(10.40 hodin)
(pokračuje Exner)

Jste v nebezpečí, že se vám nepodaří ty věci zavést. Mluvíte sice o tom, že nejdřív by bylo potřeba dostat do provozu efektivní systém finanční podpory studentů, ale když jste konkretizoval právě tu dobu, tak jste řekl, že v té době bude konkretizováno to školné, ale samozřejmě, že tedy také souběžně bude efektivní systém finanční podpory. Tady v tom směru se zdá, že školné je vám jasné, ale o tom systému finanční podpory se mluví jako o něčem, co je teprve potřeba připravit.

Pan poslanec Bartoš nyní velmi podrobně specifikoval, jak on by si to představoval. Ale co s tím udělala vláda, kterou reprezentuje také strana, kterou vy právě - nebo kterou on, promiňte, prostřednictvím předsedy se na vás obracím - vlastně dělá? Naopak, myslím si, že spolu s vámi mohu konstatovat, že problémy se spíše prohlubují a přenášejí se problémy nerovnosti založené na základě bohatství nebo chudoby rodin i také opravdu do sekundárního školství, a dokonce bych řekl, že i do základního školství a případně i do předškolního vzdělávání. Řekl jste správně, že kdo nechce, nevidí a neslyší, ale zdá se, že to je vaše vláda, která neslyší dokonce už ani vás.

Pan ministr Liška také mluvil o tom, že v Dánsku zavádějí určitý systém, který se mu líbí. Co vy tedy uděláte, pane ministře, konkrétně? Převezmete dánský systém a naše vláda bude podporovat studenty, kteří budou studovat na nejlepších školách v zahraničí? Anebo máte nějaký lepší systém na ozdravení toho, jak to u nás vypadá? Ale také, myslím, dobře víte, že naše vysoké školy nejsou tak špatné. Koneckonců tady všichni členové vlády vystudovali právě na těch špatných školách a teď nevím, jestli mám říci: podívejte se, kam to dotáhli, anebo podívejte se, jak jsou špatné, když takhle řídí stát. (Smích a potlesk z levé strany sálu.)

Mluvil jste o tom, že nechcete prosazovat reformu, která má jen dílčí podporu. I z této diskuse vyplývá, že je tady jednoznačná podpora koalice i opozice pro systém finanční podpory. Na co tedy čekáte? Zaveďte tedy systém finanční podpory! Tam je shoda v celém Parlamentu od nejkrajnější opozice až po nejkrvavější koalici. Tady nemusíte čekat rok a půl, tady, pokud je shoda, může se přistoupit k tomu, že se věci hned začnou projednávat. A dokonce to, co je v kompetenci moci výkonné, můžete zavádět bez toho, aby se o tom dlouho jednalo v Parlamentu.

Mluvíte o tom, že financování je teď špatné, a je to pro vás důvod pro to, abyste omlouval snížení peněz, které jdou na vysoké školy v rozpočtu na rok 2009. Nemáte moc času, jak jsem řekl, na to, abyste lepší financování zavedl. Ale co kdybyste současné financování úplně zastavil v duchu vašich představ, a tak ještě víc prospěl vysokým školám u nás? Já mám dojem, že demagogičnost vašeho přístupu je tak průhledná, že prostě a dobře snad ani nevyžaduje nějaké další komentáře.

Pane ministře, zdá se, že vy nejste schopen odpovědět ani na tu nejjednodušší otázku, která má tři a jednu pětinu řádku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se někdo další do rozpravy? Pan poslanec Bartoš se hlásí do rozpravy. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Já jsem velmi rád, jak vystoupil pan kolega Exner. Dneska je 23. října, 10 hodin 44 minut, zapamatujme si tuto větu - že napříč politickým spektrem, pokud zde půjde zákon o podpoře studentů, měl by projít jako nůž máslem. Doufám, že tady nebudou řeči typu: Vy to máte špatně napsáno, tam jsou legislativní nedostatky a je to systémově špatně. Doufám, že se opravdu na tom shodneme a že celá Sněmovna to jako v Maďarsku podpoří. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče, dále nevidím žádnou přihlášku do rozpravy. Rozpravu tedy končím.

Táži se paní poslankyně Zelenkové, jaké navrhuje usnesení Poslanecké sněmovny k této odpovědi. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Nenavrhuji, vážené kolegyně a kolegové, žádné usnesení, protože celá diskuse byla iracionální, odpověď jsem neslyšela a nemyslím, že by mělo smysl dále se teď pro tuto chvíli touto interpelací zabývat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně, děkuji i panu ministrovi a interpelaci na pana ministra školství končím.

Další interpelací je interpelace na pana předsedu vlády. Předseda vlády Mirek Topolánek odpověděl na interpelaci poslanců Zdeňka Maršíčka a Alexandera Černého ve věci vzniku Národní gardy. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 546.

Otevírám k tomuto bodu rozpravu. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Maršíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji za slovo, pane předsedo. Pane premiére, obdržel jsem odpověď na písemnou interpelaci z konce dubna letošního roku s upozorněním na aktivizaci nacionalistické Národní strany v souvislosti se založením její polovojenské Národní gardy. Situace kolem Národní strany a její Národní gardy se ukazuje daleko vážnější, než jak naznačujete ve své odpovědi. To ostatně naznačují i poslední aktivity Národní gardy v Karlových Varech a Dělnické strany v Janově, které ukazují, že Národní garda i Dělnická strana nemíní zůstat pouhým virtuálním projektem, jak vy ve své odpovědi tvrdíte, kde extremisté z Národní gardy po svém začínají hasit rozbroje mezi Romy a ostatními obyvateli.

Ministr vnitra Ivan Langer sice tvrdí, že vznik Národní gardy je nepřijatelný, ale informace Ministerstva vnitra České republiky o problematice extremismu na území České republiky v roce 2007, která ze svých celkem 67 stran textů, tabulek a příloh se o Národní straně a její Národní gardě zmiňuje jen na dvou místech, dohromady několika málo větami, jako o pouhém virtuálním projektu nepředstavujícím žádné výraznější bezpečnostní riziko.

Je pravda, že vaše závěry nejsou v rozporu se závěry uvedené zprávy, se kterými zásadně nesouhlasím, tj. že Národní garda je pouhým virtuálním projektem a nepředstavovala žádné výraznější bezpečnostní riziko. Daleko více se uvedená zpráva zabývá Maďarskou národní gardou než Národní gardou Národní strany. V této souvislosti se nemůžu ztotožnit s vámi prezentovaným stanoviskem, že rozdílem mezi Maďarskou národní gardou a Národní gardou Národní strany je pouze to, že Maďarská národní garda je registrované sdružení s právní subjektivitou, z níž vyplývá i možnost státu navrhnout pozastavení jeho činnosti, anebo dokonce jeho rozpouštění. Ostatně otázka registrace není tak jednoznačná, jak vyplývá z vašeho stanoviska. Je přitom zajímavé, že již od 2. srpna 1996 je v České republice registrována Národní garda jako občanské sdružení. Deklarovala velmi podobné cíle jako současní gardisté. Nelze vyloučit, že by po vzájemné dohodě současná rodící se živoucí Národní garda mohla přejít do stejnojmenné historické právní kostry.

Jak se ale ukazuje, zatímco celkový vývoj v evropském prostoru směřuje k větší represi vůči nacionalistickým a neonacionalistickým aktivitám, odpovědné orgány České republiky se tváří, že se jich to netýká. Ostatně obdobné aktivity související s výcvikem svých ozbrojených složek už zahájila i předtím mnou zmíněná neonacistická Dělnická strana se svými ochrannými sbory.

Dělnická strana začíná fungovat jako shromaždiště nejtvrdšího jádra českých neonacistů. Partaj chtějí využít k průniku do politiky. Extremisté si už také zřídili vlastní bezpečnostní jednotku, jejímž úkolem je chránit stranické vedení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP