(10.40 hodin)
(pokračuje Urban)

Když vláda objevila, že ve světě existuje krize, tak možná objeví v brzké době, že problémy, které tato finanční krize přináší, se převalují do reálné ekonomiky. Česká republika je republikou s otevřenou ekonomikou, ekonomikou, která je závislá na exportu, ekonomikou, která patrně velmi citelně pocítí v brzké době pokles poptávky na světových trzích. Já bych si velmi přál, aby vláda co nejrychleji přijala řadu opatření, která budou minimálně kompenzovat tyto dopady do reálné ekonomiky. Mezi tato opatření zcela jistě zařazujeme rozhodnutí o zavedení eura v České republice. Jistě mezi tato opatření zařazujeme masivní podporu exportu českých firem. Jistě by tam mohla být opatření typu posílení domácích investic, vytvoření rezervy v rámci státního rozpočtu, který je postaven na vodě. Jsem připraven na tato témata diskutovat a domnívám se, že k tomu budeme muset hledat společnou vůli.

Nicméně tento zákon neřeší komplexně problémy finanční krize, řeší pouze garanci zajištění vkladů, a proto opakuji: sociální demokracie si přeje, aby občané této země měli jistotu ve své vklady, a proto tento návrh dnes podpoří.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Milanu Urbanovi. Zeptám se, zda se někdo ještě hlásí do obecné rozpravy k tomuto bodu. Nevidím žádnou přihlášku, obecnou rozpravu končím.

V této fázi se zeptám pana ministra a pana zpravodaje, zda chtějí zareagovat závěrečným slovem na tuto část rozpravy. Pan ministr jako první má slovo. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já chci Sněmovně poděkovat za věcný a racionální přístup, protože je zcela jistě v zájmu nás všech, aby tento zákon byl schválen. Jenom zčásti z žertu, zčásti z korektnosti bych měl dodat, že při hlasování o tomto zákoně jsme pravděpodobně všichni ve střetu zájmů, protože 10 % se týká samozřejmě i každého z nás.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi Kalouskovi. Nyní má slovo zpravodaj pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Třeba bych mohl na tu závěrečnou větu v dodatku pana ministra reagovat tím, že před hlasováním bych generelně za všechny členy Poslanecké sněmovny prohlásil, že považuji všechny přítomné za poslance mající střet zájmu v projednávané věci. Ale to ať vyřeší každý sám. Ono je do jisté míry velká nadsázka.

Já bych chtěl čtyři dovětky k tomu, co zaznělo v Poslanecké sněmovně.

Sám za sebe jako zpravodaj Poslanecké sněmovny děkuji za to, že směřujeme k dodržení navrženého režimu § 90, tedy zrychleného projednávání.

Pan poslanec Urban ve své výtce, kterou vyslovil k jistému prodlení v projednávání této věci, velmi dobře ví, vím, že je informován, že Poslanecká sněmovna, ať už návrhem sociální demokracie nebo návrhem koaličním, nemohla projednávat tuto věci jinak nežli takto v mimořádném termínu, protože nebyly dodrženy lhůty. Naše minulé jednání, už ukončená schůze, se prostě tímto návrhem zabývat nemohla, a to jsou technické věci, které pojmenovávat tím, že snad někdo něco přehlíží, je zbytečné kočkování se. (V sále je obrovský hluk a neklid!)

Jsem rád, že ve Sněmovně si každý uvědomuje, že každá regulace, každá garance má tady své náklady, a věřím také, že každý z nás tady chápe, že garance všech vkladů, všech účastníků systému je z hlediska pojistné matematiky nesmysl. To je protimluv. Nelze mít funkční pojistný systém, který má být soběstačný, akceschopný, má generovat dostatek prostředků a dostát závazkům a zároveň garantovat stoprocentně všechna rizika, protože takové pojištění není podnikáním, takové pojištění je stoprocentní garancí, kde je možné, aby vložil prostředky pouze stát, anebo aby byly prostředky importovány jaksi z vnějšku, protože žádný životaschopný systém stoprocentní pojištění nikdy garantovat nemůže, protože sám o sobě by zahynul.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, prosím, probíhá závěrečné slovo zpravodaje. Za malou chvíli nás čeká série hlasování. Já vás tedy prosím, abyste ve svých lavicích - každý ve své lavici - poslouchali toto závěrečné slovo, anebo opustili jednací sál. V této atmosféře není možno bod projednávat kvalitně.

 

Poslanec Michal Doktor: Zároveň bych chtěl dodat ještě k návrhu, kterým by pan poslanec Urban přivítal stejné pojištění ve všech členských zemích Evropské unie. Doufám, že víme, že stejné pojištění ve smyslu kvality může být pouze v prostoru, který má stejné měřené kvalitativní ukazatele. Nepochybně může být stejné pojištění pouze v prostoru, kde platí jedna jediná stejná měna. Už jenom přepočtem 50 tisíc eur na české koruny a poměrem k hrubému domácímu produktu na hlavu zjistíte, že pojištění v České republice je jedno z nejlepších v Evropě, a v tomto ohledu jistě posílení na 50 tisíc eur z těch dnešních 25 tisíc je vylepšením toho, jak jsou garantovány vklady v České republice.

Tolik shrnutí z mé strany jako zpravodaje. Máme teď před sebou rozhodnutí, že se nacházíme, respektive pokračujeme podle § 90 a hlasování o návrhu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Zatím upozorním, že budeme rozhodovat v prvém hlasování o tom, zda podle § 90 odst. 5 budeme pokračovat v projednávání tohoto návrhu.

Návrh usnesení bude znít takto: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 638 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Doufám, že se mi podařilo dostatečně dopředu avizovat toto hlasování a že jsou všichni již přítomni v jednacím sále, a budu tedy moci zahájit toto hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 4. Táži se, kdo souhlasí s předneseným návrhem usnesení. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 4 přítomno 173, pro 170, proti nikdo, zdržel se 1.

 

Schválili jsme tedy, že budeme pokračovat podle § 90 odst. 5. Zahajuji podrobnou rozpravu. Nemám do podrobné rozpravy žádnou přihlášku. Ptám se, zda někdo chce využít možnosti přednést pozměňovací návrh, který by se mohl týkat pouze změny data účinnosti, legislativně technické, gramatické či písemné chyby. Je někdo takový? Hlásí se někdo do podrobné rozprav? Nehlásí, končím podrobnou rozpravu.

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna" - přečtu usnesení a pak vás odhlásím - "vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 638."

Žádáte o odhlášení, čili vás odhlašuji. Prosím o vaši novou registraci.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 5. Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení tak, jak jsem je přečetla. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 5 přítomno 171, pro 171, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Gratuluji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji, děkuji i všem účastněným v rozpravě k tomuto zákonu a končím tím projednávání bodu č. 1 této sněmovní schůze.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

2.
Návrh poslanců Michala Haška, Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce,
Jiřího Paroubka, Davida Ratha a dalších na vydání zákona o přechodu
Úrazové nemocnice v Brně a o změně zákona, kterým se mění
zákon č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků
České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti
tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona
č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku
České republiky, ve znění zákona č. 10/2001 Sb., a zákona č. 20/1966 Sb.,
o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 373/ - třetí čtení

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP