(16.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Zazněly tam některé příspěvky, které já tady občas v různých podobách také připomínám. To znamená, že dneska nám farmaceutické firmy, ale i další firmy působící v lékařství podsouvají, že musíme mít peníze a hlavně vynakládat peníze na novinky, na takzvané inovace. Dámy a pánové, od ředitele německého Institutu pro kvalitu i od ředitele britského NICE, tedy institucí, které v České republice bohužel scházejí, byť nějaký ministr Rath se je snažil se svým týmem vybudovat v České republice a jejich řekněme první krůčky byly doslova zahubeny nástupem ministra Julínka, tak tyto instituce, které v těch evropských zemích fungují už mnoho let, britský NICE už asi desítky let, ten německý institut od roku 2004, říkají jednoznačně: veřejné zdravotnictví z veřejných prostředků z peněz daňových poplatníků nemůže platit novinky, které jsou dražší, jen proto, že jsou novinkami, ale musí platit víc za pokrok, za progres.

Bohužel o to jsme se snažili v minulosti. Dnes jsme svědky toho, že současné vedení ministerstva na tuto jasnou logiku, která je razena ve většině zemí Evropské unie, prostě rezignovalo. Takže vidíme, a teď se dostávám opět k argumentaci premiéra a ministra Julínka, kteří říkají, kolik nových léků jsme vám přinesli. Dokonce pan premiér se teď v televizi dopustil takové chyby, že říkal, že asi o pět tisíc je léčených víc na rakovinu prsu.

Pane premiére, neříkejte takové hlouposti, protože z toho laik samozřejmě pochopí, že těch pět tisíc asi do nástupu vaší vlády zemřelo pod mostem bez pomoci. Možná to nevíte, ale není tomu tak. Ti lidé byli samozřejmě léčeni, samozřejmě léčeni nejrůznějšími kombinacemi léčeb od chirurgických, radioterapeutických přes kombinace chemoterapií. Co se ale změnilo, je skutečný extrémní nárůst, a v tom máte pravdu, některých jednotlivých konkrétních léků. Já ho tady nebudu jmenovat, abych mu nedělal reklamu, ale kdybyste se zeptal vašeho ministra, tak by vám řekl, že pět tisíc léčených je pět tisíc nových pacientů léčených tímto konkrétním jednotlivým lékem, který je mimochodem extrémně drahý, a vedou se polemiky na úrovni lékařských specialistů, do jaké míry je skutečně účinnější než ta léčba, která byla používána doposud, byť je mnohonásobně dražší.

Tyto polemiky se nevedou jen v České republice. Ty se vedou po celém světě i v Evropě. Například když jsem ještě byl ministrem, tak jsem si přímo na tento lék nechal dělat právě od určitých struktur, které jsme budovali, takovouto rešerši, to znamená zda Česká republika, která za něho musí zaplatit mnohonásobně víc, tady jde o objem třeba sta milionů ročně, za to získá něco navíc, to znamená pacienti získají větší šanci na vyléčení. Před těmi zhruba třemi lety neexistovala jednoznačná prokazatelná studie, která by říkala, že tento lék zvyšuje jednoznačně šanci třeba pacientek na přežití. Byť za tento lék velmi horovali někteří odborníci, tak ve světle srovnání mezinárodních autorit to vycházelo velmi problematicky. Tento lék byl dostupný pro určité specificky vybrané skupiny pacientek ne podle známostí, ale podle lékařských testů a byl k dispozici. Jeho nárůst a jeho spotřeba nárůstu za vaší vlády je extrémní, pane předsedo vlády. To vám asi váš ministr zatajil. A taky vám asi zatajil, že přestože teď Česká republika z veřejných zdrojů za tento jediný lék vynakládá zhruba o sto milionů víc ročně, tak pan ministr zapomněl na takovou drobnost - zadat sledování na skupině pacientek, zda tyto peníze ponesou vůbec nějaký efekt, to znamená zda alespoň dobu přežití těchto pacientek prodlouží alespoň o týden, o čtrnáct dní, o tři neděle.

Ono se hezky veřejnosti říká: přinášíme nové drahé léky, ale už neříkáte to B, to znamená možná peníze vyhazujeme oknem, respektive my je nevyhazujeme oknem. Tento konkrétní lék, kde je takto extrémní nárůst, který mimochodem nenajdete nikde na světě, já vám tvrdím, že v žádné zemi světa meziroční nárůst spotřeby tohoto léku není tak extrémní jako za poslední rok vaší vlády, prostě proto, že na to nikde ve světě není jednoznačný důkaz.

Pane premiére, ještě když se podíváte na situaci, že jde o firmu, která je velmi štědrá vůči občanskému sdružení vašeho ministra zdravotnictví, tak se nabízí samozřejmě celá řada otazníků. Děláte to proto, že jste takoví dobráci a chcete skutečně lidem přinést nové léky? Děláte to proto, že jste skočili někomu na špek, který vám namluvil, že takovéto léky jsou potřeba, byť jsou extrémně drahé a třeba nemají ani ty jasné důkazy, že musí být spotřebovávány v takovém množství a v těch stadiích, ve kterých jsou nasazovány? Anebo to děláte proto, že ty firmy jsou vůči vám tak štědré? To jsou otázky, na které si každý musí hledat odpověď sám.

Pan ministr Julínek se mimochodem začal strašně zlobit na lékaře v situaci, kdy byli natočeni skrytou kamerou, jak za preskripci léků jezdí na dovolenou třeba do Egypta. Bohužel žádná novinka. Trvá to tady roky. Bojuje s tím více či méně úspěšně každé Ministerstvo zdravotnictví prakticky všude na světě. Ovšem nikde na světě a nikde v minulosti to nevypadalo tak, aby na jednu stranu ministr zdravotnictví říkal: Na vás, lumpy, lékaře korupčníky, si posvítím, protože jste zkorumpovaní farmaceutickými firmami a nesmíte jezdit na výlety, zájezdy. Nesmíte od nich dostávat ty dárky, ty flašky vína, ty přístroje, já nevím co všechno, nebo dokonce i peníze. Na druhou stranu stejný ministr zdravotnictví říká: Milé farmaceutické firmy, rád vás uvidím, když mi přispějete do mého občanského sdružení. Takže na jednu stranu my chceme po těch lékařích, aby toto nedělali, na druhou stranu jim vysíláme jasný signál a říkáme: Já Julínek, ministr zdravotnictví, klidně beru od farmaceutických firem peníze v hotovosti na svoje sdružení. Takže máme to pochopit tak, že lékaři nemají jezdit na dovolenou do Egypta za peníze farmaceutických společností, ale že si třeba mají založit občanské sdružení, třeba doktor Franta Novák, Sdružení na záchranu světa, a tam ty firmy budou posílat peníze a on si pojede do Egypta za peníze toho sdružení. Takže to je asi signál, který ministr Julínek vysílá celé české společnosti a celé lékařské společnosti.

Vy se mezi těmi lidmi samozřejmě nepohybujete. Já ano. Oni se vám smějí, ťukají si na hlavu a říkají: dělají si z nás legraci. Na jednu stranu nám hrozí a říkají před národem, jak budou bojovat proti korupci farmaceutických firem, na druhou stranu zrušili všechna omezení, zrušili kontrolu. Mnohé drahé léky rostou o desítky či stovky procent meziročně, čili náklady rostou o stovky milionů. Sami si do svých občanských sdružení nechávají posílat miliony, a po nás budou chtít něco jiného. To jsou slova, která říkají lékaři České republiky pod vládou Mirka Topolánka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP