(19.40 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji pane poslanče. Do rozpravy se dále nikdo nehlásí, rozpravu končím a dávám slovo panu ministrovi. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Velmi stručné závěrečné slovo. Tisk 440 je nedílnou součástí reformy policie, neboť se týká toho z pilířů policie, který souvisí s odbřemeňováním policie od nepolicejních činností. Jinými slovy, zaměření se na to, aby policie byla skutečně bezpečnostním sborem, který vykonává tuto svoji působnost a nesupluje některé činnosti, které mají být vykonávány soukromoprávními subjekty, ať již se jedná o pořadatele sportovních událostí, ať již se jedná o leasingové společnosti, a současně také přenáší odpovědnost v mnoha případech na ty, kteří zákony nerespektují a porušují.

Rád bych z tohoto místa ještě navázal na vystoupení pana poslance Boháče. Podstatou reformy policie není zaměření se na otázku, co dál s městskými policiemi. A byl bych velmi rád a velmi bych chtěl poprosit, aby specifičnost problematiky městských policií z pohledu jejich působnosti v oblasti silniční dopravy, měření rychlosti, byla řešena, tak jak zde bylo navrženo, tedy ucelenou novelou tohoto zákona, kterou bude iniciovat podvýbor výboru pro bezpečnost, respektive poslanci výboru pro bezpečnost. Za Ministerstvo vnitra mohu slíbit maximální spolupráci ať již z pohledu získávání nezbytných analýz a spolupráci i při vlastní legislativní práci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní má slovo pan zpravodaj, pan poslanec Šlajs, a pak, jestli bude mít zájem pan poslanec a zpravodaj Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Šlajs: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, návrh tohoto zákona projednaly opět tři výbory, a to výbor petiční, výbor ústavněprávní a výbor pro bezpečnost, ale usnesení přijal pouze výbor pro bezpečnost a doporučil Sněmovně přijmout 28 pozměňovacích návrhů. Ve druhém čtení nezazněl návrh na zamítnutí a v podrobné rozpravě vystoupilo celkem 15 poslanců a přednesli 52 pozměňovacích návrhů. Čili ve hře je tentokrát 80 pozměňovacích návrhů a tři návrhy legislativně technické úpravy. Je to sice méně návrhů než u zákona o policii, ale bohužel tady ta hlasovací procedura je připravena na 40 hlasování, protože není možné propojovat tolik hlasování.

Velmi stručně k hlasovací proceduře. Byla připravována obdobným způsobem, konzultována, nevznikly žádné připomínky. Hlasovalo by se tentokrát po částech a v rámci těch částí by se hlasovaly jednotlivé pozměňovací návrhy v pořadí, jak jsou seřazeny v tisku 440/3, s tím, že zpravidla nejdříve by se hlasovalo o návrhu výboru pro bezpečnost. A hlasování by vedla k postupnému vypořádání se s jednotlivými návrhy tak, že když budou kolizní návrhy, budete na to upozorněni, abyste se mohli skutečně rozhodnout podle svého svědomí a vědomí.

Myslím, že bychom mohli, pane předsedo, pokud nejsou námitky, odhlasovat tuto hlasovací proceduru, s tím, že pak při hlasování o jednotlivých návrzích a jednotlivých částech bude případný prostor, kdyby někteří poslanci měli námitku nebo návrh na jiné hlasování. Čili doporučuji hlasovat o této hlasovací proceduře.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Poprosím kolegyně a kolegy, aby se přihlásili svými identifikačními kartami, protože jsem vás před malou chvílí odhlásil.

Pan předseda klubu KSČM pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, protože procedura přednesená panem zpravodajem, se kterou nemáme problémy, ale přece jen je třeba, abychom si ji prostudovali blíže, je velmi složitá, žádám o přestávku na poradu klubu KSČM v délce čtvrt hodiny. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže se sejdeme ve 20.05 hodin. Vyhlašuji přestávku do 20.05 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 19.49 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP