(13.10 hodin)
(pokračuje Urban)

Já teď navrhnu ještě něco jiného. Pokud nebude propuštěn tento zákon do druhého čtení, tedy bude zamítnut, prosil bych, aby se podmíněně hlasovalo o následujícím usnesení parlamentu, které teď přečtu. Pokud ho budu muset přečíst ještě v podrobné rozpravě, tak mi, prosím, pane místopředsedo, řekněte. Aby mohla být diskuse, přečtu to teď.

Podmíněný návrh usnesení Parlamentu České republiky zní: Výstavba dalších jaderných bloků je v souladu s potřebami rozvoje České republiky. (Potlesk zleva.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan místopředseda Filip. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane předsedo vlády, vládo, paní a pánové, budu reagovat jenom krátce na dvě věci.

Za prvé, uvědomme si, a znovu opakuji, že nejde o jakýsi útok na exekutivu.

Za druhé bych chtěl upozornit pana místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, že můj požadavek na předsedu vlády Mirka Topolánka ve věci energetické koncepce pochází ze října 2006, z doby, kdy žádná takováto koalice ještě neexistovala ani se o ní nevyjednávalo. Vyjednávalo se o trochu jiné koncepci složení vlády, jestli si dobře vzpomínám, a je na to tady řada svědků. Takže říkat, že ten návrh je účelový, to si vyřizujte s panem kolegou Urbanem mimo tento sál, ale to, že tady bude existovat požadavek na realizaci energetické koncepce, tady v této Sněmovně zaznělo téměř při každé schůzi od září 2006, protože není pravda, a to je důvod mého vystoupení, že by se nedalo za roky 2006 až 2010 stihnout nic jiného. To opravdu pravda není, tuto větu já nemohu nikdy přijmout.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil předseda vlády Mirek Topolánek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, předseda vlády musí nastudovat spoustu materiálů ze spousty oblastí, a jsou oblasti, které má pouze načtené, a nedá se říci, že pronikl do hloubky té materie. V mém případě to ale není energetika. Jestli něco opravdu umím a něčemu opravdu rozumím, tak to je tato oblast.

My nejsme v žádném ohrožení. Energetický mix máme velmi šťastně nastavený: 25 % jádro, přes 60 % výroba z uhlí, zbytek jsou obnovitelné zdroje, hydro a výroba z plynu.

Diskuse, kterou musíme vést do budoucna, je, jestli chceme zvyšovat naši závislost na plynu, a pokud ano, odkud ho budeme dovážet, jestli jednozdrojově, nebo alternativně. Ta diskuse je o tom, v jaké době skončí naše uhelné zásoby, které jsou technicky, ekonomicky, ekologicky vytěžitelné. Víme, že v případě Severočeských dolů to bude nejméně rok 2037, v případě Mostecké uhelné společnosti ještě déle. Máme šest fungujících bloků, Dukovany, patřící do první třetiny nejbezpečnějších bloků na celém světě.

Já bych tu hysterii chtěl trošičku přitlumit. My musíme opravdu v této chvíli reagovat pouze na dvě věci. Jinak já pokládám naši dlouhodobou energetickou koncepci za správnou a není nutné ji v dalších ohledech měnit. Opakuji: Jsou to závazné cíle Evropské unie s ohledem na boj s klimatickými změnami a náš závazek 13% podílu obnovitelných zdrojů a energetického mixu, který budeme velmi složitě bez dalších opatření naplňovat. To není věc, jenom že budeme pálit křoví. To je otázka výzkumu, vývoje, technologické úrovně, a to je byznys. To znamená kudy půjdeme tímto směrem a jak naplníme tyto cíle, ke kterým jsme se zavázali.

Druhá věc souvisí s otázkou, o které jsem již hovořil, a to je otázka strategické bezpečnosti naší energetiky. Já nemám vůbec pocit, že bychom o tom nemohli diskutovat, ale musím říci, že pokud bychom kvůli tomu měli měnit, řekl bych, dlouhodobě zavedenou dobrou zvyklost, že to je exekutivní rozhodnutí, tak to já bych tedy neměnil.

Mně připadá ten návrh opravdu účelový, a pokud někdo bude chtít něco z energetiky vědět, ať se mě zeptá, já mu to vysvětlím. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. Pan premiér byl posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Táži se, jestli se někdo dále hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Zeptám se na případná závěrečná slova navrhovatele a zpravodaje. Pánové? Pane poslanče Urbane, chcete vystoupit se závěrečným slovem? Ano. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji, pane předsedo. Ani ne tak se závěrečným slovem. Je nutné, abych v této chvíli ještě opakoval návrh podmíněného usnesení, či nikoliv?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Není potřeba.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Táži se pana zpravodaje, jestli má zájem o závěrečné slovo. Ne.

Zazněl návrh na zamítnutí tohoto zákona a pak podmíněný návrh usnesení pana poslance Urbana.

Registruji žádost o odhlášení. Všechny vás odhlásím a prosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Jakmile se ustálí kvorum, budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí sněmovního tisku 547. (Předsedající chvíli čeká.) Podle mého se kvorum pomalu začíná neměnit.

 

Zahajuji hlasování o návrhu pana zpravodaje, který navrhl, abychom tento návrh zákona zamítli. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 99, z přítomných 143 poslankyň a poslanců pro návrh 72, proti 69, kvorum bylo 72. Návrh byl přijat.

 

Počkám na kontrolu. - Nebudu čekat na kontrolu hlasovacích listin, protože z displeje je patrné, že nedošlo k žádnému selhání poslanců. Tento návrh byl zamítnut.

Končím bod číslo 24. Pardon, ještě nekončím bod číslo 24. Budeme hlasovat o návrhu podmíněného usnesení, který podal pan poslanec Urban. Toto usnesení zní: Výstavba nových jaderných bloků je v souladu s požadavkem rozvoje České republiky. Je tomu tak, pane poslanče? Je tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení - (Protestní výkřiky z pravé strany sálu.) Prosím, pan předseda poslaneckého klubu.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Pane předsedo, já se velice omlouvám, ale jsem bytostně přesvědčen, že není možné hlasovat o doprovodném usnesení k návrhu zákona, který byl právě zamítnut. Tím ten bod skončil.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Urban se hlásí o slovo. Ale já jsem ten bod 24 ukončil. Ale prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Urban: Já tedy nejsem specialista na procedurální kličky a ani se jím nechci nikdy stát, ale v dostatečném časovém předstihu jsem řekl, že navrhuji podmíněné usnesení Poslanecké sněmovny, a hlasovat o něm za předpokladu, že tento návrh zákona bude zamítnut.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP