(15.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Dále pan ministr Bursík navrhl, aby bylo hlasováno o zkrácení lhůty. Bohužel, pane ministře, to nemohu učinit, protože tenhle bod ještě není otevřen. Proto s tím budete muset vystoupit, až tenhle bod bude otevřen a budete moci přednést tenhle návrh. Lze to brát jako jakési avízo, že s vámi budeme počítat již do podrobné rozpravy. Stačí to tak, pane ministře? Takže stačí. Děkuji.

Podle mých záznamů bylo o všech návrzích hlasováno. Nebylo? Pan předseda Kováčik se hlásí.

 

Poslanec Pavel Kováčik: I podle mých záznamů, pane předsedo, bylo o všech návrzích hlasováno.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To je dobře.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Nicméně musím říci, že je ve smyslu řečí, které se tu vedly o poslaneckém slibu, o legitimitě, o tom, jak se máme, či nemáme chovat k občanům České republiky, musím říci, že jsou věci důležité a jsou věci méně důležité. Pro nás, pro poslanecký klub KSČM, je hodně důležitá záležitost s radarem, záležitost se smlouvou o radaru, záležitost s referendem, které vašimi hlasy, kolegyně a kolegové napravo, neprošlo ani do programu již poněkolikáté. My jsme skutečně přesvědčeni o tom, že tento sbor příslušnou legitimitu nemá, že mají rozhodnout občané, anebo že se má alespoň umožnit projednání onoho zákona umožňujícího občanům rozhodnout.

Druhou důležitou věcí je ona otázka sporu, jestli smíme, či nesmíme vyřadit zákon vrácený Senátem či kýmkoliv, kdo k tomu je oprávněn, když v jednacím řádu stojí, že zákon bude projednán na nejbližší schůzi. My si skutečně myslíme, že když už jste nechtěli projednat antidiskriminační zákon před volbami, dokonce tady ten argument padl od kolegyně Kateřiny Jacques, až tak otevřeně tady padl ten argument, že ho nechcete projednávat před volbami, že by to možná mohlo někoho poškodit, tak jste přece mohli zvolit mnohé jiné formy, jako například otevřít a přerušit. Ale já vám radit nebudu. Ale z těchto důvodů, především z těchto dvou důvodů, přestože na program schůze prošly jiné velmi prospěšné věci, poslanecký klub KSČM nepodpoří program této schůze Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. To nic nemění na tom, co jsem říkal před vaším vystoupením, že již bylo hlasováno o všech návrzích, které byly předneseny.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 38. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen a upraven schválenými pozměňovacími návrhy.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 16, z přítomných 192 poslankyň a poslanců pro návrh 156, proti 25, kvorum 97. Konstatuji, že s pořadem schůze byl vysloven souhlas.

 

Než přistoupíme k projednání návrhu zákonů vrácených Senátem, navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení pánům senátorům Ivo Bárkovi a Milanu Burešovi v Poslanecké sněmovně. Informace k pozměňovacím návrhům Senátu vám byly rozdány do vaší pošty.

Kdo souhlasí s vystoupením jmenovaných senátorů, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 17 z přítomných 192 poslankyň a poslanců pro návrh 155, proti nikdo, kvorum 97. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Takže přistoupíme k projednávání našeho schváleného programu a jako první bod jsme si schválili

 

1.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Evropskou kosmickou agenturou
o přistoupení České republiky k Úmluvě o založení Evropské kosmické agentury
a o souvisejících podmínkách, podepsaná v Praze dne 8. července 2008, a k vyslovení
souhlasu s přistoupením Úmluva o založení Evropské kosmické agentury,
otevřená k podpisu dne 30. května 1975
/sněmovní tisk 577/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr školství pan Ondřej Liška. Poprosím pana ministra, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážené kolegyně, vážení kolegové, já vám děkuji za to, že jste zařadili na začátek jednání jako první bod právě tuto smlouvu. Ono to se mnou nebylo konzultováno, tento návrh, proto budu hovořit spatra, neb nemám žádné písemné podklady.

Nicméně tato smlouva o přistoupení byla projednána v příslušných výborech a já vám chci zdůraznit to, že právě přistoupení České republiky ke smlouvě o Evropské kosmické agentuře je výslednicí velmi dlouhých a náročných jednání, kdy se Česká republika stala vlastně součástí elitního klubu zemí, které investují do kosmického výzkumu a které zároveň mají tu možnost podílet se na tom nejšpičkovějším technologickém vývoji. Je to pro naši vědu, pro náš průmysl a pro celou zemi samozřejmě obrovským oceněním práce, která zde byla dlouhá léta vykonávána, která bude jistě pokračovat.

Prostředky, které my jako Česká republika platíme za členství, jsou prostředky, které se nám mnohonásobně budou vracet. Kosmos, vesmír, není pouze doménou dopravy, je to doménou celé řady dalších oblastí. Je to především doménou výzkumu, vývoje, vědy, kde projekty, které sem spadají, je to například i projekt Galileo, ty mají obrovský dopad nejenom pro vývoj nových materiálů pro dopravu, ale samozřejmě také pro životní prostředí a také bezpečnost, což je velmi důležitým momentem, důležitou dimenzí právě tady tohoto výzkumu.

Já vás prosím o podporu a schválení tady této smlouvy, která byla podepsána v červenci tohoto roku. Věřím, že to je další dobrá éra kosmického výzkumu v České republice. Máme tak možnost podílet se na ní v tom vlastně v té nejšpičkovější podobě. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku navrhovatelů.

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Václav Exner. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, také já doporučuji podpořit souhlas s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Evropskou kosmickou agenturou o přistoupení k Úmluvě o založení Evropské kosmické agentury a o souvisejících podmínkách a také s přistoupením k Úmluvě o založení Evropské kosmické agentury z roku 1975.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP