(18.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

A také platí to, co zde řekl můj předřečník, opt-outy povinné či dobrovolné, soukromé penzijní spoření, to je něco, co když zavedete, tak samozřejmě reklamní trh už s tím dokáže pracovat. Teď, po finanční krizi, slovenská vláda umožnila lidem, aby tento systém opustili. Na Slovensku už ze systému vystoupilo více než sto tisíc účastníků. To je veliké procento! Více než sto tisíc účastníků vystoupilo poté, když získali tuto možnost. Já bych byl velmi rád, aby se náš důchodový systém v rámci reforem (předsedající upozorňuje na čas) pana ministra Nečase nedostal do podobného chaosu, jaký je v tuto chvíli v zemích, které překotně takovéto systémy zaváděly.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Řádná přihláška s přednostním právem - pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, neobávejte se, já nechci vstoupit do diskuse o penzijní reformě, protože si myslím, že nás ještě čeká a bude široká. Chtěl jsem jenom zaprotestovat proti výrazu pana předsedy rozpočtového výboru, že vláda snad někomu zanechala 80 mld. v rezervních fondech, tedy 80 mld. na účtech jednotlivých resortů.

Oba dva víme, pane předsedo, tedy já aspoň pevně doufám, že to víte také, že to nebyly peníze na účtech, že to byly virtuální peníze, že to byl důsledek neschopnosti rozpočtovat, když správci jednotlivých kapitol a jednotlivých operačních programů rozpočtovali ne reálné peníze, čerpání ze strukturálních fondů EU, a k nim příslušející prostředky na kofinancování, a protože vláda nebyla schopna tyto prostředky vyčerpat, tak tyto virtuální peníze nebyly vyčerpány, a proto účetně - účetně! - byly vedeny na rezervních fondech. Z vašeho vyjádření by mohla mít veřejnost pocit, že někde leželo 80 mld. cash! To opravdu neleželo! Tam zůstaly jenom dluhy a virtuální účetní rezervní fondy. (Potlesk poslanců v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní opět žádost o faktickou poznámku. Pan kolega Sobotka - dvě minuty.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Ano, děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, to samozřejmě v žádném případě nezabránilo, pokud tyto finanční prostředky byly evidovány jako virtuální, vládě Mirka Topolánka, aby je začala utrácet. Já bych to chápal, rozhořčení pana ministra financí, které jsme teď sledovali, kdyby vláda řekla: ne, ne, ne, my ty peníze nepoužijeme, to jsou socialistické dluhy. My je škrtneme, nebudeme je zapojovat do svého hospodaření, takoví my jsme pašáci. Ale ne! Co se stalo? Samozřejmě že je vláda začala utrácet, začala používat peníze z rezervních fondů, začala je rozpouštět! To se vám to, pane ministře, hospodařilo v roce 2007, když jste zdědili 80 mld. korun na rezervních účtech! Jsem zvědav, jak se vám bude hospodařit v letošním roce. Jsem zvědav, až uzavřeme letošní účty, jak to dopadne, jestli to bude lepší než v roce 2007 nebo naopak! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní s řádnou přihláškou, nikoliv s faktickou, s řádnou ministr financí.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Spadl mi kámen ze srdce, pane předsedo, protože úmyslně pletete účetní metodiku se skutečným stavem na účtech, což je dobrá zpráva. Lžete, což je lepší, než kdybyste tomu nerozuměl! (Potlesk několika poslanců v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: A nyní se dostáváme opět k řádným… Faktická poznámka, pan poslanec Břetislav Petr. Máte dvě minuty, pane kolego.

 

Poslanec Břetislav Petr: Dámy a pánové, všeobecně se tvrdí, že krizi, která nás obchází, přežijí dobře státy, které budou mít levnou energii. A v našich poměrech, když s Francií jsme jediným státem, který může distribuovat energii, dochází k totálnímu paradoxu, který si nedovedou vysvětlit ani erudovaní ekonomové. Vždy se najdou zdůvodnění a argumenty, které se snaží problém bagatelizovat tvrzením, že se v podstatě o nic nejedná, že tady zdůvodnění zvýšení cen je zapříčiněno růstem cen energetických surovin, že máme nedostatečnou výši povolenek, které musíme nakupovat za veliké peníze, a celou řadou dalších argumentů, které se vždycky najdou. Ale nijak se nereaguje na to, že od šestého měsíce dochází k výraznému poklesu cen ropy ze 150 dolarů na dneska 50 dolarů za barel, že elektrická energie na pražské burze klesla z 90 na 60 eur za megawatthodinu, ale zákazník to vůbec nepocítil. Nějak se nechtějí brát tyto argumenty v úvahu! Ale když došlo k jistému, bych řekl, stavu, který tady u nás nebyl, že když cena takto klesla a někteří obchodníci tratí dneska až 10 mld., když nakoupili spekulativně energii v letošním roce pro prosinec příštího roku, tak vláda i ČEZ hledají řešení, jak tyto obchodníky, kterým hrozí krach -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Čas, pane kolego, uplynul pro vaši poznámku!

 

Poslanec Břetislav Petr: Ano, dobře. Ještě jednu závěrečnou větu. Obecně se soudí, že zajištění energetických potřeb lidí je stejně důležité jako lékařská péče. Máte dojem, a jsem dalek toho, abych radil, ale prognostici uvádějí -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, promiňte, ale přihlaste se prosím s řádnou přihláškou, určitě vám ráda vyhovím, ale jinak respektujme jednací řád, který ukládá - a avizovala jsem to před vaším vystoupením - že máte dvě minuty na vaše vystoupení.

 

Poslanec Břetislav Petr: Dobře. Poslední větu. (Pobavení.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To už tady bylo! Děkuji vám. (Posl. Petr se hlásí s řádnou přihláškou do rozpravy.) Ano, děkuji, registruji tuto přihlášku. A nyní tedy jsme u řádných přihlášek a prosím o slovo pana poslance Václava Exnera.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, jedna z nejhorších věcí, která člověka tady v Poslanecké sněmovně může potkat, je podat řádnou písemnou přihlášku. To má skoro jistotu, že na něj tak zhruba po dvou třech hodinách řádného pořadí dojde.

Já bych se ve svém vystoupení chtěl postavit na pozici těch, o kterých se zmínil pan ministr financí Kalousek jako o těch, kteří představují neorganizovanou většinu. A jde mi o to, jaký bude dopad na tyto lidi a co pro ně vláda udělá. On se zmínil o tom, že organizované menšiny obyčejně ukousnou něco z rozpočtu a jiných peněz, které jsou k dispozici, a že to vede ke zvýšení státního dluhu. Já jsem moc věcí právě pro tyto lidi ve vystoupení členů vlády nezaznamenal.

Pan ministr Kalousek mluvil o té fantastické výši úroků 50 mld. korun v roce 2009 a zmínil se také o tom, že bude muset znovu v příštím roce přijít s dluhopisy na 30 až 50 let. Už jsme na toto téma tady vedli debatu, ale musím konstatovat, že 50 let, kterými zadlužujeme ještě nenarozené naše potomky, se prostě a dobře objevilo až za současné vlády.

Jestliže pan předseda vlády Topolánek mluvil o různých scénářích, od krizového až po optimistický, pak pro ten pro vládu zdá se nejhorší krizový uvedl mez růstu HDP pod 2 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP