(12.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Dámy a pánové, ten akt společnosti bezplatných dárců krve byl vyvolán vaší reformou zdravotnictví, tím, že vy zdravotnictví vnímáte jako kšeft a tito lidé to jako kšeft v podstatě nevnímají, protože dávají krev zdarma. Současně vy tyto lidi zpoplatňujete. Na rozdíl od vás my máme připraven návrh, kde by bezplatní dárci krve byli osvobozeni od julínkovného a cikrtného, protože rozumíme jejich protestu jako aktu zoufalství, kde chtějí upozornit na asociální reformy, pro které jste, pane Severo, prostřednictvím předsedajícího, zvedl také ruku. Čili oni protestují proti vám a proti tomu, co v této zemi bohužel pácháte, proti tomu zlu, které se tady snažíte nastolit. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Rath. Nyní s přednostním právem předseda klubu KSČM pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, svého času, a možná si někteří vzpomenete, protože to není ani půl roku, jsem z tohoto místa prohlásil, že klub komunistických poslanců se nebude zúčastňovat debaty, která by byla vedena spíše než věcně argumentací osobními motivy nebo osobními útoky.

Mám již hezkou chvíli pocit, že nad věcnou argumentací tady převládají, nebo začínají převládat akty osobní msty nebo akty osobní spravedlnosti, a to útoky z obou stran sporu.

My samozřejmě a bezesporu, a dáváme to jasně najevo, nesouhlasíme s asociální reformou ve zdravotnictví, nesouhlasíme s poplatky, vyjadřujeme to jak v médiích, tak zde ve Sněmovně, vyjadřujeme to nicméně věcným a kultivovaným způsobem. Zdá se mi, že v této chvíli atmosféra houstne natolik, že je třeba si sednout, uklidnit se, začít přemýšlet o tom, že čas strávený v této sněmovně neplodnými a jalovými vzájemnými útoky je čas příliš draze zaplacený, a vrátit se potom sem do sněmovny opět pokračovat ve věcné debatě.

Proto mi dovolte, abych v této chvíli požádal o přestávku na klub KSČM v délce 28 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Samozřejmě mu vyhovím, takže přestávka pro jednání poslaneckého klubu KSČM je do 13 hodin. Ve 13 hodin začne zasedat organizační výbor v místnosti 106 a my ostatní se sejdeme ve 14.30.

(Dotazy, kterými body začne odpolední jednání.)

Budeme projednávat ten bod, který je na řadě jako první odpolední. Tam je asi šest bodů zařazených. Takže tento bod je přerušen do doby, než na něj zase přijde řada, což je asi šestý nebo sedmý bod odpoledne, protože takhle jsme to ráno šalamounsky rozhodli. Pro jednání těm, kteří mají jednání klubu, přeji hodně zdaru, ostatním dobrou chuť a organizační výbor se sejde za 28 minut v místnosti 106.

 

(Jednání přerušeno ve 12.33 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP