(15.30 hodin)

Poslanec Jiří Dolejš: Dále žádáme vládu České republiky, aby konzultovala další postup reforem veřejného sektoru s parlamentní opozicí a hledala širší dohodu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 9. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám. (Předseda klubu KSČM upozorňuje na hlásícího se poslance Adama.) Jistě, ale netuším, proč se pan poslanec hlásí uprostřed hlasování. To se dozvíme bezprostředně poté.

Hlasování pořadové číslo 9: z přihlášených 174 poslankyň a poslanců, pro návrh 161, proti 2. Usnesení bylo přijato.

 

Nyní prosím pana poslance Adama, aby nám sdělil - předpokládám - svoji námitku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Adam: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem pozdě reagoval, než se zjistila sjetina, ale před předcházejícím hlasováním jsem skutečně hlasoval opačně, než je na sjetině. Prosil bych zpochybnit hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím o toleranci vůči vznesené námitce. O této námitce bezprostředně rozhodneme v hlasování pořadové číslo 10, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo souhlasí s takto vznesenou námitkou. Jednalo se o předchozí hlasování, tedy o hlasování s pořadovým číslem 7. Kdo je proti této námitce? Děkuji vám.

Z přítomných 174 pro návrh 135, proti 5. Námitka byla přijata. Budeme tedy opakovat hlasování pořadové číslo 7. Bylo to konstatační hlasování. Prosím, pane zpravodaji, abyste ho připomněl.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Bylo to konstatační hlasování, nikoli to minulé, ale předminulé.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím, abychom přesně specifikovali, o čem bylo hlasování číslo 7, protože toto hlasování pan poslanec Adam zpochybnil.

 

Poslanec Vojtěch Adam: Vyplývá to ze sjetiny a bylo to hlasování číslo 7 - konstatační hlasování o připravenosti vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Budeme znovu hlasovat o konstatačním hlasování, kde konstatujeme nepřipravenost vlády na dopady světové finanční krize. Je tomu tak, pane zpravodaji? (Ano.)

Rozhodneme bezprostředně v hlasování pořadové číslo 11, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 175 poslankyň a poslanců pro návrh 85, proti 81. Návrh nebyl přijat. Budeme tedy postupovat dál, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji. Když se vrátíme tam, kde jsme přestali, dalším hlasováním by byla žádost na vládu, aby zdůraznila problematiku koordinované reakce na hospodářskou politiku v agendě českého předsednictví.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: O tomto rozhodneme v hlasování pořadové číslo 11, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Ze 175 poslankyň a poslanců pro návrh 145, proti 10. Návrh byl schválen. Další prosím.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Čtvrtý z těch pěti bodů zní: žádost na vládu koncipovat opatření pro finanční sektor s ohledem na jeho spoluodpovědnost za dopady krize na obyvatelstvo.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 13, které tímto zahajuji. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro návrh 86, proti 45. Návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Do pětice všeho dobrého: žádost na vládu, aby řešila urychleně podmínky pro čerpání prostředků z evropských fondů.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 14, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo souhlasí s takto předneseným návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 175 poslankyň a poslanců pro návrh 89, proti 11. Tento návrh byl přijat.

 

Nikdo si nepřeje konfrontovat své přání s realitou? Můžeme pokročit k dalšímu hlasování, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Nyní jsme u návrhu kolegy Suchánka, to znamená, že Sněmovna bere na vědomí předloženou informaci.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové číslo 15. Táži se, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 175 poslankyň a poslanců pro návrh 90, proti 76. Návrh usnesení byl schválen. Další usnesení, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Nyní se dostáváme k návrhu kolegy Kasala, to znamená, že Sněmovna mění usnesení 808 část III z 13. června a prodlužuje lhůtu pro práci komise řešící majetkové otázky církví do 31. března 2009.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové číslo 16. Táži se, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Ze 175 přítomných poslankyň a poslanců pro návrh 170, proti 1. I tento návrh usnesení byl schválen.

 

Vyčerpali jsme všechny přednesené návrhy. Můžeme ukončit bod informace předsedy vlády.

Opravdu si, pane kolego Plevo, přejete hlasovat o usnesení jako o celku? (Ne.) Děkuji vám. Končím tedy projednávání bodu informace předsedy vlády o dopadech světové finanční krize.

 

Přikročíme k dalšímu bodu našeho dnešního jednání, kterým je

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním,
základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání
(školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 573/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr školství pan Ondřej Liška. Vážený pane ministře, ujměte se prosím slova.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně a páni poslanci, dámy a pánové, chtěl bych vaši pozornost nyní obrátit ke sněmovnímu tisku 573, který dnes uvádím do druhého čtení. Jde o návrh novely zákona číslo 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, jinými slovy školský zákon, ve znění pozdějších předpisů.

Účelem návrhu, který jsme projednávali v prvním čtení dne 23. září, je naplnit některé úkoly stanovené v programovém prohlášení vlády a zpřesnit, popř. nahradit některá ustanovení školského zákona, jejichž aplikace je buď nejednotná, nebo problematická, popř. působí v praxi výkladové obtíže.

Jsem rád, že mohu uvést, že výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje usnesením číslo 151 Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem novely školského zákona s pozměňovacími návrhy, jak je máte před sebou, byť na některá témata nebyl jednotný názor. Věřím, že navržené pozměňovací návrhy týkající se dalších oblastí, které byly do předlohy nově začleněny a které se týkají např. přijímacího řízení nebo maturitní zkoušky, budou pro praktické provádění zákona přínosem, i když navrhované úpravy nebyly při projednávání ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a školském podvýboru vždy posuzovány bez výhrad.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP