(9.50 hodin)
(pokračuje Rath)

A mohl bych pokračovat vašimi sliby před volbami. Doplatky na léky klesnou - stouply o 22 %. Spoluúčast podle vašeho slibu a smlouvy s voliči nestoupne - stoupla jen letos o 36 %. DPH nebude zvýšena - zvýšili jste DPH. Váš místopředseda ODS Petr Bendl před volbami říkal, že nemocnice prodávat nebude - realita je taková, že jsou prodány.

Čili pane kolego Šťastný, když vytrháváte výroky z kontextu, mé výroky z kontextu, o poplatcích, bylo by korektní, abyste přiznal, že v podstatě spousta vašich kolegů se dopouštěla a dopouští mnohem horších výroků a změn.

Víte, a teď bych chtěl být i na tyto výroky lehce benevolentní, každý člověk má právo se mýlit. Máte to právo se mýlit vy, má ho Václav Klaus, má ho Mirek Topolánek, má ho David Rath. Chybou je ale setrvávání v tom omylu. Prostě berte jako fakt, že za mnoho let jsem získal velké množství informací ze zahraničí, jak fungují zdravotnické soustavy. Přečetl jsem stovky odborných publikací, knih a absolvoval spoustu přednášek. Projel jsem řadu zemí a seznámil se s fungováním jejich zdravotnické soustavy. A došel jsem k jednoznačnému závěru, že pro Českou republiku, české zdravotnictví a české občany v této konkrétní, reálné situaci, v jaké se dnes nalézáme, jsou poplatky, tak jak je navrhla a prosadila tato vláda, špatně, chybou a cestou zcela špatným směrem.

Víte, kdybychom setrvávali v omylu, tak jsme na tom trochu jako katolická církev, která svého času neustále trvala na tom, že Země je placatá, a snažila se to vynutit i pomocí hranic. Přitom jasně objektivní realita byla někde jinde. Obdobně je to s těmi poplatky. Trvat dnes na poplatcích, které zavedla vaše vláda v té podobě, v které je zavedla, je něco velmi obdobného jako setrvávat na bludu, že Země je placatá.

Dámy a pánové, nechci opakovat všechny argumenty pro a proti, ale jenom na závěr: Ty poplatky, které jste zavedli, v té podobě nenajdete nikde na světě. Dopadají velmi tvrdě na desetitisíce lidí v České republice, kteří musí vyžít z relativně velmi nízkých finančních příjmů. Mnoho z těchto lidí kvůli tomu zanedbává zdravotní péči, ohrožuje tím své zdraví, a navíc dokonce tím do budoucna způsobí větší ekonomické potíže české zdravotní soustavě, ale i sociální soustavě. To je bohužel realita, ať říkáte, co říkáte.

My vám nabízíme možnost to opravit. Dámy a pánové, já vás velmi prosím, abyste tuto možnost využili, pustili tyto návrhy do dalších čtení a v nich můžeme diskutovat o tom, kde je kompromis a jak pomoci těm osobám, které jsou nejvíce postiženy těmito vašimi poplatky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Táži se zpravodaje, respektive dvou zpravodajů obou sněmovních tisků, 503 a 504, tedy pana poslance Ludvíka Hovorky a pana poslance Carbola, zdali si přejí přednést své závěrečné slovo. Pan poslanec Hovorka ano. Vážený pane poslanče, máte slovo. (Poslanci ODS se vracejí do sálu.)

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, já bych chtěl jenom připomenout, že v diskusi vystoupila celá řada poslanců, kteří uvedli argumenty pro poplatky i pro zrušení poplatků, a současně byl přednesen návrh na zamítnutí tisku 503. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Zeptám se i zpravodaje sněmovního tisku 504 pana poslance Carbola, zdali si přeje přednést závěrečné slovo. Není tomu tak.

Nyní přejdeme k hlasování o jednotlivých tiscích. V rozpravě nepadl žádný návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Padl návrh poslance Jozefa Kochana na zamítnutí. Rozhodneme tedy nejprve o sněmovním tisku 503 (bod 18), tedy o návrhu na zamítnutí tohoto sněmovního tisku.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 81 a táži se vás, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Ukončuji hlasování - omlouvám se, označuji toto hlasování za zmatečné, musím vyhovět žádosti z pléna, kterou jsem nezaznamenala. Odhlašuji vás a prosím všechny o novou registraci. (Poslanec Rath mimo mikrofon hovoří s předsedající o proceduře.)

Stále roste počet přihlašovaných, takže já si dovolím ještě chvíli počkat, až se toto číslo ustálí. Ještě jednou opakuji žádost, abyste se všichni zaregistrovali svými hlasovacími kartami, neb jste byli odhlášeni.

 

Myslím, že nyní můžu zahájit hlasování, ve kterém rozhodneme hlasováním s pořadovým číslem 82 o zamítnutí sněmovního tisku 503. Kdo je, prosím, pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 163 poslankyň a poslanců pro návrh 82, proti 78. Návrh byl přijat.

 

(Probíhá kontrola hlasování.) Takže nikdo nebude chtít využít kontroly? (Poznámka mimo mikrofon.) Omlouvám se, neviděla jsem. Prosím tedy o chvilku strpení, než proběhne konfrontace s výstupy z tohoto hlasování. (Kontrola bez připomínek.)

Takže předpokládám, že je vše v pořádku. Konstatuji, že návrh zákona byl zamítnut.

 

Budeme se tedy zabývat následujícím bodem, bodem 19, tedy zamítnutím sněmovního tisku 504.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 83 a táži se vás, kdo souhlasí se zamítnutím sněmovního tisku 504. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 163 poslankyň a poslanců pro návrh 80, proti 82. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

Přeje si někdo provést kontrolu výstupu hlasování? Předpokládám, že tomu tak není. Ne. Můžeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl předložený návrh přikázat k projednání výboru pro zdravotnictví. Má někdo jiný návrh? Nemá.

 

Přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví? Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 84 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 164 poslankyň a poslanců pro návrh 138, proti 12. Návrh byl přijat. Konstatuji, že sněmovní tisk 504 byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví.

 

Končím projednávání obou bodů. Hlásí se pan poslanec David Rath. Pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP