(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Pan poslanec Boris Šťastný má náhradní kartu č. 31.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dříve než přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze, dovolte mi několik slov k tomu, co se odehrálo v Poslanecké sněmovně během prázdnin, to znamená chci pohovořit o rekonstrukci, která proběhla zde v Poslanecké sněmovně.

Ve vašich lavicích máte namontováno rekonstruované hlasovací zařízení, což mimo jiné představuje novou řídící jednotku, nové programové vybavení a repasované hlasovací terminály. K dispozici vám budou a jsou dvě velké informační tabule s mnoha přehledně uspořádanými údaji, které uvidíme během hlasování. Celý tento systém byl odzkoušen a také otestován, mimo jiné i se zástupci sdělovacích prostředků. Funguje, avšak do navržené plné funkčnosti je nezbytné ještě dokončit modul pro pořizování dat s přihlášenými do rozpravy a následně jmenné zobrazení poslanců čekajících na rozpravu na informačních tabulích, dokončit modul pro zobrazování seznamu interpelujících poslanců, dokončit poslední úpravy modulu pro přihlášení poslanců k faktické poznámce z místa. Při tomto zasedání je ještě šedé tlačítko pouze jednofunkční, a to funkce X, tedy zrušení předchozí volby či hlasování.

Chtěl bych ještě říci, že od dnešní schůze nebude v těchto prostorách zaznívat například "stiskl jsem NE, ale na sjetině mám ANO, jde o chybu hlasovacího zařízení". Působím v Poslanecké sněmovně už dost dlouho, a nemohu tedy být absolutním idealistou. Nepředpokládáme, že bychom zde tedy mohli naplno zaslechnout, že chybné hlasování bylo v podstatě konkrétním úmyslem, resp. součástí jakési taktiky toho či onoho klubu. Ale kdo ví…

Dovolte, abych zakončil slovy, která vyslovil špičkový americký manažer Lee Iaccoca: "Každý někdy udělá chybu, ale je důležité si ji přiznat, ne z ní vinit okolí."

A ještě, když mi dovolíte, protože při příchodu do Poslanecké sněmovny jsem zaslechl, že tlačítko F/X stálo 40 mil. Kč, přečetl bych vám všechny práce, které se udělaly v průběhu prázdnin, protože jste nebyli informováni svými zástupci ve stálé komisi pro sdělovací prostředky a nerad bych, aby tady vznikaly nějaké dohady.

Takže hlavní jednací sál - hlasovací zařízení, včetně kabeláží pro hlasování a kamery, které jsou tady namontovány, celkem 6 mil. Kč, Atrium - zastřešení, které se právě provádí, 8 mil. Kč, rekonstrukce zasedací místnosti č. 22 - 3 mil. Kč, rekonstrukce zasedací místnosti č. 23 - 3 mil. Kč, výměna technologie chlazení 14 mil. Kč a šest kamer, které jsou zde instalovány, celkem 5,5 mil. Kč. To znamená, že prací bylo podstatně víc, než jsem zaslechl informaci o tom, že 40 mil. Kč stálo jenom tlačítko F/X.

A nyní přikročíme k určení dvou ověřovatelů této schůze.

 

Navrhuji, abychom určili poslankyni Kateřinu Jacques a poslance Karla Šplíchala. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh není. Zahájím tedy hlasování.

Kdo souhlasí s těmito navrženými ověřovateli, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 186 pro 175, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 38. schůze Poslanecké sněmovny určili poslankyni Kateřinu Jacques a poslance Karla Šplíchala.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Z poslanců nemám žádnou omluvu a z členů vlády jsou to pan ministr Petr Gandalovič a pan ministr Karel Schwarzenberg.

Ještě sděluji, že náhradní kartu č. 36 má pan ministr Jiří Pospíšil.

 

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 38. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce.

Pokud jde o celkový průběh projednávání návrhu pořadu schůze, dnešní grémium se rozhodlo vyhovět žádosti pana ministra vnitra Ivana Langera a navrhuje Poslanecké sněmovně pevně zařadit sněmovní tisky 592, 598 a 568, což jsou body 6., 7. a 27. návrhu pořadu, na středu 27. září jako 1. až 3. bod dopoledne.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP