(14.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Bod 64 vyřadit, sněmovní tisk 297.

Dále je pan poslanec Šťastný přihlášen. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovoluji si navrhnout k vyřazení z programu bod číslo 154. Jde o Zprávu vlády o záměru zrušit Úrazovou nemocnici v Brně (Ponávce), případně o dalších zdravotnických zařízeních navrhovaných ke zrušení. Odůvodnění je jednoduché - na minulé schůzi jsme schválili převod Úrazové nemocnice v Brně na statutární město Brno, a proto mi přijde zbytečné, aby vláda k této věci dále předkládala jakoukoli zprávu o záměrech, které s takovým zdravotnickým zařízením do budoucna má. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Břetislav Petr. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěl jsem navrhnout vyřazení bodu 51 v prvém čtení, to je projednávání horního a geologického zákona, který měl být předtím, než přijde do Sněmovny, projednán v tripartitě. Jelikož pan kolega Václav Mencl předložil identický návrh, tak v tomto případě já svůj návrh stahuji. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Soušek a z místa se přihlásil pan poslanec Tluchoř a pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Dobrý den. Vážený pane předsedající, vážení kolegové, já bych chtěl navrhnout zařazení bodu 78, to je mezinárodní smlouva mezi Českou republikou a Arménskou republikou o zamezení dvojího zdanění, a to na pátek 28. 11. po pevně zařazených bodech. Důvodem je snaha o ratifikaci této smlouvy ještě v letošním roce. Děkuji za pochopení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Tluchoř, připraví se pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, přeji dobré odpoledne. Dovolím si navrhnout na zařazení dva nové volební body do bloku voleb, a to za prvé Změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny a za druhé Návrh na volbu členů dozorčí rady Vinařského fondu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, to máme připraveno z prezidiálky. Ano, tyto dva body. To nevadí. Nyní vystoupí pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, navrhuji vypustit body 63, tisk 64, bod 64, tisk 297, a bod 65, tisk 636. Myslím, že bod 64 už navrhoval některý z mých předchůdců. Zdůvodnění: Všechny tyto tři zákony předkládají kraje, kde došlo k významné změně politické situace a vedení krajů, a pokud mám informace, tak kraje připravují stažení těchto návrhů zákonů. Vzhledem k tomu, že i stanovisko vlády je ve všech třech případech negativní, tak si myslím, že by to neměl být žádný problém.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. A to jsou všechny… Nejsou to všechny přihlášky. Viděl jsem pana poslance Tejce. Pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi ještě na závěr tohoto bloku navrhnout zařazení bodu volba členů vyšetřovací komise, kterou jsme již ve Sněmovně svým usnesením schválili, nicméně stále nebyla personálně obsazena, a proto bych si dovolil navrhnout, aby se tato schůze Poslanecké sněmovny tím zabývala, tedy zabývala se personálním složením, aby byl zařazen bod volba členů této komise, a to jako pevně zařazený bod na úterý příští týden po těch bodech, které byly navrženy jako pevné, to znamená jako další pevně zařazený bod pro úterní jednání. (Námitka mimo mikrofon.) Dobře, dovoluji si tedy poopravit, že bychom to navrhli, a to do bloku voleb, tak jak bylo avizováno již předsedou volební komise, na středu příštího týdne. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní má slovo paní poslankyně Horníková.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké odpoledne. Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych požádala o vyřazení z programu této schůze, a to bodu číslo 12, druhé čtení, a následně bodu číslo 113, třetí čtení. Jedná se o sněmovní tisk 266.

Dovolte mi krátké zdůvodnění. Jedná se o zákon, který řeší dokončení transformace bytových družstev, a vzhledem k tomu, že v současné době probíhá příprava novely zákona o vlastnictví bytů na Ministerstvu pro místní rozvoj a novela obchodního zákoníku na Ministerstvu spravedlnosti, po vzájemné dohodě s těmito ministerstvy jsme se dohodli, že všechny tři materie budou projednávány případně společně. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Již nemám žádnou přihlášku do rozpravy. Budeme tedy hlasovat o těch návrzích.

Ještě pan poslanec Severa má slovo.

 

Poslanec Pavel Severa: Pane předsedající, já se obávám, že těch návrhů je takové množství, že bych uvítal, kdybychom dostali nějaký stručný seznam, přehled, protože odsouhlasovat tady vlastně nový program je dost takové nepřehledné. Jestli byste vyhlásil přestávku, abychom dostali nějaký souhrn, podle kterého bychom mohli hlasovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, jestli chcete přestávku, tak si o ni požádejte. Já si myslím, že pozměňovacích návrhů je jenom 24, a míváme i 30 a zvládáme to, takže já si myslím... Jak chcete. Záleží na tom, jestli požádáte o přestávku - já přestávku vyhlásím, jestli nepožádáte, budeme hlasovat. Pan poslanec Severa.

 

Poslanec Pavel Severa: Pane předsedající, já žádnou přestávku nepotřebuji pro sebe, jde mi jenom o přehlednost hlasování. V tom případě si dovoluji požádat, abyste před každým hlasováním přesně řekl, o jaký jde tisk, číslo bodu programu a nechal chvíli času na to, abychom si mohli v těch dokladech najít přesně, o čem se hlasuje. O nic jiného nejde. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já nic jiného před každým hlasováním nedělám, než že sdělím číslo bodu a sněmovní tisk. Kdyby zde byl klid a pořádek při čtení těchto návrhů, mohli jste si to již zaznamenat. Jelikož jste se bavili, tak se vám to asi těžko podařilo zaznamenat.

Ještě nahlásím, že pan poslanec Říman má náhradní kartu číslo 35.

Nyní tedy přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích. První budeme hlasovat o návrzích z grémia.

Přečtu první návrh. Body 89, 5, 7, 8, 16 a 18, sněmovní tisky 630, 517, 557, 563, 542 a 558 zařadit pevně na úterý 25. 11., to je dnes, jako bod číslo 2 až 7. Mám zde poznámku: po projednání zákona vráceného prezidentem - ale pan poslanec Benda, tuším, tam navrhl přeřadit tento bod, takže by to byl bod 1 až 6. Mohu nechat o tomto návrhu hlasovat?

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Jsou to návrhy pana ministra Kalouska. Kdo je proti?

Hlasování vyhlásím za zmatečné, protože se hlásil pan poslanec Smýkal. Je pověřen vedením poslaneckého klubu ČSSD. Prosím, pane poslanče, ale je potřeba se hlásit vždy dopředu, ne až když je spuštěno hlasování. Máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP