(9.40 hodin)
(pokračuje Tejc)

Jen bych chtěl upozornit, že nebude-li, tak jak tomu někdy v této Sněmovně bývá, umožněno, abychom se takto důležitou věcí zabývali, a takto zásadní pochybnosti o české justici budou zametány pod koberec, nezbude nám nic jiného, než ještě teď, tento týden, požádat o svolání mimořádné schůze Sněmovny, která by se zabývala mimo jiné touto situací.

Prosím vás tedy o podporu a navrhuji zařadit tento bod pevně, a to ihned po zahájení tohoto jednacího dne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Dalším přihlášeným k návrhu na změnu schváleného pořadu je pan místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážení kolegové, já jsem chtěl navrhnout, abychom ten bod, který je pravidelně zařazován nyní - bod 105, Informace předsedy vlády o postupu vyjednávání o umístění prvků protiraketové obrany na území České republiky - byl bych rád, kdyby se ten bod projednal důstojně, za plné přítomnosti, a proto chci navrhnout jeho pevné zařazení. Zjistil jsem, že v úterý už je tam devět pevně zařazených bodů, tak je to nereálné. Pokud se ale nepletu, tak premiér by tady ve středu měl být, takže navrhuji tento bod pevně zařadit odpoledne ve středu. Byl by to druhý pevně zařazený bod ve středu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane místopředsedo, omlouvám se, již paní poslankyně Páralová navrhla zařazení sněmovního tisku 475 jako druhý bod, takže bude-li tento návrh přijat, resp. návrh paní poslankyně Páralové, ve vašem případě se bude jednat o třetí bod středečního odpoledne.

Dalším přihlášeným k návrhu programu je pan poslanec Libor Ježek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já uctivě navrhuji Poslanecké sněmovně, abychom pevně zařadili druhé čtení zákona o účetnictví, sněmovní tisk 471, na dnes po již pevně zařazených druhých čteních zákonů.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Po pevně zařazených druhých čteních, tedy vmezeřit se mezi již schválené body, protože začínáme druhými čteními a poté máme pevně zařazena první čtení. Takže před pevně zařazené body chcete zařadit tento bod?

S faktickou pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Já chci upozornit jen na kolizi, protože já jsem navrhoval bod, který má být první pevně zařazený bod po již pevně zařazených bodech.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Samozřejmě, to jsem pochopila, ale pan poslanec Ježek se se svým účetnictvím chce vmáčknout mezi již pevně zařazené body, proto se zde snažím se ujistit, jestli opravdu tento návrh myslel takto, anebo po všech pevně zařazených bodech. Potom v případě přijetí návrhu pana poslance Ratha by to byl druhý následný bod po již pevně zařazených bodech.

Takže opravdu mezi druhá a první čtení, pane poslanče Ježku?

 

Poslanec Libor Ježek: Já bych změnil svůj návrh. Navrhuji zařadit po pevně zařazených bodech, které budou schváleny.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, děkuji vám. Paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, dovolte, abych rovněž navrhla pevné zařazení bodu, a sice jako čtvrtý bod ve středu 11. 6. odpoledne. Tak jak jsem návrhy sledovala, tak to odpovídá těmto návrhům, čili byl by to čtvrtý bod. V této chvíli je to návrh v pořadí 26, je to poslanecký návrh tisk 455. V tuto chvíli je to zatím bod číslo 26 a prosím pevné zařazení ve středu 11. 6. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Dámy a pánové, ještě někdo si přeje vystoupit k pořadu schůze? Pan poslanec Tluchoř. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Dobré ráno, paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Za prvé dovolte, abych zde vznesl veto tří poslaneckých klubů - Občanské demokratické strany, Strany zelených a KDU-ČSL - na nově zařazený bod, který přednášel pan kolega Tejc. Myslím, že by nebylo hrubšího zásahu do výkonu nezávislých soudů (smích a potlesk v levé části sálu) než nepravomocné rozhodnutí komentovat v Poslanecké sněmovně, případně přijímat dokonce nějaká usnesení.

Omlouvám se, to je jedna věc. A druhá věc - dovolím si navrhnout pevné zařazení dvou bodů, předřadit je dnes pevně zařazeným bodům, a to body 107 a 108, to jsou ty návrhy na změny usnesení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Předřadit před všechny pevně zařazené body.

Pan předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Já děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, samozřejmě procesně rozumím tomu, že pan předseda klubu ODS vznáší veto, což je možné podle jednacího řádu, na návrh nově zařazeného bodu. Ale teď si řekněme, o co fakticky jde.

Fakticky včera konstatoval soud, nezávislý soud, jsa neřízen touto Poslaneckou sněmovnou, velmi závažná fakta. Soud odmítl žalobu špiček české justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou proti bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové. Šlo o to, že se tyto současné justiční špičky domáhaly omluvy za výrok paní Benešové, hodnotící soud o tom, že se v České republice nacházíme ve stavu určité justiční mafie. Soud dal za pravdu Marii Benešové, nikoli Renatě Vesecké. Svědectví, která sledovala veřejnost v přímém přenosu při soudním jednání, za situace, kdy ještě část svědků nemohla vypovědět vše, protože paní nejvyšší státní zástupkyně je na rozdíl od svých svědků nezbavila úplně mlčenlivosti, jsou podle nás velmi závažná a dostačující pro to, abychom se celé věci mohli také meritorně věnovat.

Ta debata má být debatou o stavu justice a státního zastupitelství. Vy jste znemožnili na začátku schůze zařazení bodu Informace ministra spravedlnosti o stavu v justici a o stavu ve státním zastupitelství. Nyní přišel včerejší rozsudek krajského soudu, který jasně něco konstatoval. A já se chci zeptat. Včera jsem zaznamenal velmi silná prohlášení minimálně z jedné koaliční strany, to je Strany zelených, právě ve vztahu k nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké. Teď tady slyším z úst předsedy poslaneckého klubu ODS, který hovoří za Stranu zelených a říká, že také tento klub vetuje zařazení tohoto bodu. Já bych moc stál o to, zda by nám - a je to spíš jenom apel, není to povinnost - ale zda by nám zástupci Strany zelených tedy řekli, jak jsou na tom se svým postojem, co se změnilo od včerejška, od veřejného prohlášení paní předsedkyně klubu Kateřiny Jacques, která se připojila k těm výzvám, že je potřeba konat, a nejlépe aby paní nejvyšší státní zástupkyně sama vyvodila odpovědnost z té situace a funkci opustila.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP