(12.20 hodin)

Poslanec Vlastimil Tlustý: Již jsem tak učinil, tak zopakuji: Článek III zní: "Stanoví lhůtu do 31. 10. 2008, do níž je dočasná komise povinna předložit svůj návrh Poslanecké sněmovně."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, rozhodneme hlasováním pořadové číslo 165, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 165 z přítomných 198 pro 95, proti 60, návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o původním návrhu usnesení jako o celku, protože žádný z pozměňovacích návrhů nebyl přijat, a to v hlasování pořadové číslo 166, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 166 z přítomných 197 pro 109, proti 5, návrh byl přijat. Zřídili jsme dočasnou komisi Poslanecké sněmovny pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi, náboženskými společnostmi.

 

Pane předkladateli, děkuji vám. Myslím, že teď je akorát práce na volební komisi, ta se podle svého rozhodnutí potom rozhodne, kdy navrhne lhůty pro nominace jednotlivých klubů podle schváleného návrhu usnesení. Končím bod č. 40.

 

Pokračujeme přerušeným bodem číslo

 

108.
Návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny č. 14 ze dne 15. srpna 2006

 

Tímto bodem jsme se zabývali ve středu 11. června, kdy jsme přerušili všeobecnou rozpravu. Požádám předsedu klubu ODS poslance Petra Tluchoře, a zpravodaje, kterého jsme schválili ve sněmovně, poslance Pavla Hrnčíře, aby zaujali místo u stolku zpravodajů.

Ptám se, jestli mají zájem o nějaké úvodní vystoupení, aby uvedli to jednání. Pokud tomu tak není, budeme pokračovat ve všeobecné rozpravě. Já se podívám do svých záznamů a eviduji, že posledním ohlášeným poslancem… Nemám žádnou písemnou přihlášku ani z protokolu nevyplývá že by někdo byl ohlášen do rozpravy.

Takže se ptám - pan poslanec Tluchoř se hlásí do rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, nechci rozhodně extendovat tu debatu, která tady probíhala. Myslím, že všechny argumenty padly jak tady, tak v médiích. Na základě požadavků často zde zaznívajících jsem si dovolil předsedům poslaneckých klubů předat varianty možné pro počítání dle poměrného zastoupení těch čísel 19 a 23. Já myslím, že to je pro tuto chvíli vše, co tady mohu říci. Nemá smysl extendovat tu politickou debatu, která se vede na jiné úrovni.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Logicky, vedli jsme ji celou středu.

Pan předseda klubu sociální demokracie Michal Hašek. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Ani já nechci nějak dlouze extendovat debatu. Myslím si, že jsme všechny klíčové argumenty slyšeli už v průběhu řady hodin jednání.

Nicméně dovolte, abych potvrdil informaci kolegy Tluchoře. Obdrželi jsme jako poslanecký klub možné modely propočtů v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny a příslušnou přílohou, volebním řádem. Nic to nemění na skutečnosti, že z principiálních důvodů sociální demokracie nebude podporovat návrh na změnu v počtu členů jednotlivých sněmovních výborů. Nadále se domníváme, že se jedná o vygumování reálných výsledků voleb z roku 2006. Jsme přesvědčeni, že to je pouze silová záležitost, která má dovnitř koalice možná vnést pocit nějaké krátkodobé soudržnosti.

Nicméně, dámy a pánové, před čtyřmi minutami řada z vás hlasovala pro to, že vznikla 12členná komise Poslanecké sněmovny pro otázku majetkových poměrů státu a církve. Je velmi zajímavé, že tam koalice tak zásadová není, a 109 poslanců a poslankyň Poslanecké sněmovny před malou chvílí ustavilo komisi se sudým počtem členů. Nikomu to nevadilo a taková většina tady v Poslanecké sněmovně vznikla.

Pokud matematicky navýšíte a prohasujete si silou počty členů ve výborech, budete muset taky zajistit docházku vašich členů do výborů. Protože v řadě sněmovních orgánů není problém s počtem, je problém s tím, že koaliční poslanci nechodí na jednání výborů. Ve čtyřech výborech - připomínám - máte už dnes faktickou většinu díky účasti nezařazených kolegů poslanců pana Michala Pohanky a pana Miloše Melčáka, takže i v současném, stávajícím sudém počtu hlasů, pokud pánové podepsali dohodu o toleranci vlády a plní vaše pokyny, tak bez problémů mohou přehlasovávat opoziční menšinu v těchto příslušných sněmovních výborech.

Já si myslím, že důležité je říct veřejnosti, kdo na jaké straně stojí. My stojíme na straně dodržování a respektování reálných výsledků parlamentních voleb, vy stojíte na straně umělého silového řešení, silového navyšování počtů členů výborů, o kterém se bláhově domníváte, že vám pro zbytek volebního období přinese - v uvozovkách - klid na práci tady v Poslanecké sněmovně. Jsem přesvědčen, že to je špatná cesta, jsem přesvědčen, že ani těm poslancům a poslankyním, kteří budou doplněni na tato místa ve výborech, ani celé koalici takovéto řešení nic dobrého nepřinese, rozhodně nepřispěje ke zklidnění a kultivaci vztahů tady v Poslanecké sněmovně a nepřispěje ani ke zklidnění a kultivaci obecného nazírání občanů České republiky na politiku jako celek.

Bude to vaše rozhodnutí, dámy a pánové z koalice, a také za ně v budoucnu ponesete plnou politickou odpovědnost. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji poslanci Haškovi. S faktickou poznámkou pan Zdeněk Jičínský, poté řádně přihlášený předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, musím říci, že mě sdělení pana předsedy klubu ODS, že dal výpočty zástupcům jednotlivých klubů, neuspokojuje. Já se tu cítím jako poslanec, já mám právo, abych to dostal. Já nejsem jenom člen poslaneckého klubu. Dostali to vaši dva poslanci, kteří nejsou členy žádného poslaneckého klubu, nebo už si jste jejich hlasy zcela jisti? Tak jak se tady chováme? Co tady opravdu děláte s tím elementárním zbytkem parlamentní kultury, který bychom alespoň do konce volebního období měli tady střežit?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, to bylo povzdechnutí nad nenaplněním článku 71 zákona.

Prosím, pan předseda Kováčik.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP