(9.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Jinými slovy, bude svolána mimořádná schůze. Jejím hlavním bodem bude zákon o bankách, který se bude týkat zvýšení pojištění vkladů. Je to mnohem větší a rychlejší krok, než třeba např. udělala vláda Německa, která ústy své předsedkyně garantovala všechny své vklady, ale je to výlučně politická proklamace a není podložena žádným legislativním krokem. Nechci se už ani pustit do počítání, jak by to vypadalo, kdyby skutečně musely být vyplaceny všechny vklady, které na území Německa jsou. Ale to zcela jistě nehrozí. Nehrozí to tím více v České republice.

Takže bude svolána mimořádná schůze, a já děkuji panu předsedovi za tento návrh a velmi ho prosím o jistou zdrženlivost, když formuluje naléhavost a rychlost řešení, protože to řešení je na místě, ale nehrozí tady žádné prodlení ani v hodinách, ani ve dnech, dokonce ani v měsících, protože vklady v České republice jsou bezpečné. Ale chceme-li posílit tuto jistotu, pak tento zákon projednejme rychle.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Teď jsem v dilematu, protože se přihlásil pan ministr Pospíšil, pak s reakcí pan poslanec Sobotka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedo. Já mám pouze drobný procesní návrh. Na pátek 31. října do bloku třetích čtení za body pana ministra Nečase, které byly navrženy, dát tři body Ministerstva spravedlnosti: sněmovní tisk 595, novela trestního řádu, sněmovní tisk 596, novela insolvenčního zákona, a sněmovní tisk 443, také novela trestního řádu. Důvod tohoto předřazení či zařazení je to, že všechny tři zákony mají být účinné od 1. ledna a v případě, že nebudou projednány, nastane v oblasti justice nemalé pozdvižení. To je důvod, proč toto navrhuji. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, promiňte. Já jsem tady byl na něco dotazován. Chcete zařadit tyto dva návrhy na pátek?

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Přesně tak. Na pátek 31. října do bloku třetích čtení, za body, které načetl pan ministr Nečas.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Sněmovní tisk 596 a 443. Ano? A ten třetí?

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Já to ještě jednou zopakuji. Sněmovní tisk 595 - trestní řád, 596 - insolvenční zákon, 443 - trestní řád.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec chce navrhnout bod? Bod. Se stanoviskem klubu? Tak prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, v této věci vystupuji se stanoviskem poslaneckého klubu sociální demokracie. Omlouvám se, že jsem to neřekl už při svém prvním vystoupení.

Já jsem zde ani jedním slovem nezmínil, že by snad měla být ohrožena stabilita našeho finančního sektoru. Já zde hovořím o konkurenceschopnosti našeho finančního sektoru. Jestliže vláda svojí pomalou reakcí ohrožuje konkurenceschopnost našeho finančního sektoru, tak to z dlouhodobého hlediska samozřejmě může ovlivnit také jeho stabilitu. Jestliže vlády v Německu, na Slovensku, v Rakousku přijaly rozhodná rychlá opatření, kterými garantovaly vklady fyzických osob na vyšší úrovni, než jsou dnes pojištěny v České republice, pak si myslím, že je na vládě, aby reagovala stejně, protože tím ohrožuje konkurenceschopnost našeho finančního sektoru.

K termínům, proč to nemohlo být. Domnívám se, že to vláda klidně stihnout mohla na tuto schůzi Poslanecké sněmovny, neboť vláda tento bod neprojednala a v médiích se objevila před třemi týdny informace o tom, že to bylo kvůli tomu, že premiér se zúčastnil služební cesty v Turecku. Takže vláda nabrala skluz. Tuto drobnou jednoduchou novelu projednala až 14 dní před schůzí Poslanecké sněmovny, tím pádem nebyla schopna dodržet zákonné lhůty.

Přesto je s podivem, že vládní koalice v takto důležité věci, která je centrem pozornosti nejen médií, ale každého občana střadatele, který má své finanční prostředky v bance, ještě vládní koalice dodnes nepožádala o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Má to snad udělat sociální demokracie jako opoziční strana?

No my to, pane premiére, uděláme! Pokud vy jako vládní koalice ani nejste schopni svolat mimořádnou schůzi pro to, aby se projednal takto důležitý vládní návrh zákona, my jako sociální demokraté jsme k tomu připraveni! Řekněte jasně, že nejste schopni schůzi svolat, my ji budeme iniciovat a podpoříme pojištění a zvýšení pojištění vkladů u bank. Podle mého názoru jiná cesta není. Děkuji. (Potlesk z řad opozice.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan ministr Kalousek se přihlásil o slovo. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Jistě je legitimním právem opozice učinit poměrně velké divadlo kolem něčeho, co je docela normální, obyčejný proces. Já jsem zde, pane poslanče, jasně řekl, že koalice požádá o svolání mimořádné schůze. Jediné, na co čekáme, je, jestli to bude pouze jeden bod - novela zákona o bankách - nebo jestli bodů bude více.

Ještě jednou děkuji za nabídku podpory tohoto návrhu. Nicméně prosím, abychom si zde nelhali. Jestliže říkáte, že např. vláda Německa přijala okamžité, rychlé opatření, tak vláda Německa neudělala nic jiného než politické a velmi populistické prohlášení o neomezených garancích a není podloženo žádným konkrétním legislativním krokem. Tam není žádná novela zákona o bankách. Podobným způsobem postupovalo Rakousko. Možná je to proto, že v obou dvou vládách jsou vládními stranami sociální demokraté. Koneckonců - lidovci také. (Veselost v sále.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. To byly všechny přihlášky, které jsem měl k našemu programu. Nyní budeme hlasovat o návrzích.

Pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, já se musím přiznat, že se pokouším - a mohli jste si toho všimnout - pochopit logiku návrhu, který na jedné straně říká, že má být zařazeno okamžité projednávání prvního čtení na téma radar, zároveň má být prodloužena lhůta. Mně se to jeví jako protimluv. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak žádnou jednoduchou variantu vysvětlení nenacházím - a jednu složitou ano. Chtěl bych se proto obrátit na pana premiéra, aby mi jasně odpověděl, zda ta složitá náhodou není pravdivá.

Lhůta 60 dnů je čirou náhodou stejná lhůta, jako je blížící se konec roku a slib pana premiéra, že do té doby bude ratifikována Lisabonská smlouva.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás musím upozornit - musíte navrhnout bod, protože jsme v bloku návrhů, takže já vás nemohu nechat mluvit, pokud nenavrhnete bod.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já navrhuji bod diskuse o logice projednávání radaru právě dnes. Jestli by se o tom mohlo hlasovat. V rámci něho bych potom chtěl vysvětlení, jestli šedesátidenní lhůta a ten protimluv zařadit a hned odložit nemá spojitost s Lisabonskou smlouvou. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Navrhujete to na dnešek?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Navrhuji to na dnešek jako první bod.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan premiér. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Oslovení ctihodné Sněmovny bude delší než odpověď. Vážené poslankyně, vážení poslanci - nemá.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. Nyní jsme vyčerpali všechny přihlášené, doufám. Ano. Nyní budeme hlasovat o návrzích, jak byly předneseny.

 

První návrh jsem přednesl já - zařadit pevně bod číslo 60 za bod číslo 4, je to podpora výzkumu, jako třetí bod dopoledního jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 75 z přítomných 199 poslankyň a poslanců pro návrh 196, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP