(17.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Pokračovat budeme bodem číslo 6 a tím je

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické,
dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 557/ - druhé čtení

 

Ještě než dám slovo panu ministru financí, který z pověření vlády uvede tento tisk ve druhém čtení, prosím, aby se ke stolku zpravodajů dostavil pan poslanec a zpravodaj výboru Petr Braný. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za pozornost.

Tato novela je spíše novelou technického rázu. Jejím hlavním motivem je sloučit naše právo s právem Evropských společenství. Nemusíte se proto obávat, že by jakkoliv jeho konstrukce nebo parametry těchto majetkových daní - jedná se o odstranění stávající diskriminace pro podmínky pro osvobození od majetkových daní, jsou-li vázány na bydliště fyzické osoby nebo na sídlo právnické osoby v prostoru Evropské unie. Úprava se týká zejména osvobození bezúplatného nabytí majetku na obecně prospěšné účely v oblasti školství, kultury, zdravotnictví, péče a ekologie. Ke snížení administrativní náročnosti správy této daně, a to zejména podání daňového přiznání, by mělo přispět i navrhované prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání v případě, že jde o osvobozený majetek, který je určen pro veřejně prospěšné účely.

Dovoluji si požádat o vlídné projednání, za které děkuji rozpočtovému výboru, a schválení této novely.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí a konstatuji, že tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 557/1. Prosím pana zpravodaje, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, vládo, z hlediska usnesení rozpočtového výboru - máte ho písemně v tisku, jak bylo uvedeno, 557/1, s tím, že je tam jedna úprava, a jinak rozpočtový výbor přijal usnesení, které doporučuje schválit tento materiál Poslaneckou sněmovnou.

To, co zde uvedl pan ministr, není třeba dále rozšiřovat. Podrobně se o této otázce diskutovalo již v prvém čtení. Já jako zpravodaj bych si potom dovolil předložit ještě pozměňovací návrh, který bude reagovat ne na samotnou účinnost tohoto zákona, ale zejména věci, které jsou spojeny s pozemky a s věcmi, které se mohou předávat bezúplatně pro obecně prospěšné účely.

Zatím mám vše z hlediska zpravodajské zprávy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, i obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu a eviduji přihlášku pana zpravodaje do podrobné rozpravy. Prosím, máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Jak již jsem uvedl, můj pozměňovací návrh, který jste obdrželi písemně na schůzi, která nakonec nebyla schválena, ale po vyjasnění si s legislativním odborem není třeba toto rozmnožovat. Jinak už bychom to množili asi potřetí, protože to bylo předmětem i schůze, která je přerušena, a dnešní. Takže je to v pořádku, máte to všichni v písemné podobě. Já si jenom dovolím uvést důvody této změny. Je v tom tisku 557 pozměňovací návrh můj, a to za prvé k článku 1, kde jsou přechodná ustanovení, a k článku 3, kde je účinnost.

Ty důvody jsou dva. První k účinnosti, že se nestihne k 1. lednu pravděpodobně, aby tento zákon nabyl účinnosti, takže je posunut obligátní formulací "prvním dnem kalendářního měsíce po dni jeho vyhlášení". A důležité je zejména potom přechodné ustanovení, které reaguje na to, že budou-li ty převody, které jsou teď navrhovány k osvobození od daně, tak aby se, zjednodušeně řečeno, ta formulace, která je tam, řeší to, aby se nemuselo to půlroční období bilancovat, ale až v závěru roku. A kdyby ta účinnost byla od února, března v případě, i když to nechci přivolávat, tak by se nic nedělo a mohly by se činit takovéto převody majetku s tím, že by se postupovalo celý rok podle toho, jak bude schválen tento zákon, byť by třeba měl účinnost pozdější.

Tolik asi je myšleno tím přechodným ustanovením. Obě dvě jsem předložil a jako zpravodaj zároveň ho doporučuji k přijetí Sněmovně a je k tomu souhlasné stanovisko Ministerstva financí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo dál v podrobné rozpravě k návrhu zákona? Nikoho nevidím ani z lavice, tak podrobnou rozpravu končím.

Je zájem o závěrečná slova, pane ministře? Není. Pan zpravodaj také ne. Není o čem hlasovat. Končím druhé čtení bodu číslo 6, vládního návrhu zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí.

 

Dalším naším bodem ve druhém čtení je bod číslo 7, kterým je

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech
územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 542/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr financí Miroslav Kalousek. A ještě než se ujme slova, prosím, aby ke stolku zpravodajů přišel Ladislav Vilímec, který je zpravodajem výboru rozpočtového. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Já si dovoluji poděkovat rozpočtovému výboru za projednávání tohoto návrhu. Dopředu avizuji, že s připomínkami, které vznesl, jako předkladatel návrhu souhlasím.

Dovolím si vám připomenout, že novela je vyvolána potřebou dořešit otázku vlastnictví majetku příspěvkové organizace, která je zřízená územně samosprávným celkem nebo dobrovolným svazkem obcí. Dosavadní znění, které je platné, vyvolává nejednoznačný výklad, zda příspěvková organizace může majetek vlastnit, nebo zda může pouze hospodařit s majetkem svého zřizovatele. Navrhovaná úprava dává naprosto jednoznačný výklad, že může nabývat do vlastnictví, ovšem pouze samozřejmě s výlučným souhlasem svého zřizovatele.

Rovněž se v souvislosti s potřebou čerpání prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie doplňují některá zpřesňující ustanovení k působnosti územně samosprávného celku, popřípadě regionální rady soudržnosti nebo dobrovolného svazku obcí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí. Konstatuji, že tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 542/1. Prosím tedy, aby se zpravodaj rozpočtového výboru Vladislav Vilímec ujal slova.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor svým usnesením z 30. schůze dne 8. října 2008 doporučil tento tisk 542 ke schválení s jedenácti dílčími připomínkami, které jsou uvedeny v tisku 542/1, který jste také obdrželi. Tyto úpravy byly, jak uvedl i pan ministr financí, konzultovány s Ministerstvem financí, také mnou jako zpravodajem navrženy po dohodě s Ministerstvem financí. Připomínky se týkají záměru zbytečně nekomplikovat činnost územně samosprávných celků či jejich organizací nějakými byrokratickými překážkami v těch případech, kdy to není nezbytně nutné.

Nechci tyto připomínky rozebírat, a to z důvodu poměrně postupujícího času dnešního jednání pořadu schůze. Pouze na závěr své zpravodajské zprávy bych chtěl zdůraznit, že v podrobné rozpravě navrhnu posunutí termínu účinnosti zákona tak, aby bylo možné přejít do příslušných legislativních lhůt bez příslušného napětí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a eviduji jeho přihlášku do podrobné rozpravy. Otevírám ale v tuto chvíli rozpravu obecnou. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku do obecné rozpravy. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu tedy končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Pane zpravodaji, máte tedy slovo v podrobné rozpravě. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP