit se legalizovat současnou praxi, která je mimo zákoník práce.(V sále je velmi rušno.)

Jenom připomínám, že tato moje aktivita se datuje už od roku 2005, potom i v roli ministra od roku 2006, a že se především přes odpor odborů nepodařilo do zákoníku práce dát zmocnění pro předpis, který by zvláštním způsobem upravoval přesčasovou práci ve zdravotnictví. (Velký hluk v sále.) Nemožnost prosadit to do normy a snaha nenarušit…

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, tady opravdu je problém se slyšet. Prosím o klid.

Máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek … nenarušit dohody v rámci tzv. technické novely zákoníku práce, nezbylo mi, než navrhnout tuto změnu jako senátor, protože jsem se snažil vyřešit situaci především ve zdravotnické záchranné službě, kde nad rámec zákona, v podstatě v rozporu se zákonem dosahovaly přesčasové hodiny lékařů a zdravotníků až tisícinásobek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP