(12.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Podle našeho soudu samozřejmě toto je nepřijatelné, ale rozumíme, že na to mohou být názory různé, ale myslíme si, že tak závažný akt by měl projít Poslaneckou sněmovnou a měl případně být řešen speciálním zákonem. To znamená když někdo chce měnit fakultní nemocnice na akciové společnosti, což je jakýsi možný první krok privatizace těchto zdravotnických zařízení. Protože sice tato vláda deklaruje, že zatím by nemocnice neprivatizovala, akcie neprodávala, ale může přijít jakákoliv jiná vláda a ta samozřejmě poměrně jednoduchým rozhodnutím může rozhodnout o prodeji akcií nějakému novému nabyvateli, tak jak jsme svědky u jiných organizací, kde došlo v minulosti či dochází k něčemu obdobnému.

Podle našeho soudu by tedy zákon o velké privatizaci neměl být použit, a dokonce nesmí být použit na transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti.

Já vás žádám o přiřazení tohoto návrhu do zdravotního výboru a současně v podrobné rozpravě, ale nevím, jestli je to možné takto sloučit, bych požádal i o zkrácení lhůty k projednání na 48 hodin, protože ministr Julínek velmi spěchá na převod nemocnic na akciové společnosti a chce to mít zvládnuté do září tohoto roku. V tomto duchu dal úkoly i ředitelům jednotlivých fakultních nemocnic. Pokud by tento zákon nebyl přijat ještě na této schůzi Poslanecké sněmovny, tak se také může stát, že pokud by byl přijat až v září, tak by byl přijat takzvaně, jak se říká, s křížkem po funuse, tedy v době, kdy už by nemocnice byly převedeny na akciové společnosti a přijetí tohoto zákona by ničemu nezabránilo. Pokud to má mít svůj smysl, tak nejenom že to propustíme do druhého čtení, ale i zkrátíme lhůtu k projednávání na dobu, která je pro takovouto jednoduchou novelu možná.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu navrhovateli. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení, a tím je pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, sněmovní tisk 461 je poslaneckou novelou zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, takzvaného zákona o velké privatizaci. Jde o novelu velmi stručnou, která do tohoto zákona doplňuje jednu větu, která říká, že tento zákon se nevztahuje na zdravotnická zařízení a jejich majetek.

Přijetí zákona by mělo za následek, že stát nemůže privatizovat zdravotnická zařízení, která jsou nyní v jeho vlastnictví. Nic by však nebránilo tento majetek privatizovat například podle zákona o majetku státu.

Návrh je předkladateli odůvodněn opakovanými prohlášeními Ministerstva zdravotnictví České republiky, že hodlá převést stávající fakultní nemocnice a další zdravotnická zařízení zřizovaná státem a provozovaná formou příspěvkových organizací na formu obchodní akciové společnosti. K tomuto kroku hodlá ministerstvo využít právě privatizačního zákona č. 92/1991 Sb., a to zjevně proto, že aplikace tohoto právního předpisu, který byl přijat ve zcela jiných souvislostech a pro zcela jiné účely, dává ministerstvu možnost vyhnout se jednání o dosažení konsensu napříč politickým spektrem. Předkladatelé zákona s takovouto změnou právní formy zdravotnických zařízení nesouhlasí.

Vláda vyjádřila s návrhem nesouhlas z těchto důvodů:

1. Návrh znemožňuje privatizaci veškerého státního majetku, se kterým jsou zdravotnická zařízení příslušná hospodařit a který byl již minulými vládami do privatizace zařazen. Musely by být zastaveny také již probíhající privatizace.

2. Vláda považuje za neurčité a neadresné i samotné určení zdravotnických zařízení v návrhu odkazem na § 11 zákona o péči o zdraví lidu.

Tolik má zpravodajská zpráva. Děkuji za pozornost a tímto se hlásím i do obecné rozpravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu Ludvíku Hovorkovi. Obecnou rozpravu otevírám. On se do ní přihlásil, ale přednostní právo v tuto chvíli má pan ministr Tomáš Julínek. Potom vystoupí pan poslanec Hovorka.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem původně chtěl jenom krátce vystoupit, ale žasl jsem nad zpravodajskou zprávou, kde se objevily věci, o jejichž částech jako ministr nevím, přestože mi to bylo vsunuto do úst. Samozřejmě nikdo se tady netají tím, že chce převést nemocnice na akciové společnosti, protože už je máme pomalu v celé České republice, a také Ministerstvo zdravotnictví by chtělo daleko efektivněji řídit tyto nemocnice. Ale cílovým stavem především u fakultních nemocnic je univerzitní neprofitní organizace, nikoliv akciová společnost v té formě, jak tady bylo řečeno. To chci zdůraznit: neprofitní univerzitní nemocnice.

Ale pojďme se vrátit k návrhu pana poslance Davida Ratha. Já myslím, že by bylo férové, aby předtím, než se vůbec budete nějak rozhodovat o tomto zákonu, co s ním uděláte, tak abyste si uvědomili, že je to zásah do kontinuity právního stavu v České republice. Tento návrh je panem poslancem Rathem předkládán poté, co sám zprivatizoval. A bylo by strašně dobré, aby tady ukázal svoje majetkové poměry, výsledovku svého zdravotnického zařízení, kde má 50% vlastnictví, aby prostě ukázal to, co možná někteří z vás nevíte, že je podnikatel ve zdravotnictví a že vlastně zákonem chce všem dalším zakázat, aby mohli ve zdravotnictví podnikat, nebo aby zdravotnictví mohlo mít tu podobu zdravotnických zařízení, jakou má on. Bylo by opravdu férové, aby tento návrh vrátil zpátky a předložil Sněmovně jasně svoje majetkové poměry, co dělá, protože je to člověk, který bojuje proti poplatkům, bojuje za staré občany, ale je to člověk, který říká a říkal, že reforma musí bolet, že lidé mají platit na dřevo. Byl to zastánce poplatků. Prostě mění názory jak chce. Zprivatizuje si své zdravotnické zařízení, a ostatním to chce zakázat. Já myslím, že by bylo opravdu férové, aby všem jasně řekl, jak na tom David Rath je, jak profituje jeho zdravotnické zařízení, co dělá se ziskem tohoto zdravotnického zařízení, které je obchodní společností a kde má 50 %.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Julínkovi. S faktickou se hlásí pan poslanec Tejc. Pak se hlásí pan poslanec Rath. Já se jenom divím, proč nesedí tam, kde je jeho místo, takže bych ho tam rád pozval. A pak bude mít jako navrhovatel přednost ještě před panem zpravodajem.

Prosím, pane Tejci.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Mě jenom mrzí, že se tady vrací taková argumentace, která je založena na závisti. Já myslím, že pan kolega Rath jistě rád všem je schopen doložit veškeré své finanční toky a podobně, ale to určitě není předmětem tohoto zákona. Myslím, že pan ministr jasně ukázal, že nemá pořádné argumenty, pokud musí argumentovat takto a snažit se možná v někom z nás, možná někde jinde vzbudit závist. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tejcovi. Nyní vystoupí pan poslanec Rath, potom pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec David Rath: Při těch slovech pana ministra, dámy a pánové, jsem si vybavil slova, která tady kdysi ve Sněmovně použil Miloš Zeman. Ten řekl: Vážený pane, jeďte na okraj Prahy, tam je takový hezký kopec, a vyhledejte služby zařízení, které na tom kopci nad Prahou poskytuje.

Pane ministře, bylo by možná dobře, kdybyste to zkonzultoval s nějakým odborníkem, protože to je velmi zvláštní, tato vaše argumentace. Vy spojujete privatizaci fakultních nemocnic, nebo privatizaci nemocnic jako takových, ale v tomto případě se bavíme o privatizaci fakultních nemocnic, se soukromými ambulancemi zdravotnických zařízení. Kdybyste si dal alespoň trošku práci, než začnete vyprávět takové své demagogické hlouposti, ale to já nečekám, že vy byste si dal vůbec nějakou práci s něčím, protože vy víte všechno nejlépe ze všech možná na celé této planetě. Možná ještě váš mluvčí Cikrt také něco ví. A všichni ostatní nevědí nic a vy všechno máte v malíčku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP