(9.30 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže byl procedurální návrh, budeme muset hlasovat o tom procedurálním návrhu. (Nepřehledná diskuse v plénu, názory pro i proti.)

Takže ještě dám slovo panu předsedovi poslaneckého klubu, protože se hlásil předtím.

 

Poslanec Michal Hašek: Já děkuji, vážený pane předsedo, za slovo. Ano, jsme v rámci jednacího řádu, kdy padl procedurální návrh, ale dovolte mi krátké vystoupení po kolegovi Tluchořovi a po panu premiéru Topolánkovi.

Kolega Tluchoř měl pravdu. Co jsme viděli včera, bylo nechutné. Všichni víme, o čem hovořím. Co se týká toho, jestli říkáte - poslanci, na kterých kandidátkách včera pro co hlasovali, ano, hlasovali zodpovědně podle mého názoru poslanci sociální demokracie a také další opoziční strany společně s některými poslanci s ODS o tom, že rozpočet je připraven špatně, a dali jsme vám šanci příslušným usnesením, aby mohl být přepracován, aby byl realistický. Vy jste to odmítli. Jestliže dnes volá pan premiér Topolánek po tom, že chce mandát? (Důrazně:) Pane premiére, co vám brání požádat o důvěru! Co vám brání, abyste svolal mimořádnou schůzi vlády, když tak stojíte o ten mandát! (Provázeno potleskem opozičních poslanců.) A požádejte tuto Poslaneckou sněmovnu o důvěru! Nenechávejte to prosím na opozici!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ještě pan místopředseda Filip se hlásil o slovo a pak budeme hlasovat. (Hluk v sále. Výkřiky: Hlasovat!) Prosím, pane předsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane premiére, členové vlády, paní a pánové. Myslím, že křikem nic nevyřešíme. V Poslanecké sněmovně samozřejmě můžeme mluvit, můžeme křičet, můžeme dělat různé věci, ale podstata toho je vždycky taková, že bychom měli dbát těch nejzákladnějších pravidel lidského chování. A protože tato vláda je založena na důvěře těch, kteří zradili volební program, s kterým vstupovali do Poslanecké sněmovny, je založena na nerespektování vůle občanů, jsem přesvědčen, že jediné, co je možné i po té přestávce, je hlasováním rozhodnout, jestli chcete, nebo nechcete hlasovat o důvěře, a potom bude ono zpoždění státního rozpočtu jenom vaší věcí, a nesvádějte to prosím na opozici. Vaši vlastní neschopnost nechtějte hodit na někoho jiného. A není to o té takzvané komunikaci. Lhaní se nikdy nevyplácí. Lež má krátké nohy, vážení. (Potlesk opozičních poslanců. - Porada několika poslanců s předsedou Sněmovny.)

 

Poslanec Petr Tluchoř: Svolávám poslanecký klub do Státních aktů. Poslanecký klub ODS, prosím. (Protesty opozičních poslanců.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže vyhlašuji přestávku - na jak dlouho, pane předsedo? (Odpověď mimo mikrofon.) Na 20 minut. Sejdeme se v 9.55 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.34 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP