(14.50 hodin)
(pokračuje Benda)

Ale tato Sněmovna je suverénem a žádný zákon o jednacím řádu jí nepředepisuje, že musí tisk projednat. Čili Sněmovna může v okamžiku, kdy schvaluje svůj program, návrh vyřadit. O tom nepochybuji.

Pak bych si vám dovolil navrhnout dva krátké body z dílny Ministerstva spravedlnosti, které by bylo třeba projednat tak, abychom je měli do konce roku schválené, a to sněmovní tisk 595, novela trestního řádu, první čtení, a sněmovní tisk 596, novela insolvenčního zákona, také první čtení. Jedná se o dvě věci, které je třeba schválit do 1. ledna příštího roku, s tím, že prosím, aby tyto body byly zařazeny do bloku prvních čtení - já už si teď nejsem vůbec schopen si vybavit, která jsou to čísla bodů, resp. až dokončíme hlasování o návrhu programu, aby byly zařazeny na zítřek odpoledne po pevně zařazených bodech.

Tolik mé dva návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní z místa mám přihlášené pány poslance Votavu, Tesaříka a pana ministra Bursíka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych navrhl pevné zařazení bodu číslo 11, což je tisk 563. Je to vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o daních z příjmů. Pevné zařazení by bylo jako předposlední pevně zařazený bod zítřejšího odpoledního jednání. Činím tak s vědomím a souhlasem pana ministra financí Kalouska.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dále vystoupí pan poslanec Tesařík, připraví se pan ministr Bursík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Tesařík: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážená vládo, vážení kolegové a kolegyně, dovoluji si navrhnout zařadit na programu dnešní schůze sněmovní tisk 549, který nese název Návrh zákona o urychlení výstavby rychlostní komunikace R35.

Krátké zdůvodnění. Všichni jsme každý týden svědky tragických bilancí dopravních nehod na dálnici D1. Komunikace R35 má být jakousi alternativou, tzv. severní cestou, která má být, jak už jsem říkal, alternativou dopravy těch, kteří jedou ze západu na východ či z východu na západ přes Českou republiku. Tento návrh o urychlení výstavby rychlostní komunikace má být alternativou a měl by být pouze jakýmsi prostředkem k právnímu urychlení přípravy této výstavby. Doufám, že podpoříte tento návrh. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, do bloku prvních čtení?

 

Poslanec Martin Tesařík: Ano, pane předsedo. Zařadit do bloku prvních čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Bursík. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážený pane předsedo, pane premiére, dámy a pánové, vláda vám předkládá vládní návrh zákona, novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí - jde o sněmovní tisk 599 - s tím, že laskavě žádáme Poslaneckou sněmovnu, aby schválila tuto novelu v prvním čtení podle § 90 odstavec 2.

Já bych zde rád načetl jinou alternativu. Pro případ, že by tento návrh neprošel Poslaneckou sněmovnou, dovolil bych si vás požádat o zkrácené projednávání ve lhůtě 30 dnů, s tím, že avizuji, že budu žádat o přikázání této novely gesčnímu výboru pro životní prostředí. Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, nechcete pevně tento bod zařadit, aby byl projednán, spíš než zkrácení lhůty? (Ministr: Stačí zkrácení lhůty.) Dobře, děkuji.

Hlásí se ještě někdo s pozměňovacím nebo doplňovacím návrhem k návrhu pořadu? Není tomu tak.

 

Budeme nyní hlasovat o pozměňovacích návrzích. Nejprve bychom hlasovali o návrhu z grémia, a to že body 6, 7 a 27 návrhu pořadu - sněmovní tisky 592, 598 a 568 - zařadíme na středu 24. září jako první až třetí bod dopoledního jednání.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přihlášených 190 poslankyň a poslanců pro návrh 173, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní budeme hlasovat o návrzích, jak je předkládali jednotliví poslanci.

 

První návrh předložil pan poslanec Hojda - zařadit bod číslo 28 jako první bod dnešního jednání.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 z přihlášených 192 poslankyň a poslanců pro návrh 179, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále navrhl pan poslanec Tejc nový bod. Bod by se měl nazývat Zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých osob uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu České republiky. Pan poslanec Tejc navrhl tento bod zařadit jako první bod dnešního jednání, ale již jsme zařadili, takže můžeme hlasovat o tom, že tento bod zařadíme jako druhý.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 190 poslankyň a poslanců pro návrh 99, proti 71, kvorum 96. Tento návrh byl přijat.

 

Počkám na kontrolu hlasovacích listin. (Probíhá kontrola výsledků hlasování.) Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Jako druhý dnešní bod bude zařazen bod, který navrhl pan poslanec Tejc.

 

Další návrh byl návrh pana poslance Grospiče. Ten navrhuje zařadit na konec prvních čtení sněmovní tisk 490 - ústavní zákon o referendu o umístění prvků protiraketové obrany USA v České republice

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 192 poslankyň a poslanců pro návrh 93, proti 87, kvorum bylo 97. Tento návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP