(Jednání pokračovalo ve 12.06 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, budeme pokračovat. Přestávka vyhlášená na poradu poslaneckých klubů, a tentokrát myslím, že snad všech politických klubů, uplynula. Budeme pokračovat v rozjednaném bodu 40. Pan poslanec Vlastimil Tlustý je u stolku zpravodajů. Můžeme tedy pokračovat.

Přerušili jsme jednání schůze ve chvíli, kdy oznámili svá stanoviska pan ministr zemědělství Petr Gandalovič a pan místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal, která se týkají návrhu složení a činnosti, respektive termínu činnosti dočasné komise. Kluby, jak vidím, se poradily a myslím, že jsme téměř už kompletní. Můžeme pokračovat.

Nemám žádnou písemnou přihlášku do rozpravy. A ptám se, kdo se do obecné rozpravy v tuto chvíli hlásí. Nevidím nikoho. Obecnou rozpravu tedy končím.

Budeme pokračovat v rozpravě podrobné. V podrobné rozpravě je první přihlášen pan místopředseda Jan Kasal. Pane místopředsedo, prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, nebudu zdržovat. Navrhuji jako protinávrh k počtům, které byly uvedeny ve vstupním materiálu, aby každý klub v Poslanecké sněmovně měl v této komisi, pokud vznikne, tři zástupce.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. To znamená tři krát pět, tak jak bylo řečeno v obecné rozpravě.

Do podrobné rozpravy se přihlásil pan navrhovatel Vlastimil Tlustý, poté pan ministr Petr Gandalovič. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, abych učinil zadost požadavkům našeho jednacího řádu, nezbývá než znovu přečíst návrh usnesení.

Usnesení Poslanecké sněmovny o zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi:

"Poslanecká sněmovna

I. zřizuje podle § 47 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, dočasnou komisi Poslanecké sněmovny pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi (dále jen dočasná komise),

II. ukládá dočasné komisi předložit Poslanecké sněmovně

1. stanovisko k posouzení rozsahu a způsobu řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi podle vládního návrhu zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody, o vypořádání majetkových vztahů mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů (zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi), sněmovní tisk č. 482,

2. v rámci II. návrh věcného řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi,

III. stanoví lhůtu do 31. prosince 2008, v níž je dočasná komise povinna předložit svůj návrh Poslanecké sněmovně,

IV. určuje počet členů dočasné komise na 12, a to v zastoupení poslaneckých klubů: ODS 4 členové, ČSSD 4 členové, KSČM 2 členové, KDU-ČSL 1 člen a Strana zelených 1 člen."

Vzhledem k tomu, jak proběhly porady poslaneckých klubů, zároveň k tomuto usnesení předkládám pozměňovací návrh k článku IV: "určuje počet členů dočasné komise na 13, a to v zastoupení poslaneckých klubů: ODS 5 členů, ČSSD 4, KSČM 2, KDU-ČSL 1 a Strana zelených 1 člen".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan ministr Petr Gandalovič v podrobné rozpravě. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, jak jsem avizoval, předkládám pozměňovací návrh k bodu III, kdy za slova "stanoví lhůtu do" se slova "31. prosince 2008" nahrazují slovy "31. října 2008".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další do podrobné rozpravy? Pan místopředseda vlády Jiří Čunek vystoupí v podrobné rozpravě. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Já bych rád jenom sdělil, že klub KDU-ČSL se domnívá, že tato komise nepřinese nic k jednání, které bylo za celou dobu vládní komisí dohodnuto se 17 církvemi, nicméně - to znamená my jsme proti z těchto důvodů - nicméně když je tady tato vůle ke zřízení komise, která by tyto věci měla dát do pohybu, pak to budeme respektovat. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě někdo v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat o přednesených návrzích. Pan navrhovatel se ujme slova, budeme společně postupovat podle jednotlivých bodů návrhu. Prosím, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP