(10.30 hodin)
(pokračuje Nečas)

Dosahují-li normativní výdaje na bydlení té úrovně, o které mluvil pan poslanec Křeček, tak je tam minimálně nárok na příspěvek na bydlení ze systému státní sociální podpory a každý takový důchodce se může v Praze orientovat a získat tuto sociální dávku na úřadu příslušné městské části. Čili i na toto sociální systém pamatuje.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Paní poslankyně Čurdová si přeje reagovat. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Pane ministře, vy nezapřete, že jste matematik, exaktní vědec, který má ale občas trochu daleko k humanitním vědám, takže já tohle všechno uznávám. Nicméně k těm vašim krásným statistikám.

Já to teď možná neřeknu přesně, ale už kdysi dávno se říkalo, že někdo nemá žádnou husu, někdo má půlku husy, někdo má celou husu a ve finále máme tedy všichni aspoň něco, to znamená tu celou, protože z té statistiky to tak vyjde.

Víte, já si myslím, že každý z nás má ve svém okolí nějakého seniora, o kterém ví, jakým způsobem žije a jak hluboko má do kapsy. Takže neobviňujte nebo neříkejte tady… Protože ta vaše modrá planeta skutečně nějakým způsobem funguje, ale neobviňujte nás z nějaké oranžovo-rudé planety, protože to je o reálném světě a o reálném životě.

A je tam ještě jeden velký rozdíl, pane ministře. Víte, ministři sociálně demokratické vlády byli ministry práce a sociálních věcí. Vy jste ministr práce a asociálních věcí! (Rozruch v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Žádnou další přihlášku do obecné rozpravy nevidím, končím obecnou rozpravu.

Táži se pana ministra, resp. - omlouvám se - paní navrhovatelky a pana zpravodaje, zdali si přejí přednést svá závěrečná slova. Paní navrhovatelka ano. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, debata probíhala v duchu, jaký jsem předpokládala, to znamená že navrhovatelé obhajovali své návrhy a vláda vládní koalice byla proti.

Nikdo z nás, jak tady sedíme, není na tom tak, aby měsíčně disponoval maximálně částkou do 10 tisíc, a ať je matematika jaká chce, opravdu situace důchodců je velice, velice tíživá. Nějaké propočty a průměry... Pánové po mé pravé straně z politické vládní koalice, jděte mezi lidi a pobavte se s pár důchodci.

Jinak si tady dovolím na závěr jednu poznámku. Vy jste spokojeni, protože jak všichni víme, pro zvýšení částky o 470 korun jsme tady zdvihli ruku všichni napříč politickým spektrem, řekla bych, že celá Poslanecká sněmovna, a vy, strano občanská demokratická, jste se nestyděli využít to ve svůj prospěch a pro svoji propagaci, protože všichni víme, v měsíci srpnu, jak byly velké billboardy: přidali jsme vám 470 korun. Myslím si, že tohle je hodně, hodně amorální.

Jinak na závěr žádám, nebo věřím, že tady převládne zdravý rozum, že všechno je to o penězích, a ta částka, kterou zmiňoval pan ministr Nečas, není z toho státního rozpočtu tak velká. Takže věřím, že neprojde definitivní zamítnutí, a věřím, že alespoň tento návrh projednají výbory. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Pan zpravodaj nebude využívat svého závěrečného slova. Můžeme tedy přistoupit k hlasování o zamítnutí tohoto sněmovního tisku.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 85 a táži se vás, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti?

Z přihlášených 160 poslankyň a poslanců pro návrh 80, proti 76. Návrh na zamítnutí nebyl schválen.

 

Přeje si…? Je tomu tak, proběhne kontrola výsledků. (Poslanci kontrolují výsledky hlasování.) Pan poslanec David Šeich. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, omlouvám se, hlasoval jsem proti tomu, jak jsem chtěl hlasovat. Na sjetině mám ne, a hlasoval jsem pro. Zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: O této námitce rozhodneme bezprostředně, ale ještě předtím jsem zaregistrovala žádost o odhlášení. Všechny vás tedy odhlašuji a prosím, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

Budeme hlasovat o námitce. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 86. Táži se vás, kdo souhlasí s touto námitkou. Kdo je proti? Děkuji.

Z přihlášených 156 poslankyň a poslanců pro námitku 111, proti 12. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 87 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 158 poslankyň a poslanců pro návrh 82, proti 76. Návrh na zamítnutí byl přijat.

 

Pohled na tabuli, která oznamuje výsledky hlasování - z tohoto pohledu lze odhadnout, že neproběhne kontrola výstupu a můžeme tedy ukončit projednávání tohoto bodu.

 

Nyní se budeme věnovat bodu 21 našeho pořadu jednání a je jím

 

21.
Návrh poslanců Milana Urbana, Michala Haška, Miloslava Vlčka, Jiřího Paroubka
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 538/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 538/1.

Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl poslanec Milan Urban. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, pokusím se z těch planet vrátit na Zemi, postavit se rovnýma nohama a zamyslet se nad velmi jednoduchou novelou spotřební daně.

Víte, tady od toho řečnického pultíku již zaznělo mnoho slov, vět, návrhů a já si nevzpomínám, že by tady zazněl nějaký, který by lidem ulehčil život v poslední době, který by znamenal, že se něco zlevnilo, abych to řekl úplně jednoduše. Návrh, který předkládáme, je přesně o tom. Chceme zlevnit benzin a naftu, tedy chceme zlevnit zboží, které používají téměř všichni. O inflaci, o poklesu výkonnosti ekonomiky, o poplatcích, o deregulaci nájemného toho tady zaznělo dnes již mnoho, já se k tomu nechci vracet.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP