(12.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádné písemné přihlášky a z místa také nikoho nevidím. Obecnou rozpravu končím. Rozhodneme tedy o způsobu volby.

 

Kdo souhlasí na návrh volební komise v hlasování 125 s tajnou volbou? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 125 z přítomných 155 pro 144, proti 1. Návrh byl přijat. Přerušuji bod 131.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Jestli ještě dovolíte, připomínám, že u tohoto návrhu - protože jde o návrh a následné jmenování - se hlasování neuskutečňuje dvoukolově. Čili v případě, že by v nastávajícím hlasování kandidát neobdržel dostatečný počet hlasů, v tom tajném, nebude následovat druhé kolo, ale bod končí rovnou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za připomenutí. Budeme pokračovat bodem číslo 132, to je

 

132.
Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu
/2. kolo přerušené volby/

 

Pane předsedo, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Na 28. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. března t. r. proběhlo první kolo této volby, ve kterém byli zvoleni dva členové - Tomáš Ratiborský a Bohuš Zoubek. Do druhého kola volby, které máme nyní před sebou, postoupili Martin Herzán a Petr Marek. Připomínám, že Poslanecká sněmovna rozhodla již o tajné volbě, a můžeme tedy otevřít bod další.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Rozprava se již nevede, byla ukončena, budeme postupovat podle návrhu volební komise. Přerušuji bod číslo 132 a budeme pokračovat bodem číslo 133.

 

133.
Návrh na volbu členů Rady České tiskové kanceláře

 

Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. 28. května t. r. skončilo volební období dvěma členům Rady České tiskové kanceláře, a to paní Martině Mohylové a panu Václavu Vrabcovi. K dnešnímu dni jsou tato místa stále neobsazená. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: paní Marie Rusová a pan Tomáš Vrba. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Nově zvoleným členům započne pětileté volební období dnem volby.

Volební komise stejně jako v případě dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury na včerejší schůzi přijala usnesení, na jehož základě navrhuje Poslanecké sněmovně projednávání tohoto bodu přerušit z důvodu, že nebyla dodržena zákonná lhůta pro podávání návrhů, které nebyly předloženy 10 dní přede dnem volby, a zařadit tento bod na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny. Volební komise dále prodlužuje lhůtu pro podávání dalších návrhů, a to do 14. listopadu do 14 hodin.

Prosím, pane předsedající, abyste o tomto procedurálním návrhu dal hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, písemnou přihlášku nemám.

 

Budeme tedy rozhodovat pouze o návrhu volební komise na přerušení a vyhlášení nového termínu pro předkládání návrhů, a to v hlasování pořadové číslo 126, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 126 z přítomných 155 pro 129, proti nikdo. Návrh byl přijat. Bod 133 byl přerušen a byl stanoven nový termín pro podávání návrhů.

 

Pokračovat budeme bodem 134. Tím je

 

134.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta
Nejvyššího kontrolního úřadu

 

Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Na základě rezignace pana Dušana Tešnara je ode dne 10. září 2007 funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu stále neobsazena. Po dvou neúspěšných volbách máme dnes opět na pořadu volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Návrh Poslanecké sněmovny bude v případě úspěšné volby předložen prezidentu republiky, který podle ústavy jmenuje viceprezidenta NKÚ. Složením slibu do rukou prezidenta republiky se pak viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu ujme své funkce na devět let.

Ve stanovené lhůtě jsme obdrželi od poslaneckých klubů tyto návrhy: Jiří Čejka od Strany zelených, Miloslav Kala od poslaneckého klubu ČSSD a Eduard Vávra od poslaneckého klubu ODS. Tyto návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům.

Protože se nejedná o klasickou volbu, ale o návrh Poslanecké sněmovny, kterým tato předkládá kandidáta na jmenování prezidentu republiky, je to hlasování jednokolové. I zde navrhuji volbu tajnou.

Nyní prosím, abyste otevřel rozpravu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí, protože písemnou přihlášku nemám. Nikoho nevidím, rozpravu končím a přerušuji bod číslo -

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ne, ne, ne. Měli bychom hlasovat o tajném hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pardon, rozhodneme o způsobu volby, a to v hlasování pořadové číslo 127, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro tajnou volbu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 127 z přítomných 154 pro 138, proti 1. Návrh byl přijat. Přerušuji bod 134.

 

Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Toto byl poslední z bloku volebních bodů. Nyní bychom přerušili jednání na konání tajných voleb. Chci jen připomenout všem vstávajícím a upozornit na to všechny nové kolegy, jak tajné hlasování probíhá. Je to tedy tak, že na hlasovacím lístku je v případě volby daného kandidáta potřeba zakroužkovat pořadové číslo před jeho jménem a označit křížkem jméno takového kandidáta, kterého nevolíme. Každý jinak označený hlasovací lístek je neplatný. Děkuji.

Hlasovací lístky budou vydávány téměř bezprostředně. Na vydávání potřebujeme 25 minut, nebo 24, čili do 13.10 hodin, a poté bude probíhat sčítání hlasů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, přerušuji jednání do 14.30 s tím, že do 13.10 je lhůta pro vydávání lístků a hlasování, poté bude pracovat volební komise a sejdeme se ve 14.30, podle jednacího řádu k ústním interpelacím. Děkuji vám.

 

(Jednání přerušeno ve 12.47 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP