(10.50 hodin)
(pokračuje Doktor)

Pokud chtějí předkladatelé dodat tuto část projednávané věci, nepochybně rozprava je tím správným místem.

Uvádím tedy, že tento návrh zákona nejenže neposkytuje Poslanecké sněmovně námět k tomu, kde vzít výpadek státního rozpočtu, ale ani korektně neuvádí, jak výpadek bude velký.

Myslím, že z pohledu zpravodaje jsem v tomto ohledu naplnil vše, co je mou povinností ve smyslu srovnávání s procedurou, která je předepsána, s obsahem nebo obsahovou stránkou, kterou návrh má mít. A případné další výtky či své vystoupení si nechám až do průběhu obecné rozpravy, tak abych rámec povinností a oprávnění, které má zpravodaj sněmovny, nepřekračoval.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Do této rozpravy se hlásí pan poslanec Braný a posléze pan ministr Kalousek. Ovšem jestli si pan ministr přeje využít svého přednostního práva… Není tomu tak. Pane poslanče Braný, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, nechci zdržovat nějakými dalšími podněty v této oblasti z hlediska spotřebních daní na paliva, ale přeci jenom si trošku připadám při návrzích tohoto typu - vrátil jsem se nedávno ze Spojených států amerických - pod heslem dohnat a předehnat Ameriku. Ve Spojených státech amerických stojí litr pohonných hmot zhruba necelý jeden dolar. Máme co dělat, abychom se tomu přiblížili! Ale proč to vzpomínám? Je tam problém spíš druhý, že když jsem jako zpravodaj této ctihodné Sněmovny řešil tuto materii před třemi lety, tak byl ministr Urban ministrem průmyslu a zpravodaj pan kolega Doktor předkládal snížení daně z pohonných hmot. A podívejte se, trošku se to otočilo a jsme tu v jiném gardu. To znamená, že zase klub KSČM bude muset moudře rozvažovat, na kterou stranu se přikloní. A teď nevíme, jestli chcete naplnit to heslo s Amerikou, nebo zruinovat státní pokladnu, jak tu zaznělo, anebo opravdu to pomůže občanovi ČR.

Já si myslím, že zde by měla být uvážlivost. Argumenty typu: co chce Evropská unie... Vždyť víte, že ve většině sazeb spotřební daně jsme vysoce nad jejich požadavky - líh, tabák a další můžeme uvádět, takže zde spíš by mělo být rozumné dohodnout se a to by měl být myslím program i možná předvolební v krajích, ale i potom zejména za dva roky, jak pomoct rodinným rozpočtům. Potom z tohoto pohledu by asi byla diskuse velmi zajímavá. Na druhé straně chápu předkladatele, že více než sto drobných dopravních firem, které nemají tu sílu vyjednávací z hlediska svého pohybu na trhu, již vyhlásilo úpadek nebo i zkrachovalo, nejsou na trhu a jsme zde svědky velké centralizace i z hlediska podnikání a zejména dopravy a promítání těchto nákladů do jiných cen běžných výrobků, které potom uvádíme i ve spotřebitelském koši.

Takže já jsem pro, aby se tento zákon nebo tato novela projednávala v systému tří čtení a aby byl dán velký prostor, a bez předpojatosti aby se věci diskutovaly, s jedním cílem, aby to promítnutí mělo opravdu reálný dopad do peněženek občanů. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Nyní vystoupí ministr financí pan Miroslav Kalousek. Ještě si vám dovolím oznámit, že počet omluvených z dnešního jednání se rozšířil o ministra Jiřího Pospíšila a poslance Michala Haška.

Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, ono už to tady bylo, jak připomněl můj předřečník, sice v obráceném gardu, a pan tehdejší ministr průmyslu a obchodu, dnes pan poslanec Urban tomu bránil, ale to není podstatné. Ono to nebylo jenom tady, ono to bylo nedávno i na půdě EU. Když byl barel za 147 dolarů, tak francouzský prezident velmi naléhal na snížení spotřební daně, dokonce na pozastavení daně DPH. Setkalo se to s velkou nevolí, zaplaťpánbůh, většiny zemí EU a já jsem patřil k nim.

Takže to je argument, o kterém teď chci hovořit. Nechci hovořit, to řekl už pan poslanec Doktor, o neslučitelnosti návrhu s komunitárním právem. Nechci hovořit o tom, co bylo tady, ale chci mluvit o obecném přístupu k tomu, jestli cenový vývoj nějaké komodity má být během svého vývoje kompenzován nějakými fiskálními impulsy, ať už na příjmové nebo na výdajové straně. A já jsem přesvědčen, že to je cesta do pekel, která zkresluje expektance a zkresluje skutečnou informaci pro budoucího spotřebitele, co má dělat.

Za prvé, snížíme-li spotřební daň z pohonných hmot, kde máte prosím pěkně záruku, že se objeví toto snížení u konečného spotřebitele? Samozřejmě ji nemáte nikde! Možná se budete divit, jak málo se to u pumpy projeví.

A za druhé, pokud i ano, pokud tento dvoukorunový polštář se vyčerpá, předpokládáme-li, že jsme na začátku nějakého exogenního cenového šoku a že ceny energií a pohonných hmot budou plynule stoupat, až se tento polštář vyčerpá, tak budete dělat co? Tak navrhnete druhý fiskální impuls? Navrhnete dotace? Navrhnete to samé, čemu jsem za každou cenu bránil na půdě ministrů financí EU, na půdě Ecofinu, že budeme alespoň rybářům dotovat jejich drahé pohonné hmoty? A co budete dělat potom, až se vyčerpá fiskální polštář na straně výdajů a systém bude pokračovat? Vždyť neděláte nic jiného, než že vyvoláváte falešné expektace, falešné naděje, deformujete trh a místo příčin odstraňujete důsledky!

Prostě tento návrh je škodlivý nejenom svými dopady do státního rozpočtu, které kvantifikoval pan poslanec Doktor, návrh je škodlivý celým svým přístupem, co má dělat politická scéna pro pravidla ekonomické soutěže a pravdivé očekávání budoucího vývoje vstupů a výstupů podnikatelského prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Nyní s přednostním právem předseda vlády pan Mirek Topolánek. Vážený pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Mí předřečníci se pokusili o řekl bych ekonomický a fiskální pohled na tuto problematiku a já se pokusím o politický pohled.

Oliver Cromwell kdysi řekl, že když zasedá parlament, tak je člověk ohrožen na hrdle i peněžence. Já si dokonce myslím, že bychom měli přijmout nějakou zásadu, že dva tři měsíce před volbami by český parlament zasedat vůbec neměl. Míra populismu, která čiší z návrhů, které tady dnes projednáváme, je zcela očividná.

Ten návrh, pane poslanče Milane Urbane, není rozumný, on je velmi hloupý! A podpořit ho mohou pouze tři skupiny lidí. První skupina, která tomu opravdu, ale opravdu vůbec nerozumí. Ta druhá, která tomu sice rozumí, ale před volbami je ochotna udělat téměř cokoliv a svůj názor třeba změní. A ta třetí, která chce škodit, která chce na tomto návrhu rozvalit státní rozpočet a přispět k jeho neschválení. Nikdo jiný rozumný pro to zvednout ruku dnes nemůže!

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Nyní přihlášen je zpravodaj a předkladatel. Nevím, jak tedy přednostní právo, ale nejprve byl přihlášen pan poslanec Doktor. Tedy pane poslanče Doktore, máte slovo, poté pan poslanec Urban.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych nejprve chtěl ve smyslu stanoviska poslaneckého klubu ODS navrhnout řádný hlasovatelný návrh na zamítnutí této věci. To je myslím pochopitelné z postojů, které jsem prezentoval jako sněmovní zpravodaj, nicméně považoval jsem za korektní to uvést až v této části svého vystoupení.

Za druhé mi dovolte reagovat na výtku, kterou na mou adresu, případně na adresu stanoviska poslaneckého klubu ODS uštědřil pan poslanec Braný.

Vy jste musel vědět, že já tuto výhradu očekávám a že s ní někdo ve Sněmovně přijde.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP