(11.20 hodin)

Poslanec Petr Tluchoř: Za člena komise je navržen pan poslanec David Kafka.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 192. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 192 z přítomných 188 pro 160, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Za člena této komise je navržen pan poslanec Jan Kasal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 193. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 193 z přítomných 188 pro 154, proti 2. Návrh byl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Za člena komise je navržen pan poslanec Vladimír Koníček.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 194. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 194 z přítomných 188 pro 142, proti 1. Návrh byl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Za člena komise je navržen pan poslanec František Laudát.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 195. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 195 z přítomných 188 pro 173, proti 1. Návrh byl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Za člena komise je navržen pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 196. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 196 z přítomných 188 pro 163, proti 3. Návrh byl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Za člena komise je navržena paní Džamila Stehlíková.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 197. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 197 z přítomných 188 pro 130, proti 9. Návrh byl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Za člena této komise je navržen pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 198. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 198 z přítomných 188 pro 166, proti 2. Návrh byl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Konstatuji, že jsme zvolili všech 12 členů této komise. Tímto bod končí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Volba byla ukončena. Děkuji panu předsedovi volební komise a končím bod číslo 118.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod

 

120.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin
státního dluhu, splatných v letech 2009 a 2010, a na úhradu jistin
státních dluhopisů odkupovaných z trhu v letech 2009 a 2010
/sněmovní tisk 508/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa ministr financí Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Pavel Hrnčíř. Pozměňovací návrh vám byl rozdán jako sněmovní tisk 508/1.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení, do níž mám přihlášku pana poslance Libého. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Libý: Dobrý den, vážený pane předsedající. Já bych si dovolil poznamenat, že místo nepřítomného omluveného pana poslance Hrnčíře bych zazpravodajoval třetí čtení já. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Pavel Hrnčíř tady není. Vy jste mi to zjednodušil. Děkuji vám za vystoupení.

 

Požádám Sněmovnu o souhlas se změnou zpravodaje, a to v hlasování pořadové číslo 199. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 199 z přítomných 188 pro 166, proti 1. Poslanecká sněmovna schválila, že zpravodajem pro třetí čtení bude pan poslanec Ladislav Libý. Prosím, pane poslanče, pojďte zaujmout místo u stolku zpravodajů.

 

Znovu konstatuji, že nemám přihlášku do rozpravy ve třetím čtení. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan ministr financí. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, především mi dovolte, abych poděkoval za zkrácení lhůty, za rychlé projednání tohoto materiálu, a abych se stručně vyjádřil k pozměňovacímu návrhu, který navrhuje zkrátit lhůtu z 55 na 30 let. Chci znovu zdůraznit, že přijetí takovéhoto pozměňovacího návrhu by mělo mimořádně vážný negativní dopad na řízení dluhové služby.

Splatnost na 55 let umožňuje vydávat konkrétní státní dluhopisy s kteroukoli dobou splatnosti, neboť česká výnosová křivka je teď nejvyspělejší v zemích E15. Dosahujeme splatnosti až 50 let a mohu to prokázat na úspěšné emisi státních dluhopisů, kde splatnost buď 30, nebo 50 let vydáváme tehdy, kdy trh je příznivěji naladěn buď na třicetileté, nebo na padesátileté dluhopisy. Omezení splatnosti na 30 let by technicky zkrátilo možnost vydávat bondy v podstatě jen na 20 let, protože vždy je tam nějaké zpoždění. V podstatě bychom se vrátili k praxi, která je stará osm let, možnost vydávat bondy pouze na 3, 5, 10 a 15 let, a výrazně bychom tím zvýšili náklady na dluhovou službu. Současně bych si dovolil upozornit, že by to významně poškodilo privátní investory do státních finančních aktiv, kteří profesionálně řídí svoje aktiva; zejména penzijní fondy a pojišťovny je řídí z hlediska dlouhodobého. Pokud by jim domácí dluhopisová služba nenabídla dlouhodobé bondy, odešli by do zahraničí, čímž by logicky utrpěl i rozvoj kapitálového trhu v České republice.

Většina pozměňovacích návrhů k fiskálním zákonům vždy sleduje zvýhodnění nějaké skupiny na úkor nějaké jiné skupiny. To není případ tohoto pozměňovacího návrhu. Chci zdůraznit, že jeho přijetí by poškodilo úplně všechny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí. Pokud se nikdo další nehlásí do rozpravy, rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo pana zpravodaje nebo navrhovatele? Není tomu tak.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacím návrhu. Prosím zpravodaje, aby přednesl pozměňovací návrh a před hlasováním se k němu vyjádřil. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ladislav Libý: Děkuji za slovo. Vážená Sněmovno, návrh na zamítnutí návrhu zákona nepadl. Zrekapituluji, že rozpočtový výbor dne 19. června letošního roku nepřijal k návrhu zákona žádné usnesení a že byl podán pouze pozměňovací návrh pana poslance Václava Exnera, tak, že v § 1 odst. 4 se číslovka 55 nahrazuje číslovkou 30.

Já bych doporučil hlasování takto. Nejprve hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Exnera pod bodem A tisku 508/1 a poté hlasovat o návrhu zákona jako celku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP