(9.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

To byl skvělý chlapík! On se sám dobrovolně nabídl, že osvědčí zákonnost evidentně nezákonných akcí. To ti státní zástupci nemuseli dělat. On to udělal, tenhle superservilní člověk! No a co si myslíte - že tenhle člověk si po listopadu už neškrtl? Mýlíte se. V roce 1994 se Grygárek stává vrchním státním zástupcem v Praze. Po dvou letech v této funkci je bohužel ministrem spravedlnosti odvolán. Víte, jaký důvod uvádí pan Kalvoda? Zjistil, že je spojen s pokusy o politické ovlivňování několika trestních kauz. Možná vás bude zajímat jakých. Případ bratří Helbigů, aféra lehké topné oleje, kauza Harvardských fondů Viktora Koženého. Zajímavý chlapík! (Potlesk poslanců ČSSD.)

Pan Grygárek byl horlivý za starého režimu a dokázal nabídnout službu také vám. No a vy jste neodolali podruhé. Teď jsme svědky toho, že tohoto člověka, který konal skutky, o kterých pan Motejl a jiní říkají, že nemají tyto skutky zůstat zapomenuty, je instalován paní Veseckou, tou čističkou, ta která podle pana Topolánka má v tomto udělat pořádek. On je instalován do této funkce.

Nevím, kde je premiér v této chvíli. Byl bych rád, kdyby tady byl! (Výbuch veselí v sále: premiér sedí na svém místě ve vládní lavici za řečníkovými zády. Bouřlivý potlesk poslanců ČSSD)

Já se vám omlouvám, pane premiére, ale pokaždé když mluvím, tak vy vždycky komentujete to, co říkám, a teď mi to chybělo, že vám tady povídám, a získal jsem dojem, že tu asi nejste. (Opět bouřlivý potlesk poslanců ČSSD.) Co se stalo? Já doufám ale, že ticho je způsobeno tím, že bedlivě sledujete to, co říkám, protože jestli máme oba dva stejný zájem, což tedy, Mirku Topolánku, jsem si vždycky myslel, že v něčem máme, mám na mysli osobní historii tvou a mou, tak prostě říkám, že není možné říci vážně a myslet to vážně, že paní Vesecká je odborník na čištění od komunistických pohrobků v justici.

Tento čin je pro mě úplně nepochopitelný - instalace takového člověka do takové funkce, jako je náměstek vrchního zástupce v Praze pro trestní věci. Mimochodem, je to také ten člověk, který tam seděl na té lavici mezi tou organizovanou skupinkou, což není určitě náhoda, že bude u takových věcí vždycky přítomen. (Veselost v sále.)

Víte, tohle ale není legrace, protože minulost těch servilních státních zástupců je tady pořád přítomna.

Ten problém existuje i jinde. Aféra Watergate ve Spojených státech, to bylo také z vůle politiků a také to musel řešit výbor Senátu, když se pan Pospíšil tak tváří, že nechápe, co tady budeme dělat. Když se toto stane, že politika vstoupí do justice, tak se to standardně v zahraničí řeší tím, že to je parlament a vyšetřovací komise parlamentu, která má taková práva, že je schopna řešit i takovou věc, o které jsem říkal, že běžné justiční orgány na to nemají nástroj, protože jsou všechny ovladatelné. Všichni se tam dají potrestat, když máte vysoko funkcionáře. To prostě nemůže fungovat. Já doufám, že posloucháte a sledujete, že to opravdu nejde.

Pane ministře, když se to takto prostě vytvoří, ten krunýř, tak to je, jako kdyby se baron Prášil pokoušel vytáhnout za cop z toho marasmu. To se prostě nedokáže! Podobně se česká justice není schopna vybabrat z toho marasmu, do kterého se dostane, když ji prostě někdo začne takovýmto způsobem z politiky ovlivňovat přes funkce, které jsou ve vládě odvolatelné. Z toho není cesta! Rozumíte, to není legrace, jestli my se tedy toho dneska chopíme, nebo ne, jak budete hlasovat. Vy rozhodnete o tom, jestli tohle zahnívání necháme, které si není schopno pomoci, mávneme nad tím rukou. A víte, co znamená důsledek takového mávnutí? Tak to znamená, že velká část lidí v této zemi si nebude myslet, že právo v této zemi funguje skutečně rovně podle principů slepé spravedlnosti.

Já jsem nedávno četl průzkumy, ve kterých jsem četl, že lidé dneska už nehlásí korupci, že prostě mají takovou nedůvěru, zvlášť když vidí ty příklady - paní Urbanová a podobně - že prostě ztratili důvěru k tomu, že to má smysl. Jestliže je tady dneska shromážděno takové množství faktů, že každý soudný, kdo trochu čte, je vidí, a vy nad tím mávnete rukou, ať si to ta justice, kterou každý normální člověk vidí, že na tohle nemá, to vyřešit, ať si to vyřeší sama, tak to je prostě alibismus. A vy tím prohloubíte marasmus, který z takovýchto kauz vzniká.

Rozumíte, jediná cesta je postavit se tomu. A premiér Topolánek, když vidí tahle fakta, a viděl je, tak prostě měl kauzu zařadit do jednání vlády. A mohl udělat jedinou věc - odvolat nejvyšší státní zástupkyni, která je dneska brzdou toho, aby se ta věc vyřešila, právě proto, že zbavila (?) mlčenlivosti některé svědky, protože kryje sama sebe. Ona nemá zájem na vyšetření těch věcí. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

Jediná cesta, když se ptáte, co je třeba dělat, je najít někoho, kdo není touto kauzou zasažen, dostatečně schopný, a postavit ho jako nového do této role. A ten člověk by měl zbavit mlčenlivosti svědky, kteří nemohou mluvit, a dohlížet nad tím, aby bylo teď vyšetřeno, jak se to vlastně stalo. Došlo k politickému ovlivňování, nebo ne? To je jediná cesta zpátky. Protože jestli to nevíte, tak takovéto ovlivňování kauz je trestný čin. To je trestný čin! A vy řeknete - tak podejte trestní podání. Ale chápete, v tom je ten problém. My vidíme, jak to končí. Dejte trestní podání do nějaké Horní Dolní, ale nahoře stojí nejvyšší státní zástupkyně, která to hlídá a která předvedla, jak zachází s těmi, kteří se něco podobného pokusí vyřešit. To prostě nemá řešení. Chápete, to není jenom tak, že nemáme co dělat, tak jsme to zařadili na schůzi parlamentu. To je prostě proto, že už v této zemi není jiný orgán, který by v tomhle mohl udělat pořádek! (Potlesk poslanců ČSSD.) Tady dnes není jiná vláda než vaše, která může jmenovat nového nejvyššího státního zástupce.

Nevím, jestli jsem někoho z vás přesvědčil (hlasy z pravé části sálu), ale víte, vy tady jste představitelé pravice, kdysi jsme spolu byli v Občanském fóru a říkali jsem, že nám jde o to, odstranit ty pořádky minulosti. Nezlobte se, ale já si z toho socialismu pamatuji také, že docházelo k ovlivňování trestních kauz. Tehdy také politici ovlivňovali to, co se tady děje. Rozumíte, případ Brožová-Polednová, která se dneska řeší před našima očima, to je také státní zástupkyně, která byla politicky manipulovaná. Mně se nelíbí jedna věc. Samozřejmě že paní Polednová nese díl viny jako leckdo z té doby. Ale ona byla vlastně jenom nástroj, pak tam byl někdo, kdo tohle na politické úrovni organizoval, tohle zneužívání státních zástupců nebo jejich manipulaci. Na ty jsme se nikdy pořádně nedostali.

A je to podobné v téhle kauze. Ve skutečnosti to, co mě zajímá, není prioritně paní Vesecká, pan Kučera a další. Přece problém jde dál. Komu to slouží? Komu oni slouží? (Potlesk poslanců ČSSD.)

Je pravda, že paní Vesecká měla schůzky s Pavlem Němcem, který, pokud to říkám přesně, určitě byl, nevím, jestli je stále, poradcem Úřady vlády. Pan Němec se nedávno vyjádřil v médiích. Řeknu vám tu větu, kterou řekl. On řekl, že ví, že nedocházelo k žádnému politickému ovlivňování státních zástupců. To řekl Pavel Němec, soukromý komerční právník. On ví, že nedocházelo k žádnému politickému ovlivňování! Jak to proboha ví ten člověk? A proč vůbec to říká v médiích, že to ví? Je Pavel Němec člověk, který to může posoudit, že prostě Pavel Němec ví, kde politicky ano a kde ne, že dává toto dobrozdání do médií? Neřekl náhodou víc, než chtěl říct? Proč tohle vůbec říká? Chápete, to je kuriózní, tahle věta mi prostě prozrazuje, jak to tedy asi zhruba je. Pan Němec nám dává najevo: O tom bych musel něco vědět. (Potlesk poslanců ČSSD.) On je sice obyčejný komerční právník, jak píší média, ale jinak, když chcete vědět, jestli někdo někoho politicky ovlivňuje, tak se musíte zeptat jeho. On má zcela bezvýznamnou funkci někde na Úřadu vlády, nějakého poradce, ale o takových prkotinách, jako jestli něco je politicky ovlivněno, zřejmě mluví za vládu on. Chápete, Pavel Němec nám v podstatě už předvedl tolik, že víceméně známe celou metodu, jakým způsobem on je jako člověk na špinavou práci, je přeborník toho, jak kauzy zamést pod koberec. Dokázal to v takové věci, kdy šlo o člověka, který zneužíval děvčátka v Praze, dokázal nám povídat do televize. (Poslanec Doktor mluví ze sálu.)

Ano, každý neseme vinu. Jako neseme vinu za socialismus, tak neseme vinu i za to, že jsme s některými lidmi seděli ve vládě. Zcela souhlasím s panem poslancem Doktorem, že tady nejsme vůbec nikdo superčistý.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP