(17.40 hodin)

Poslanec Aleš Rádl: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jedná se o zákon poměrně jednoduchý (předsedající tiší hlučící poslance: Šššššš!), jehož smyslem bylo implementovat do našeho právního řádu některá pravidla, která jsou obvyklá v EU, což se povedlo. Zákon je zpřesněn, navíc odpovídá požadavkům EU na provozování dopravy vnitrostátní po říčních tocích. Mohu jen vyjádřit určitý povzdech, že tak jak se nám daří zpřesňovat pravidla pro provozování vnitrostátní dopravy říční, tak se nám zároveň daří i upouštět hladinu Labe, aby se tato řeka stala méně splavnou, což je určitě škoda. Doufám, že ke zlepšení dopravy se dostaneme i díky novému zákonu.

Navrhl bych následující proceduru. Jsou tady dvě skupiny pozměňovacích návrhů, jedny pod písmenem A, které navrhl hospodářský výbor. Zde byly konsensuálně projednány a předneseny i zde na plénu. Druhá skupina pozměňovacích návrhů pod písmenem B. Zpřesňují některé datace říčního toku a jsou jen technickým doplněním tohoto zákona.

Prosím nechat hlasovat o navržené proceduře: celý blok A najednou a pak celý blok B najednou.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nejsou-li námitky, budeme se tím řídit, je to v logice materiálu, který máme k dispozici.

Hlasovat budeme o bodu A. Stanovisko pana už ministra zaznělo - souhlasné. A pana zpravodaje? (Souhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 113. Kdo souhlasí s pozměňovacími návrhy pod bodem A, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, pro 159, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrzích pod písmenem B. Stanoviska jsou souhlasná.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 114. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, pro bylo 158, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Mohu přečíst návrh závěrečného usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony podle sněmovního tisku 426, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsme hlasování pořadové číslo 115. Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, pro bylo 163, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Poslanec Aleš Rádl: Děkuji Sněmovně za hladké projednání této novely.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dále se budeme věnovat bodu

 

30.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 61/2000 Sb.,
o námořní plavbě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 427/ - třetí čtení

 

Prosím, aby ke stolku zpravodajů k panu ministrovi přišel zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Oldřich Vojíř. Připomínám, že pozměňovací návrhy máme k dispozici ve sněmovním tisku 427/2.

Otevírám rozpravu. Přihlásil se pan ministr Aleš Hřebíček.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, opět nechci zdržovat. Ministerstvo dopravy souhlasí se všemi pozměňovacími návrhy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím. Předpokládám, že nyní se ujme slova zpravodaj Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane místopředsedo, váš předpoklad je správný. Dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s procedurou hlasování o pozměňovacích návrzích.

V bodu A jsou pozměňovací návrhy, který přijal hospodářský výbor. Jde převážně o legislativně technické úpravy v obou případech. Bod B, který podal pan Milan Šimonovský, pojednává o tom, že máme zpřesnit účinnost, a to k 1. 1. 2009. Jde o to, aby tento zákon mohl být projednán Senátem a podepsán panem prezidentem.

Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Čili postup bude takový, že budeme hlasovat nejprve o dvou návrzích pod písmenem A dohromady, potom pod písmenem B a pak o závěrečném usnesení. Souhlasíte? (Ano.) Nejsou odnikud námitky.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 116. Kdo souhlasí s pozměňovacími návrhy pod písmenem A, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, pro 163, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Šimonovského za všeobecného souhlasu navrhovatele i zpravodaje.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 117. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, pro 158, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Mohu přečíst návrh závěrečného usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 61/2000 Sb., o námořní plavbě, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 427, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 118. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, pro 165, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Mohu poděkovat panu zpravodaji i panu navrhovateli a ukončit bod č. 30.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji za spolupráci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní se budeme věnovat bodu

 

31.
Vládní návrh zákona o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání
a buněk určených k použití u člověka a o změně souvisejících zákonů
(zákon o lidských tkáních a buňkách)
/sněmovní tisk 393/ - třetí čtení

 

Místo pana ministra Tomáše Julínka bude za vládu vystupovat ministr Aleš Řebíček. Dále prosím zpravodaje výboru pro zdravotnictví pana poslance Josefa Kochana. Připomenu, že pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 393/2.

Otevírám rozpravu. Písemné přihlášky nemám... Nikdo se nehlásí ani z místa. Rozpravu končím. Táži se, zda je zájem od pana ministra přednést závěrečné slovo. Zájem není.

Prosím pana zpravodaje Kochana, aby nám sdělil, jak budeme postupovat při hlasování o pozměňovacích návrzích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP