(Jednání pokračovalo v 11.04 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní a pánové, protože vyhlášená přestávka skončila, přeji vám hezké dopoledne a požádal bych předsedy jednotlivých parlamentních klubů, jestli by se ke mně mohli dostavit a sdělit mi, jestli ještě některý z nich žádá o prodloužení přestávky, protože ne všichni jsou v sále. Pokud tomu tak není, zahájíme jednání podle schváleného pořadu schůze.

Nevidím předsedkyni klubu Strany zelených a předsedu klubu KDU-ČSL. (K posl. Rathovi.) Nezlobte se, pane poslanče, ještě chvilku posečkejte. (Do sálu vchází posl. Šojdrová a Jacques.)

Prosím o stanoviska jednotlivé kluby. Klub ODS připraven, ČSSD připraven, KSČM připraven, zelení, KDU. Dobře, můžeme spustit program.

 

Jsme podle schváleného programu v bodě 37, který byl přerušen. Jedná se o Návrh poslance Davida Ratha na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 461. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 461/1.

Jsme v situaci, kdy jsme vyslechli úvodní slovo, slovo zpravodaje pro prvé čtení pana kolegy Ludvíka Hovorky - prosil bych pana Davida Ratha a pana Ludvíka Hovorku, aby přišli ke stolku zpravodajů - a prošli jsme část rozpravy.

Jestli jsou správné mé poznámky, tak máme připraveny dva poslance do rozpravy, a to paní poslankyni Michaelu Šojdrovou a pana Borise Šťastného. Je tomu tak? (Ano.) Nemám tady zatím jinou přihlášku, uvidím, jak se to vyvine. Prosím tedy paní kolegyni Šojdrovou. (Upozornění, že posl. Hovorka není v sále přítomen.) Ano, pan kolega Hovorka byl přihlášen, ale ještě není u stolku zpravodajů. Jakmile se dostaví, jako zpravodaji mu dám slovo kdykoliv.

Prosím paní poslankyni Michaelu Šojdrovou, aby se ujala svého slova.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, já se domnívám, že v průběhu rozpravy se pan zpravodaj dostaví na své místo a využije svého třeba závěrečného slova k vyjádření.

Dovolte mi krátké vyjádření k samotnému návrhu zákona.

Za vhodnou formu pro fakultní, chcete-li univerzitní nemocnice považuji formu veřejnoprávní organizace upravenou samostatným zákonem, obdobně jak je tomu dnes u veřejných vysokých škol nebo veřejných výzkumných institucí. V době, kdy KDU-ČSL má pět ministrů ve vládě, má možnost ovlivňovat rozhodnutí vlády, a tedy má možnost i zabránit nevratným krokům, které by mohly ohrozit lékařské vzdělávání a lékařský výzkum. Já věřím, že k převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti nedojde formou, nad kterou by neměla kontrolu Poslanecká sněmovna. Proto považuji schválení tohoto návrhu zákona v tuto chvíli za předčasné a domnívám se, že tento zákon skutečně v tuto chvíli nemusí být schválen.

Chtěla jsem v rozjitřené debatě, která k tomuto návrhu zákona byla, poprosit pana poslance Davida Ratha, aby v diskusi se vyjadřoval více věcně, protože myslím si, že mnohé jeho návrhy jsou věcně odůvodněné, nicméně vedou zde v Poslanecké sněmovně k dialogu, který pak postrádá věcný smysl a soustředí se pouze na urážky. Je to pak ke škodě samotných návrhů, které pak nemají šanci a nemají podporu. Věřím, že diskuse se zklidní a že budeme debatovat o tak závažných věcech zcela racionálně, věcně, bez urážek. Ty zde potřebné nejsou!

Chtěla bych také říci, že poslanecký klub KDU-ČSL jednal s panem premiérem. Já se domnívám, že je na něm, aby vyjádřil svůj názor na to, co se týká tohoto zákona, to znamená zda vláda bude převádět fakultní nemocnice na akciové společnosti, nebo ne. Toto je zásadní pro rozhodování poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Michaele Šojdrové. Dalším přihlášeným je pan poslanec Boris Šťastný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, již v minulých dnech jsme vedli rozsáhlou debatu k tomuto zcela nesystémovému návrhu a debata se zvrhla v některých okamžicích až k vulgaritám, osobním invektivám a nařčením, které do Poslanecké sněmovny podle mého názoru nepatří. Já bych rád proto dostal zpět diskusi na půdě Poslanecké sněmovny do racionální roviny a chtěl bych konfrontovat předkladatele zákona s jeho předchozími vyjádřeními v minulosti.

Já jsem si dal tu práci a našel jsem si na serveru České tiskové kanceláře, na internetových stránkách www.ceskenoviny.cz, rozhovor pana předkladatele Ratha, který uskutečnil 26. ledna roku 2005, který byl nazván Nejsem proti privatizaci nemocnic. Tento rozhovor poskytl v době, kdy byl prezidentem České lékařské komory, a v době, kdy patřil k hlasitým kritikům poměrů ve zdravotnictví, a to i přesto, že šlo o sociálně demokratickou vládu a sociálně demokratické ministry zdravotnictví. Dovolil bych si z tohoto rozhovoru ocitovat jednu otázku a dvě odpovědi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP