(11.10 hodin)

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, dovolte, abych načetla pozměňovací návrh. Bohužel nemám možnost se přihlásit k jeho písemné podobě. Pardon, dívám se, že je již rozdáván na lavice... Vidím, že kolegové v určité části Poslanecké sněmovny již mají tento pozměňovací návrh na lavicích. Já bych přece jen se ujistila - vidím, že i na levé straně…

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní poslankyně, promiňte, že vás přeruším. Já se zeptám - já mám ten tisk také k dispozici - někoho, zda nemá písemný podklad, tedy pozměňovací návrhy paní poslankyně Michaely Šojdrové, které nám předložila. Je někdo kdo tento návrh nemá? Jsou tady takoví kolegové. Vv tom případě nezbývá, než přečíst váš návrh na mikrofon.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Omlouvám se, vyplývá to z toho, že jednal výbor pro zdravotnictví a my jsme se snažili najít optimální verzi. Nebudu tedy zdržovat, přečtu co nejrychleji pozměňovací návrh k tisku 455. Návrh zní:

V článku I novelizační bod 1 zní: 1. V § 16a odst. 2 se na konci písmene a) doplňují slova "nebo umístěné k výkonu ústavní výchovy v domovech pro osoby se zdravotním postižením, odkaz na poznámku pod čarou 27f".

Poznámka pod čarou 27f zní: "27f ) § 48 zákona č. 108/2006 Sb."

V článku 1 se za novelizační bod 1 vkládají nové novelizační body 2 až 5, které včetně poznámek pod čarou č. 27g až 27i znějí:

2. V § 16a odst. 2 se na konci písmene b) doplňují slova "nebo při umístění pojištěnce z důvodů stanovených zvláštním zákonem, odkaz na poznámku 27g, bez jeho souhlasu do ústavní péče, vysloví-li s přípustností převzetí a dalšího držení pojištěnce v ústavní péči souhlas soud, odkaz na poznámku 27h).

3. V § 16a odst. 2 se na konci písmene d) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje písmeno e), které zní: "e) při posuzování zdravotní způsobilosti pojištěnce k odběru tkání a orgánů, při odběru tkání a orgánů a při dispenzární péči o pojištěnce po odběru tkání a orgánů podle transplantačního zákona. Odkaz na poznámku 27i).

4. V § 16a se za odstavec 3 vkládá nový odstavec 4, který zní: "(4) Regulační poplatek podle odstavce 1 písm. f) se neplatí při ústavní péči o narozené dítě, a to ode dne porodu do dne propuštění ze zdravotnického zařízení ústavní péče, ve kterém k porodu došlo, nebo do dne propuštění z jiného zdravotnického zařízení ústavní péče, do kterého bylo dítě ze zdravotních důvodů bezprostředně po porodu převezeno."

Dosavadní odstavce 4 až 8 se označují jako odstavce 5 až 9.

5. V § 16a se za odstavec 9 doplňují odstavce 10 a 11, které zní: "(10) Zdravotnické zařízení nesmí vybírat regulační poplatky v souvislosti s poskytováním hrazené péče, která podle tohoto zákona regulačním poplatkům nepodléhá. Při zjištění opakovaného porušování tohoto zákona je zdravotní pojišťovna oprávněna tomuto zdravotnickému zařízení uložit pokutu až do výše 50 000 Kč.

(11) Opakované udělení pokuty zdravotnickému zařízení podle odstavce 10 je důvodem pro ukončení smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče bez výpovědní lhůty podle § 17 odst. 3."

Odkazy, poznámky pod čarou zní:

Poznámka 27g) § 24 zákona č. 20/1996 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů.

Poznámka 27h) § 191a až 191g zákona č. 66/1993 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů.

Poznámka 27i) Zákon č. 285/2002 Sb., o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů a o změně některých zákonů (transplantační zákon), ve znění zákona č. 129/2008 Sb.

Dosavadní novelizační bod 2 se označuje jako novelizační bod 6.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, paní poslankyně. Jsme v podrobné rozpravě. Dalším přihlášeným je pan poslanec Rath. Další přihlášku do podrobné rozpravy zatím nemám. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, dovolím si načíst pozměňovací návrh I.

V článku I se vkládá bod 1, který zní:

1. § 16a odst. 2 zní: (2) Regulační poplatek podle odst. 1 písm. a) až f) se neplatí:

a) jde-li o pojištěnce mladšího 18 let,

b) při ochranném léčení nařízeném soudem,

c) při léčení infekčního onemocnění, kterému je pojištěnec povinen se podrobit při nařízené izolaci ve zdravotnickém zařízení nebo při nařízení karanténních opatření k zajištění ochrany veřejného zdraví podle zvláštního právního předpisu,

d) jde-li o pojištěnce, který prokáže, že u něj rozhodný příjem v rodině nepřevyšuje součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,

e) jde-li o pojištěnce pobírajícího starobní důchod, pokud nevykonává výdělečnou činnost na základě pracovněprávního vztahu,

f) jde-li o pojištěnce pobírajícího plný nebo částečný invalidní důchod.

Poznámky pod čarou 27h a 27i zní: 27h) § 4 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře. 27i) § 7a a § 7 a 8 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře.

II. Dosavadní body 1 a 2 se označují jako body 2 a 3.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP