Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
11. června 2008 v 9.04 hodin

Přítomno: 197 poslanců

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, přeji vám dobré ráno a zahajuji další jednací den 32. schůze Poslanecké sněmovny.

Prosím, přihlaste se identifikačními kartami. Pan poslanec Hasil má číslo 7, paní poslankyně Konečná číslo 5, poslanec Ploc číslo 2.

Z dnešní schůze se omlouvají poslanci: v zahraničí je poslanec Pavel Hojda a Karel Sehoř. Omlouvá se také Evžen Snítilý.

Členové vlády se omlouvají. Karel Schwarzenberg je v zahraničí. Martin Říman je v Senátu dopoledne (Byl však přítomen). Omlouvá se také Petr Gandalovič.

Dnešní jednání zahájíme projednáváním pevně zařazených bodů z bloku třetích čtení, body 55, 56, 74, 75, 76, a pak budeme pokračovat dalšími body z bloku třetích čtení, u nichž byly splněny zákonné lhůty. Jsou to body 57, 58, 59, 60, 61, 63, 65, 66, 67 a 73.

Jenom připomínám, že odpoledne se budeme věnovat pevně zařazeným bodům 100, 113, 26 a 17.

Mám tady přihlášku k návrhu na změnu schváleného pořadu. Hlásí se poslanec David Rath s návrhem zařazení nového bodu. Prosím poslance Ratha, aby přednesl svůj návrh.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji zařadit nový bod na jednání dnešní schůze jako první pevně zařazený bod. Je jím Informace ministra zdravotnictví Tomáše Julínka o personálních změnách v přímo řízených nemocnicích. Tento bod považuji za velice zásadní a Poslanecká sněmovna by měla slyšet to, co se děje v jednotlivých přímo řízených nemocnicích a organizacích. Především tím myslím včerejší situaci, kdy byl odvolán ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Dámy a pánové, je samozřejmě běžné, že ministr čas od času odvolá nějakého ředitele přímo řízených organizací, ale je dobře, aby to mělo nějaké jasné, transparentní důvody. (V sále je stále velký hluk.) Přece nejsme v nějaké monarchii nebo nejsme v nějaké nerozvinuté zemi, kde stačí, že se nám někdo znelíbí, a je odvolán. Já bych tuto informaci nechtěl zařadit na jednání Poslanecké sněmovny, pokud by ministr zdravotnictví Julínek včera vysvětlil důvody, proč odvolává ředitele takto významné instituce. Já si dovoluji tvrdit, že je to instituce nejenom regionální, ale celorepubliková, protože tak špičkové onkologické pracoviště a tak komplexní onkologické pracoviště prostě v České republice nemáme.

Pane předsedající, mohl byste zjednat klid? To jsou vážné věci.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Vážení kolegové, pan poslanec Rath žádá o zařazení nového bodu, o kterém budeme hlasovat, takže bych byl rád, aby všichni věděli, o čem se bude hlasovat. To je možné pouze tehdy, pokud vyslechnete, k čemu se ten bod, který pan poslanec zařazuje, k čemu se vztahuje. Takže já vás žádám, abyste opravdu pozorně vyslechli zdůvodnění pana poslance Ratha, aby pak to hlasování bylo při plném vědomí.

Prosím, pane poslanče, pokračujte. (Zvoní.) Doufám, že se to zlepšilo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Čili já bych tento bod nežádal zařadit, pokud by včera ministr zdravotnictví logicky a jasně zdůvodnil, proč k takové personální změně došlo, proč byl odvolán tak významný odborník a velmi dobrý manažer pan ředitel Vyzula. A to zdůvodnění, které vyšlo v tiskové zprávě, bylo naprosto nedostatečné. Já jsem se tam nedozvěděl například, že Masarykův onkologický ústav špatně hospodaří nebo Masarykův onkologický ústav má nějaké problémy s kvalitou péče nebo s úrovní.

Znova zdůrazňuji, že Masarykův onkologický ústav je špičkové české pracoviště srovnatelné s těmi nejlepšími pracovišti v Evropě. To říkám s plným vědomím, neboť jsem ho sám několikrát osobně navštívil, a bylo jak po hospodářské stránce, tak po odborné stránce vedeno velmi dobře. V době, kdy jsem opouštěl Ministerstvo zdravotnictví, tak ze všech zpráv a výsledků jasně vyplývalo, že management tohoto zařízení pracuje dobře a že patří mezi ty lepší, dokonce bych řekl nejlepší v České republice.

Čili rád bych slyšel zde od ministra Julínka důvod, proč byl odvolán manažer pracoviště, které podle dostupných informací slušně hospodaří, podle všech dostupných informací je nejšpičkovějším onkologickým pracovištěm v České republice. To jsme skutečně ve stavu, kdy si můžeme dovolit odvolávat nejlepší manažery, aniž bychom jasně sdělili, proč to děláme?

Já stále věřím a doufám, že ministr zdravotnictví pro svůj krok měl vážné objektivní a hmatatelné důvody, a z toho titulu bych chtěl, aby je sdělil Poslanecké sněmovně. Myslím si, že na to má právo nejen Poslanecká sněmovna, ale i česká veřejnost. A mělo by být i v zájmu premiéra Topolánka, aby tato jasná informace šla do veřejnosti, protože přece nechce vypadat jako premiér, který šéfuje vládě, která se nechová korektně, racionálně, logicky a transparentně vůči všem dalším svým podřízeným složkám. Já myslím, že nám všem by mělo jít o to, aby takováto zařízení jako Masarykův onkologický ústav a mnohá další byla vedena co nejlépe, dosahovala co nejlepších výsledků, a tudíž aby na nikom neulpělo podezření, že dělá personální čistky jen tak pro nic za nic z nějakých politických důvodů.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP