(10.50 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

Především pokud se týká rozsahu majetku, který byl k 25. únoru 1948 ve vlastnictví církví a náboženských společností. Toto je vlastně oblast, kterou se tato komise zabývala jako první, a konstatovala, že rozsah samozřejmě není možné položkově vyčíslit a samozřejmě není možné jakýmkoliv způsobem jaksi být přesný až na úroveň jednoho hektaru, ale na druhé straně tato komise přijala přehledy jednotlivých majetků, jednotlivých diecézí, řádů, kongregací a dalších náboženských společností. Prostě touto problematikou se rozhodla, že se nebude dále zabývat.

Pokud se týká ocenění tohoto majetku, Ministerstvo kultury zadalo u renomované auditorské firmy Ernst and Young žádost o vyjádření ke způsobu ocenění. Je samozřejmě jasné a je potřeba toto otevřeně říci, že zpráva těchto auditorů nevyzněla tak, že ocenění předané, nebo respektive použité vládou pro zpracování tohoto návrhu je na korunu přesné. Ale řekla, že metody, které byly pro toto ocenění použity, jsou korektní a že z těch možných metod, které v dané situaci přicházely v úvahu, jsou to metody použitelné. A to je zpráva renomované auditorské společnosti, která myslím dobře váží to, co do písemných závěrů takové své zprávy dá.

Poslední věc, a to bych chtěl vyvrátit ten mýtus o nerovnoprávném přístupu k jednotlivým skupinám restituentů, který se bohužel ve Sněmovně mnohokrát už objevil a jistě bude použit odpůrci vyrovnání s církvemi jakožto ten největší klacek. Chci říci, že zákon o půdě byl primárně založen na fyzické restituci, že restituenti z 90 % podle tohoto zákona o půdě získali reálné majetky, buď přímé restituce, anebo restituce náhradní, byly jim vydány náhradní pozemky. Je to přes 90 % vypořádaných restitucí. Pokračují určité nevypořádané restituce v řádu skutečně možná méně než 10 %.

Pokud byste chtěl srovnat tento přístup k restituentům k navrhovanému přístupu, který vláda použila při návrhu zákona o vyrovnání s církvemi, tak byste prostě musel vrátit církvím veškerý majetek, který měly k roku 1948 ve fyzické podobě. Možná by tam bylo pár procent opět nevyřešených případů, kde běží různé soudy a dokazování a podobně, nicméně prostě realitou by bylo, že například v Olomouckém kraji většinu lesů a většinu zemědělské půdy by vlastnila katolická církev. Nevím, jestli toto je věc, která by byla politicky přijatelná, která by byla mezi občany České republiky dobře přijata.

Vláda proto navrhla kompromisní řešení, na kterém se dohodla s církvemi. A proto prosím nesrovnávejme hrušky s jablky, nesrovnávejme dva různé druhy vyrovnání. Jednak primárně fyzické vyrovnání s restituenty, které bylo použito začátkem 90. let, a vyrovnání, které je v současné době použito při diskusi s církvemi. Jsou to dvě různé věci a myslím si, že představa, že někdo by tyto dvě věci jinak než takto účelově mohl srovnávat, není pravdivá.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Já bych zareagoval - krátce, protože nám zbývá pět minut - na slova, která tady pronesl pan ministr Gandalovič.

Pane ministře, máte v jednom pravdu. Ta interpelace je stará více než tři měsíce. Na druhé straně jsem rád, že jste nám řekl, jak postupuje komise, myslím, že je to také důležitá informace. Ale je tady celá řada věcí, kde s vámi zásadně nemohu souhlasit.

Jistě víte, pane ministře, za kolik se prodává zemědělská půda v oblastech, kde nebude vedena cesta, kde nebude v budoucnu na základě změn územních plánů možnost stavět domy. Prodává se hektar za 40 tisíc, takže za 4 koruny metr čtvereční. Takže já nechápu a nevidím důvod, proč za zemědělskou půdu, pokud nevím dopředu, že za dva roky tam dojde ke změně územního plánu, bychom měli dávat 40 korun. To je přece zásadní nepoměr a nerovnost restituentů z roku 1991 před zákonem.

Druhou záležitostí, o které vy hovoříte a kterou jste se mi snažil vyvrátit, je, že existují restituce naturální a tam, kde to nemůžeme vydat, musíme ten majetek nějakým způsobem ocenit. Vy jste citoval pouze obecný závěr jisté právnické společnosti, která řeší tuto problematiku, která prohlásila, že v některých případech lze použitou metodu schválit. Já nechápu jednu věc. Proč například v jednom balíku jsou dnes již stavební pozemky tam, kde v intravilánech obcí je církevní půda, kde její cena může být třeba 2 tisíce korun za metr čtvereční, poněvadž pak směšujete hrušky s jablky ve snaze - no tak my jsme tam zahrnuli i některé stavební pozemky, takže cena skutečně může být 40 korun.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, vy jste možná omylem zvolil jako formu svého vystoupení faktickou poznámku. I tak vám zbývají pouze tři minuty. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Břetislav Petr: V daném okamžiku si myslím, že i když do jisté míry porušuji nějak jednací řád, že na otázku by měla být odpověď.

Já končím. Děkuji panu ministru Gandalovičovi, ale musím říci, že mnoha jeho argumentům není možno věřit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, já bych chtěl jenom v reakci na vystoupení pana ministra Gandaloviče upozornit, že komise neodsouhlasila rozsahy pozemků, ona pouze vzala na vědomí materiál, který jí předložily církve, a při projednání bylo konstatováno, že tento materiál neproběhl žádnou kontrolou ze strany ani Ministerstva kultury, ani Ministerstva zemědělství, ani nikoho jiného, a byly tam konstatovány řekněme nepřesnosti například v rozsazích pozemků - církve požadují 750 hektarů v katastrálním území, které má jenom 600 hektarů, a podobné nesrovnalosti. Takže pane ministře, bylo to pouze vzato na vědomí, ne schváleno.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S další faktickou pan místopředseda Jan Kasal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já v reakci na poslední větu pana poslance Koníčka. Pan poslanec Koníček tento dotaz vznesl na odborníky. Odborníci mu to na poslední schůzi vysvětlili. Pan poslanec Koníček neměl další doplňující otázku k této věci.

Jinak bych chtěl připomenout, že jednání naší komise není uzavřené a že kdokoliv z vás, kdo má zájem o jednání a o hlubší informace v této problematice, bude srdečně vítán, včetně pana poslance, který interpeloval. Takže se budu těšit na setkání při jednání naší komise. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nebylo navrženo usnesení, nebudeme tedy hlasovat. Končím projednávání této interpelace. Budeme pokračovat pevně zařazenými body.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré dopoledne, paní a pánové, protože se přiblížila hodina, kdy končí odpovědi na písemné interpelace, máme pevně zařazené body jak ze včerejšího rozhodnutí, tak zejména z dnešního dopoledního rozhodnutí. V 11 hodin tedy začneme bodem č. 31.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP