(13.10 hodin)
(pokračuje Kasal)

Bylo 12.40 hodin, když jsme začínali. Tři minuty jsem z toho odečetl. Já myslím, že počítat umím docela zdařile ještě pořád. (Námitky ze sálu.) Teď už je to uzavřeno, teď už se bude hlasovat.

Nerozumím námitce pana poslance Haška. Jestli má výhrady k tomu, jak postupuji, tak bych byl rád, kdyby to oznámil, ale návrhy na změnu pořadu lze podávat v první půlhodině jednacího dne.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, pokud bych měl nějaký takový návrh, já bych ho bezesporu podal v takové lhůtě. Uznávám, že jsme začali ráno a jednali jsme několik málo vteřin a poté jsme tedy začali jednat po 12.40. Nicméně podle rozpisu jednacího dne i dnes platí, že jsme měli jednat do 13 hodin. Čili teď padly návrhy v příslušné lhůtě a já se domnívám, že teď by měla následovat polední pauza a Sněmovna by měla pokračovat od 14.30 hodin, a to interpelacemi. (Veselost v sále.)

Je vaším problémem, dámy a pánové, co jste museli technicky zajišťovat nebo nezajišťovat. Poslanecká sněmovna tady čekala od 9 hodin ráno na to, aby mohly padat návrhy, a mohlo se řádně jednat v době mezi 9. a 13. hodinou, jak je naprostá zvyklost v této Poslanecké sněmovně.

Takže vážený pane místopředsedo, já se domnívám, že po 13. hodině na základě rozpisu jednání, který je naprosto standardní, ten jsme nevymysleli dnes ráno, by měla být vyhlášena polední pauza. Pokud chcete nechat hlasovat, pak mi nezbývá, než vznést námitku proti vašemu postupu jako předsedajícího schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Trefil jste se. Měl jsem v úmyslu dát hlasovat. Takže nejprve rozhodneme o námitce pana poslance Haška.

Kdo souhlasí s námitkou proti postupu předsedajícího, který chtěl dát hlasovat o návrhu pana poslance Tluchoře... (Hlasy ze sálu, aby proběhlo odhlášení.) Takže vás odhlašuji. Prosím o novou registraci.

 

V hlasování pořadové číslo 154 rozhodneme o námitce pana poslance Haška. Hlasování jsem zahájil. Kdo s námitkou souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 197 přítomných bylo 96 pro, 98 proti. Návrh nebyl přijat. (Probíhá kontrola výsledku hlasování.)

 

Potvrzuji, že návrh nebyl přijat, a přistoupíme k hlasování o návrhu pana poslance Petra Tluchoře o vyřazení bodů z pořadu 32. schůze s výjimkou bodů, které byly zmíněny v jeho vystoupení, všichni víme, které to byly. Interpelace jsem říkal, že do toho musím zahrnout nutně, protože jinak bych se dopustil přestupku podle jednacímu řádu, což určitě není mým úmyslem. Takže k projednání zbývají v případě vašeho souhlasu s tímto návrhem tři body.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 155. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano a pohledem zkontroluje, zdali žárovka na jeho hlasovacím zařízení odpovídá jeho úmyslu. Kdo je proti? (Námitky ze sálu.) Pokud říkáte, že vám nešlo se přihlásit - nešlo tlačítko. Připomínám, že v poslední vteřině dvacetiminutovky už nelze hlasovat. Jinak skrečuji toto hlasování. Budeme hlasovat znovu.

 

V hlasování pořadové číslo 156, které jsem zahájil, se ptám, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Petra Tluchoře. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem ze 197 přítomných 101 pro, 96 proti. Prosím o kontrolu. (Probíhá kontrola výsledku hlasování.)

Výsledek hlasování je v pořádku, takže konstatuji, že návrh Petra Tluchoře byl Sněmovnou odsouhlasen.

 

Sejdeme se ve 14.30 hodin, kdy začnou interpelace na předsedu vlády Mirka Topolánka a potom budou následovat interpelace na ministry podle schváleného nebo vylosovaného pořadí.

 

Zítra v 9 hodin začne schůze svolaná na podpisy a pak bychom se v případě, že bude časový prostor, věnovali bodům, které zbývají z 32. schůze, to znamená zřízení komise pro otázky zákona o vyrovnání vztahu státu a církví a... (Dotazy ze sálu.)

Pokud se předsedové klubů domnívají, že by mělo jednání pokračovat dnes po 18. hodině, tak prosím pěkně dejte zvednutím ruky najevo tento svůj úmysl. - Takže není žádný z předsedů klubů, kteří se domnívají, že by mělo být dneska jednání po 18. hodině po skončení interpelací? Není, takže po odpovědích na interpelace poslanců na ministry dnešní pořad skončí a budeme pokračovat v době, kdy to bude možné, buď po ukončení 33. schůze, nebo v úterý, nebo ve středu, nebo ve čtvrtek, podle toho, kdy se k tomu dostaneme.

Takže nyní vyhlašuji polední přestávku do 14.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 13.17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP