(15.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Prostě vytáhněte si tyto záležitosti, a pak nám začněte říkat, jak je možné, že tedy výbory nefungují. Dokonce tady máme výbory, kde už dávno od voleb máte většinu. Mimochodem, jedním z těch výborů je právě třeba výbor pro zdravotnictví. To jste si nevšimli, že tam to dávno není přece půl na půl, ale tam máte většinu jednoho hlasu? Od doby, kdy tato vláda získala důvěru a určití poslanci opustili klub sociální demokracie a změnili poměr sil ve Sněmovně, rozhodnutý volbami, z poměru 100 na 100 na poměr 98 ku 102, tak jsou zde výbory, kde máte již dva roky většinu. Vy, vládní čtyřkoalice.

Takže v těchto výborech, kde máte většinu, chcete mít většinu ještě většiny hlasů? Jak se to pak dává dohromady s jednacím řádem Poslanecké sněmovny, dámy a pánové? Jak to vysvětlíte veřejnosti? Tak už v řadě výborů máte většinu jednoho hlasu, a teď tam chcete mít, jak jsem pochopil, většinu dvou hlasů?

Další zajímavá věc je podívat se na ten váš návrh z pohledu politologického. (Smích a volání z pravé strany.)

To je odůvodnění!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já prosím, aby nebyly vznášeny námitky proti odůvodnění změny programu jednání panem poslancem Rathem. Pan poslanec bohužel má právo odůvodnit svůj návrh na změnu programu. Je tomu tak. Můžete maximálně vznést námitku proti postupu předsedající. Opravdu je mi to líto.

Pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Jednak děkuji, že jste se mě zastala proti vašim vlastním poslancům, kteří tady neustále hlučí a pokřikují. Prosím, nejste v místech, na která jste zvyklí. Já jistě si dovedu představit, že vy byste rádi nám nasadili náhubek, abychom nic neříkali. Ale ohradil bych se, paní předsedající, proti vašim slovům "bohužel". To znamená, že tedy poslanec podle vaše soudu "bohužel" má - jaksi nemá právo tady podle jednacího řádu vystupovat?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ne, ne. To byl můj povzdych nad námitkami vznesenými proti délce vašeho projevu, nikoli proti vašemu právu vyplývajícímu z jednacího řadu. Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec David Rath: Takže dobře, děkuji za toto upřesnění. Přijímám ho. Děkuji.

Musíme se na to podívat i z pohledu politologického. Ten pohled je jednoznačný, protože už Montesquieu, na jehož principech je založena moderní parlamentní demokracie, totiž popsal, jak funguje skutečná parlamentní demokracie, tedy tři nezávislé pilíře moci.

Škoda že poslanci ODS odcházejí, možná by se něco o demokracii naučili, ale obávám se, že toto není asi jejich zájem se něco o fungování parlamentní demokracie dozvědět, protože oni demokracii vlastně nepotřebují. Oni by rádi jaksi vládli sami a demokracie a demokratické principy, zdá se, že jsou pro ODS jaksi zbytečným harampádím, kterým se netřeba zabývat. Stačí pár hlasů navíc, stačí pár milionů, za které se určité hlasy nakoupí, a vítězství je zaručeno. Demokracie nedemokracie!

Takže zpět k tomu. Tady přece parlamentní demokracie funguje na třech pilířích. Na moci zákonodárné, to je parlament, na moci výkonné, to je exekutiva, tedy vláda, a na moci soudní. Parlament se samozřejmě ustavuje po volbách, to se stalo i u nás, takže je vyrovnaný počet, který odpovídá poměrnému výsledku parlamentních voleb. Konečně tak je to stanoveno i v jednacím řádu, protože jednací řád Poslanecké sněmovny jasně říká, že orgány Sněmovny odrážejí výsledek voleb, tedy poměrné zastoupení v Poslanecké sněmovně.

V situaci, kdy se takto parlament ustavil, tato věc probíhá dva roky, a najednou po dvou letech premiérovi Topolánkovi najednou došlo, že by měl veřejnosti prezentovat, že jeho koalice není v troskách, že není pro smích, že skutečně, přestože tady mu neprochází jeden zákon za druhým a dělají si z něj všichni legraci, v novinách už ho dávno pohřbili jako premiéra vlády… V novinách píšou, že sice premiér si může užívat audi a polstrovaných křesel, ale v podstatě už nemá žádný význam. Je něco, tato vláda, jako oživlá mrtvola. A tedy aby premiér ukázal, že není oživlou mrtvolou, ale že skutečně má ty svaly, tak přichází a chce změnit poměry v Poslanecké sněmovně. Je to útok na základní principy fungování demokracie ve státě, tedy na tři nezávislé pilíře moci. Tady prostě vláda Mirka Topolánka chce silou převálcovat Poslaneckou sněmovnu a bezdůvodně si uzurpovat více, více síly a moci.

Dámy a pánové, já dále nebudu prodlužovat své vystoupení v rámci tohoto bodu, ale prosím, připravte se, že mé vystoupení k tomu vlastnímu bodu ještě bude neskonale obsáhlejší, protože je asi potřeba vás edukovat daleko podrobněji, protože je vidět, že Občanská demokratická strana skutečně trpí velkým deficitem znalostí o fungování parlamentní demokracie. A pravděpodobně jste nasáli do sebe fungování minulého režimu a to máte tak hluboce zakořeněné ve svých duších, že bez něho prostě nemůžete fungovat a myslíte si, že parlamentní demokracie je v podstatě jakási totalita naruby, tedy totalita pod vládou jedné strany, v tomto případě pod vládou Občanské demokratické strany. (Potlesk opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, toto bylo odůvodnění procedurálního návrhu, resp. návrhu na vyřazení bodu 108 z programu našeho jednání.

Vážený pane poslanče Rathe, i v tomto případě musím dát eventuálně nejdříve hlasovat o tom, že toto odůvodnění vyhovuje jednacímu řádu a jsou to opravdu zvláště odůvodněné případy.

Takže vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jako první procedurální návrh, o kterém rozhodneme v hlasování, je procedurální návrh pana poslance Vidíma o předřazení bodu 108, tedy zařazení bodu 108 jako prvního bodu našeho dnešního odpoledního jednání. V souladu s usnesením 755 Poslanecké sněmovny z 23. schůze z 25. listopadu 2003 nechám nejprve hlasovat o tom, že se jedná o zvláště odůvodněný případ.

Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se zaregistrovali znovu svými hlasovacími kartami.

Pane předsedo Kováčiku, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, já se jenom připomínám, že jsem přihlášený v pořadí za panem doktorem Rathem.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Byl jste přihlášen s procedurálním návrhem?

 

Poslanec Pavel Kováčik: Byl jsem přihlášen jako předseda poslaneckého klubu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře. V tom případě vám udílím slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já za to udělení slova děkuji. Jen jsem se jemně připomněl. A připomínám jemně, že máme na řadě státní závěrečný účet, čili pojďme to rychle dořešit.

Nicméně bez toho, abych slyšel, co jsou ty zvláště zřetelů hodné důvody zařazení tohoto bodu takovýmto způsobem. Co to znamená pro například bezpečnost tohoto státu, zájmy České republiky nebo například co zásadního to, že se vládní koalice snaží poopravit výsledky voleb a že se jí to podaří, když bude bod zařazen, například možná, co to znamená pro občany České republiky z pohledu vládní koalice. Pokud uslyším rozumné zdůvodnění tohoto návrhu, nemám problém pro to hlasovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Vážený pane poslanče, stejně dobře jako já víte, že právě Sněmovna může rozhodnout, zdali se jedná o zvláště odůvodněný případ, a není nikde řečeno, jaké podmínky musí toto zdůvodnění splňovat. Je to zcela suverénní a subjektivní rozhodnutí Poslanecké sněmovny.

 

Já nyní dám tedy hlasovat o hlasování s pořadovým číslem 123 o uznání zvláště odůvodněných případů. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto uznáním zvláště odůvodněného případu v případu pana poslance Jana Vidíma a jeho návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 197 poslankyň a poslanců pro návrh 99, proti 91. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP