Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
26. září 2008 v 9.31 hodin

Přítomno: 164 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 38. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, tak jak to již učinil poslanec Babor a má náhradní kartu číslo 2.

Na úvod vám sdělím, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali následující poslankyně a poslanci: paní Marta Bayerová, pan Petr Bratský, pan Kosta Dimitrov, pan Václav Exner, pan Jiří Paroubek, pan Jaroslav Plachý, pan Přemysl Rabas, pan Ladislav Skopal, pan Jeroným Tejc a pan Josef Vondruška. Z členů vlády potom z pracovních důvodů pan ministra Jehlička, taktéž pan ministr Julínek, z důvodu zahraniční cesty ministr Liška, taktéž ministr Karel Schwarzenberg, z důvodů pracovních paní ministryně Stehlíková a z důvodu zahraniční cesty pan ministr Svoboda.

Pan poslanec Snítilý má náhradní kartu číslo 3.

Budeme pokračovat body podle schváleného pořadí, ale ještě předtím jsem zaregistrovala žádost předsedy poslaneckého klubu ODS, bezpochyby o návrh na změnu v programu jednání. Je tomu tak, vážený pane poslanče? Slovo má pan poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, paní předsedající, dobré ráno, dámy a pánové. Já si dovolím přicházet s jedním drobným procedurálním návrhem na předřazení bodu 34, to je Návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu, jako první bod teď hned ráno.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Bod 34, ano. Má, prosím, ještě někdo další přání změnit náš harmonogram jednání? Není tomu tak.

 

Přivolám docházející poslankyně a poslance a rozhodneme bezprostředně o návrhu o předřazení bodu 34, což je Návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu, jako prvního bodu našeho dnešního jednání.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 79 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 128 poslankyň a poslanců pro návrh 96, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Budeme se tedy zabývat bodem

 

34.
Návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona o státním
rozpočtu České republiky na rok 2009 a střednědobého výdajového rámce
v Poslanecké sněmovně a jejích orgánech

 

K tomuto bodu nám bylo rozdáno usnesení rozpočtového výboru č. 496 z jeho 29. schůze ze dne 22. září 2008. Předložený návrh by měl uvést předseda výboru pan poslanec Bohuslav Sobotka. Pana poslance Sobotku zde nevidím, ale prosím o respektování toho, že bod byl předřazen a pan předseda rozpočtového výboru s tímto bezpochyby nepočítal, a požádám někoho ze členů rozpočtového výboru, zdali by nebyl ochoten a schopen zajistit přítomnost.

Pan poslanec Šeich náhradní karta číslo 14.

Role zpravodaje s ujme místopředseda rozpočtového výboru pan poslanec Václav Votava, za což mu děkuji. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já bych si dovolil zastoupit nepřítomného předsedu rozpočtového výboru pana poslance Sobotku a uvedl bych časový harmonogram projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2009. Seznámil bych vás s usnesením rozpočtového výboru, a to z jeho 29. schůze, která se konala 22. srpna 2008.

Po úvodním slově předsedy výboru poslance Bohuslava Sobotky a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně, aby schválila časový harmonogram projednávání vládního návrhu zákona. Předpokládám, že harmonogram máte k dispozici, takže bych samozřejmě nečetl jednotlivé kroky schvalování vládního návrhu zákona o státním rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane poslanče. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Do této rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu tedy končím a rozhodneme v usnesení o tom, že Poslanecká sněmovna schvaluje Návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2009 a střednědobého výdajového rámce v Poslanecké sněmovně a jejích orgánech. Je tomu tak, pane zpravodaji, usnesení zní takto?

 

Poslanec Václav Votava: Ano, samozřejmě, můžeme je takto schvalovat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Takže zahajuji hlasování s pořadovým číslem 80 a táži se vás, kdo souhlasí s takto navrženým usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 149 poslankyň a poslanců pro návrh 136, proti nikdo, návrh byl schválen. Konstatuji, že Sněmovna schválila Návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2009.

 

Nyní můžeme přistoupit k dalším dvěma bodům našeho programu, neb se nalézáme ve sloučené obecné rozpravě, bod 18 a 19.

 

18.
Návrh poslanců Jiřího Paroubka, Bohuslava Sobotky, Lubomíra Zaorálka,
Miloslava Vlčka, Michala Haška, Davida Ratha, Jaroslava Krákory a dalších
na vydání zákona o zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví
/sněmovní tisk 503/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

19.
Návrh poslanců Jiřího Paroubka, Bohuslava Sobotky, Lubomíra Zaorálka,
Miloslava Vlčka, Michala Haška, Davida Ratha, Jaroslava Krákory a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 504/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Nalézáme se v přerušené sloučené obecné rozpravě k těmto dvěma tiskům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP