(13.00 hodin)

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, nevím, co jsme projedli za posledních sedm let. Vím, že se za těch sedm let postavily tisíce bytů s podporou státu, opravily se domovy důchodců, které předtím vypadaly jak za Marie Terezie, postavila se spousta penzionů. Jestli tohle bereme, že se něco projedlo, tak to nevím. Takže nevím, co jsme ztratili za těch sedm let. Zato vím moc dobře, co ztratil pan kolega Čunek za jeden a půl roku: polovinu rozpočtu pro Ministerstvo pro místní rozvoj. Těžko tedy budeme něco stavět, když tam peníze reálně nejsou.

Pokud jde o deregulaci nájemného, to nebyla žádná chybná predikce. Byl tady spekulativní nárůst, a pokud se vytvořil spekulativní nárůst cen bytů, muselo se proti tomu zasáhnout. Jsem rád, že nakonec Ministerstvo pro místní rozvoj se snaží aspoň trochu zasáhnout. Chtěl bych ale upozornit pana ministra, že zákon nezdražuje nájemné ani o korunu. Nikomu neříká, že mají zdražovat nájemné. Staví jen nejvyšší hranici pro ty, kteří by chtěli lidi úplně sedřít z kůže. Nikdo nemusí zdražovat a zvyšovat nájem ani o korunu.

Vůbec jsem se nedivil, že pan ministr Čunek nehlasoval pro návrh rozpočtu v prvním projednávání. Dokonce jsem to bral jako minimální záležitost, když se podívám na rozpočet Ministerstva pro místní rozvoj. Myslel jsem, že se něco změnilo, když teď pan ministr Čunek pro něj hlasuje, ale nezměnilo se nic. Nemohu samozřejmě panu ministrovi radit, ale kdybych já měl takový rozpočet, tak raději podám demisi, než ho předkládám Sněmovně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Martínkovi. Nyní vystoupí pan poslanec Dolejš s faktickou poznámkou, která má přednost před jakoukoli jinou předností, a potom paní poslankyně Čurdová.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Věřím, že současný ministr s bývalým ministrem si snad sednou a budou v činné spolupráci, jak napravit hříchy minulosti, to znamená aby občané nemuseli tolik platit za bydlení. To je ta podstata.

Pokud jde o volební výsledek, pane ministře, uznávám samozřejmě, dokonce s jistou potěchou v srdci, že volebním vítězem byla levicová opoziční strana, ale když dovolíte, KSČM měla kladný přírůstek hlasů, na rozdíl od ostatních stran. Takže se cítíme i jako částečně úspěšná strana.

K meritu toho, o čem jste pohovořil do budoucnosti. Tamhle v lavici mám takový časopis, jmenuje se Křesťanská revue. Letošní třetí číslo je poměrně zajímavé, protože se monotematicky věnuje socialismu. Křesťané k tomuto tématu z konzervativních, sociálně křesťanských a jiných pozic diskutují. Rodinu vnímají v širším slova smyslu - že si mají lidé pomáhat a že nechtějí dělat politiku, kdy svoboda je jen pro bohaté a ti chudí se musí starat o tu spravedlnost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Dolejšovi. Nyní se přihlásila paní poslankyně Čurdová, která má s faktickou poznámkou přednost i před pány ministry.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Pan ministr Čunek také tady hovořil o prorodinné politice. Nevím tedy o které. Zhruba před třemi týdny jsem tady recitovala údaje, jak tato vláda ušetřila na rodinách s dětmi a že v podstatě na hranici chudoby jsou posunuty tři čtvrtiny českých rodin. I podle údajů OECD máme nejvíce dětí v České republice ohroženo chudobou - nikoli tou skutečnou, jak si ji všichni představujeme, ale reálnou chudobou, do které rodiny s dětmi a děti v České republice mohou propadat.

A pokud pan ministr hovoří o prorodinném balíčku, který už máme na stole. Pane ministře, vždyť to je zpracováno podle lidoveckého hesla, které propagujete celá léta: v podstatě vrátit ženy do domácností, aby nebyly ekonomicky nezávislé a dodržely heslo "postel - kostel - kuchyně." Děkuji za pozornost. (Ohlas v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Čurdové. Pan ministr Kalousek.

Dámy a pánové, já jsem se ptal, kolik je přihlášených do rozpravy. Tím, že byly tři faktické, tak jsem umožnil, aby ještě před polední přestávkou ty tři faktické zazněly. Považuji za korektní, aby na to mohli reagovat členové vlády. Další přihlášky do rozpravy jsou možné, ale budou vyslyšeny až po polední pauze.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek: Mám v zásadě také jenom faktickou, s jistým ostychem poté, co řekla paní poslankyně Čurdová, protože já poslední dobou dávám přednost již opravdu jenom té kuchyni, ona tu postel akcentovala dvakrát. (Ohlas.)

Ale k tomu, co řekl pan poslanec Dolejš a co si přečetl v Křesťanské revue, bych chtěl jako člen své strany od roku 1984 podotknout, že mezi křesťanskou sociální politikou a socialismem je asi takový rozdíl jako mezi aktem a pietním aktem. Tento rozdíl si občas plete i Křesťanská revue. Křesťanští demokraté nikoli. (Veselí v sále, potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Kalouskovi. Slovo má jako poslední před přestávkou pan místopředseda vlády Jiří Čunek.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Děkuji za slovo. Děkuji tady paní poslankyni Čurdové, já jsem to fakt neznal.

Nicméně se domnívám, pane ministře, že paní poslankyně neřekla dvakrát postel, že tam byl kostel - ne snad? Že jo? (Smích v sále.) Pravdou je, že pan ministr Kalousek se možná v nějaké dlouhé reminiscenci vrátil někam jinam. Bohužel, dnes je to mnohdy tak, paní poslankyně, že je to postel, pak kostel a pak ta kuchyně tedy. Ale dobře. Možná, že tohle téma by nám šlo, protože mu nad rozumíme každý - i vy určitě, pane poslanče, když se tak na vás dívám, také kuchyni. (Smích v sále.) Já to nemyslím zle, také jsem ztloustl ve vládní funkci.

Vrátím se jen k tomu bydlení. Co se týká bydlení, pane poslanče Martínku, můj exministře, předchůdče, chci říci, že když jsem nastoupil a měl jsem zdroje, tak z 1,5 mld. naprosto jednoznačného prorůstového programu Panel jsem udělal 4,5 mld. Neboli všechny zásoby, které byly, jsem aktivoval na prorůstové opatření české ekonomiky a také pomoci energetické politice státu. To je pravda.

Máte pravdu, že jsem nehlasoval v prvním hlasování, protože restrikce pro Ministerstvo pro místní rozvoj a právě také pro nové byty je ohromná. Jsme ale dohodnuti, že jen co to podmínky dovolí, bude učiněna změna. Omezím se na to, nebudu to dále specifikovat. Věřím, že mi v tom i vy pomůžete. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Panu poslanci Kováčikovi chci sdělit, že jsem před chvílí oznámil, že už nebude prostor pro žádné poznámky. Před ním by měla přednost paní poslankyně Čurdová s faktickou, potom byste mohl vystoupit vy, samozřejmě, ale je to už na úkor polední přestávky. Dal jsem slovo k faktické poznámce ve 12.59 hodin a slibuji před touto Sněmovnou, že už to víckrát neudělám. Chcete-li vystoupit, bránit vám v tom nebudu, ale pak jsem povinen dát slovo paní poslankyni... Paní Čurdová se vzdává slova, děkuji jí za vstřícnost.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Chtěl jsem jen vyzvat ty, kteří mají zasednout v organizačním výboru, aby tak učinili. Ostatním bych chtěl popřát dobrou chuť, protože tato řeč se vede spíše z hladu než z nějaké racionality. Dobrou chuť.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je 13.08 hodin, v rozpravě budeme pokračovat ve 14.30 hodin, organizační výbor se sejde ve 13.15 hodin. Odpoledne je jako první přihlášený pan poslanec Zdeněk Maršíček.

 

(Jednání přerušeno ve 13.08 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP