(16.30 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan ministr Řebíček. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, plně souhlasím s panem poslancem, skutečně civilní letectví představuje jedno z nejvýznamnějších odvětví dopravy v České republice. Je na vysoké úrovni a skutečně určovalo a určuje směr i v rámci celé Evropy, možná i světa. Kromě Řízení letového provozu je poměrně nadstandardní organizací Úřad civilního letectví, Úřad leteckých nehod, a tak dále - abych odpověděl na otázky.

Co se týče té první, tak není připravena privatizace ani části, ani jako celek. Co se týče zachování členění, tak členění služeb poskytovaných podnikem zůstává v souladu s mezinárodními standardy stejné a dělí se na tři části. Je to oblastní služba řízení Area, přibližovací služba řízení Approach a letištní služba a řízení Tower. Ty zůstanou jako kmenové činnosti podniku.

Co se týče další otázky, které části zmíněného podniku budou případně určeny k privatizaci - žádná. Toto už jsem víceméně odpověděl. A co se týče informační služby a letecké školy - to jsou podpůrné služby, které samozřejmě nepatří mezi ty kmenové, nicméně již teď jsou na komerčním základě poskytovány, a proto i v rámci celé Evropy je nutné dříve nebo později stejně upravit vhodné prostředí, ve kterém se budou pohybovat. Je to ale víceméně institucionální záležitost vzhledem k projektu Jednotné evropské nebe, a to diskutujeme v rámci celé Evropy nebo v rámci spíš Evropské unie.

Co se týče CEATS a European Sky. Vůbec ten projekt CEATS je teď transformován do projektu středoevropského funkčního bloku vzdušného prostoru a řešíme to v rámci Evropské komise, dokonce za našeho předsednictví budeme finalizovat některé kroky. A pokud by v rámci určité dohody i co se týče Evropy došlo nějakým způsobem ke změně právní formy, tak vždycky budu trvat na tom, aby stoprocentní vlastník byl stát, to znamená, pokud budeme chtít, já nevím, ať už kvůli úvěru nebo kvůli jakýmkoliv jiným věcem, aby to byla třeba - v uvozovkách - obchodní společnost, tak ale vždy se stoprocentním vlastnictvím státu. Aspoň za mne to budu vždycky prosazovat. To znamená infrastrukturální věci a věci týkající se bezpečnosti vždycky musí být v rukou státu.

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Chce pan poslanec doplňující otázky? Nechce.

Nyní vystoupí pan poslanec Novosad s interpelací na pana ministra vnitra Ivana Langera ve věci policie. Pan ministr avizuji, je omluvený, to znamená že pan poslanec jenom načte interpelaci. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Připraví se pan poslanec Šplíchal. Prosím.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji, pane předsedo, za slovo. Svůj dotaz čerpám z veřejných sdělovacích prostředků. Poměrně ve velkém množství odcházejí od policie velmi zkušení kriminalisté, kteří dělají těžké případy. Na dotaz redakce, proč odcházejí, odpověděli, že odcházejí proto, že jsou stahováni z těchto kriminálních případů a jsou jim přidělovány jen velmi malé přestupky. Já jsem se chtěl zeptat pana ministra, proč, ať nám to zdůvodní, protože vím, že v naší republice kriminalita je na vysokém stupni a na vysoké úrovni. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr vám odpoví písemně. Nyní vystoupí se svou interpelací pan poslanec Šplíchal na pana ministra Pospíšila, ministra spravedlnosti, ve věci Vězeňské služby. Připraví se pan poslanec Červenka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, pane ministře, já si myslím, že my jsme často mluvívali spolu o Vězeňské službě a o té práci, která tam je, a dokonce na oficiální půdě. Já jsem některým těm vašim slovům věřil. Když si vzpomenu na dubnovém zasedání výboru pro bezpečnost, na 21. schůzi, tak jsme tam mluvili o Věznici Pankrác. A vím, že předtím proběhly informace v médiích, že pankrácká věznice se má prodat. A vy jste se mě tam tehdy ptal, jak jsem přišel vůbec na tu myšlenku, že by se prodala, že by se to tam změnilo a stavěla se nová věznice. Pan generální ředitel Kula vysvětlil, že by se mohla část pozemků prodat a že vlastně nehrozí žádné nebezpečí - a tehdy jste mě opravdu uklidnili. Já jsem s hrůzou zjistil, že jste nemluvili pravdu. Vy jste totiž vytvořili už komisi, která má pankráckou věznici připravit k prodeji do roku 2010 a do roku 2013 tam odsud zmizet. Jestli budete chtít, odkud to vím, tak vám to klidně řeknu, ale jsou lidé, kteří jsou patrioti. Já mám ještě tu smůlu, že bydlím na Vyšehradě, a jsem teda patriot nuselský. Takže mně to vadí z mnoha důvodů, jako mi vadí různé prodeje v Praze. A teď, když si promítnu, kolik těch prodejů v Praze by mělo proběhnout od strahovských kolejí přes Bohemku až po pankráckou věznici, tak se mi zdá, že se někde utrhla lavina nebo se někomu něco stalo. (Předsedající: Pane poslanče, čas.) To je bezvadný.

Takže já bych chtěl vědět, jak to opravdu je, protože jinak ty důvody, které jsem slyšel a které mi to zdůvodňují, třeba že si - kde je velká nemocnice na Pankráci - že se ta lůžka objednají někde v IKEM nebo že se objednají v Thomayerově nemocnici. Panebože, kdo to bude hlídat? Čtyři tisíce odsouzených běhá po Praze nebo po České republice, a vy chcete zrušit věznici?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan ministr. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážený pane předsedo, vážený pane poslanče, já se pokusím stručně reagovat na váš dotaz. Ostatně během následujících týdnů bude váš podvýbor projednávat tradiční půlroční zprávu o stavu českého vězeňství, tak jak jste přijali v dubnu na své schůzi. My s tím počítáme a právě téma pankrácké věznice tam bude zmiňováno. Takže tím konstatuji tezi číslo 1: nejde o žádný tajný projekt nebo nějakou tajnou akci.

Teze číslo 2. Já jsem nedávno potkal v Bavorsku ministryni spravedlnosti - asi nikdo nepochybuje, že Bavorsko je bohatý stát, je tam jedno z nejlépe rozvinutých vězeňství v Evropě, tam se opravdu můžeme učit. Ona mi líčila, jak nedávno prodali v Norimberku starou věznici a postavili za ty peníze úplně nový ústav. Proč to říkám? Poukazuji tím na tezi, kterou za chvilku chci zde obhájit, a to že prodat starou, zastaralou věznici, která nevyhovuje současným trendům a podmínkám, a za ty peníze postavit novou věznici, to znamená neodsát ty peníze do jiné oblasti, podle mne není nic špatného a určitě to je věc, o které bychom se měli věcně bavit. Já nijak nepolemizuji s tím, že pro patrioty toto může být emocionální záležitost, ale chci zdůraznit, že my musíme být také ve světě čísel.

Já jsem si podrobně prošel pankráckou věznici, což není až tak důležité a u ministra spravedlnosti je to automatické, ale co je důležité: Po diskusi s ekonomy mně všichni potvrdili, že dlouhodobě zachovat chod pankrácké věznice a zrekonstruovat ji je otázka stamilionů. To není názor politiků, to není názor, řekněme, lidí blízkých vládě nebo koalici, to je obecný pohled ekonomů, se kterými se o tomto problému bavím. Je třeba si uvědomit, že pankrácká věznice dnes není celá obsazená a je využívána jen zčásti. Přesto však tady chci zdůraznit, vnímám téma prodeje Pankráce jako téma velmi důležité, o kterém se chci mimo jiné s vámi bavit na příslušném podvýboru.

Správně jste řekl, že existuje komise, která má připravit materiály k případnému prodeji, nebo k prodeji pankrácké věznice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP