(10.40 hodin)

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, za klub sociální demokracie. To je skutečně bizarní, protože tento návrh se týká pouze a výhradně jen zdravotníků a ze zdravotníků výhradně jen lékařů. A také, jestli jste si všimli, tento návrh tady uvozoval ministr zdravotnictví, nikolivěk ministr Nečas. Přesto jaksi to nechcete přiřadit k projednávání výboru pro zdravotnictví. Prosím, abyste se nad sebou trochu zamysleli! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Viděl jsem hlásit se ministra Nečase? Ne. A ještě se zeptám, jestli někdo zpochybňuje hlasování. - Ale vy chcete reagovat. Prosím, pan ministr Julínek tedy bude reagovat. Hlasování tuším nikdo nezpochybňuje, tak to by znamenalo, že jsme to přiřadili výboru pro zdravotnictví. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji. Já jenom poznámku. Já to předkládám jako senátor v tomto případě, ale podstatné je, aby to opravdu proběhlo rychle, protože máme červen a teď právě končí limity přesčasových hodin. Jestliže bychom to neschválili na této schůzi, tak by byl problém - nebyla by ani v tomto roce praxe obcházení zákoníku práce kryta právem. Já prostě nepatřím mezi ty, na rozdíl od pana poslance Ratha, který by mohl kývat na to, že dochází k obcházení zákoníku práce a že dochází i k obcházení těch ustanovení, která se právě týkají přestávek, odpočinku a evidence inspekcí bezpečnosti práce apod. Já bych moc prosil, ať rozhodnete jakkoliv o výborech, ale aby bylo zachováno oněch pět dnů a bylo to projednáno na této schůzi, protože je to strašně důležité pro praxi letošního roku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výbory už rozhodnuty byly, jenom pro pořádek. Pan poslanec David Rath chce teď reagovat na vystoupení pana ministra.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové tato norma a tato úprava už platí mnoho a mnoho let, čili pokud to tak spěchá, tak to měl ministr Julínek navrhnout vzápětí, co se ujal pozice ministra, a mohlo to být už schváleno minimálně rok a půl. Čili asi to tak nehoří, když jaksi stav, který u nás trvá, pokud vím, tak asi čtyři roky, tak najednou musí být teď řešen během pěti dnů? Jediné, co mě napadá, že skutečně spěchá, tak to je odchod ministra Julínka z jeho funkce. (Pobavení a potlesk v řadách ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Šťastný se ještě hlásí o slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážené dámy, vážení pánové, hlasoval jsem proti a na sjetině mám ano. Zpochybňuji hlasování, právě jsem to zjistil. Obráceně samozřejmě! Hlasoval jsem proti přiřazení zdravotnímu výboru a na sjetině neodpovídá výsledek mé vůli, mému hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. V každém případě pan poslanec zpochybňuje toto hlasování, takže budeme hlasovat o námitce proti poslednímu hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Šťastného, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 61, přítomno 193, pro hlasovalo 119, proti 16. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy znovu opakovat hlasování, které se týká přikázání předloženého návrhu k projednání výboru pro zdravotnictví. A já prosím všechny poslance, aby si dávali pozor, aby teď jejich vůle odpovídala pohybům, které dělají. (Pobavení.) Aby si to sjednotil každý v sobě před tímto hlasováním.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby to zdravotnictví projednávalo, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 62, přítomno je 192, pro hlasovalo 97, proti 77. To by byl návrh přijat. V pořádku? (Ano.)

 

A máme tu ještě jeden návrh, který bychom měli hlasovat, a to je návrh, aby lhůta k projednávání - teď bych prosil paní zpravodajku, aby mě sledovala - aby lhůta k projednávání byla zkrácena na 5 dní. (Ano.) To je návrh, který budeme hlasovat nyní. Lhůta k projednávání - zkrátit na 5 dní.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty k projednávání na 5 dní, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 63, přítomno je 193, pro hlasovalo 95, proti 82. Návrh by takto nebyl přijat, ale uvidíme.

 

Prosím, paní poslankyně Kateřina Jacques.

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Vážený pane předsedající, hlasovala jsem (dlouhé zamyšlení) pro, a na sjetině mám ne. (Pobavení a potlesk v sále. Předsedající: Klid, prosím vás!) Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jak tedy jste hlasovala?

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Hlasovala jsem ano, a na sjetině mám ne. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme hlasovat o námitce, kterou vznesla paní poslankyně Kateřina Jacques.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 64, přítomno 193, pro hlasovalo 130, proti 28. Námitka byla přijata.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Páralové, abychom lhůtu k projednávání zkrátili na 5 dní. Znovu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty k projednávání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 65, přítomno je 193, pro hlasovalo 97, proti 84. Ale co to znamená? (Probíhá kontrola hlasování.)

 

Pan poslanec Zdeněk Škromach nám chce něco sdělit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP