(18.30 hodin)

Poslanec Robert Dušek: Dámy a pánové, dovolte mi zpochybnit hlasování. Na sjetině mám ano, a hlasoval jsem ne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: O námitce proti zápisu o hlasování rozhodneme v hlasování pořadové číslo 65, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí námitky. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 65 z přítomných 171 poslance pro 141, proti 6. Námitka pana poslance Duška byla přijata.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o návrhu zákona jako celku. Myslím, že nemusím znovu přednášet návrh na usnesení, všichni jsme ho slyšeli.

Zahájil hlasování pořadové číslo 66 a ptám se, kdo je pro přijetí zákona. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 66 z přítomných 170 pro 86, proti 56. Návrh byl přijat.

 

Myslím, že je souhlas. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. (Mohutný potlesk zprava.) Děkuji panu ministrovi financí, děkuji zpravodaji a končím bod č. 17.

 

Pokračovat budeme bodem

 

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 338/1992 Sb.,
o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 558/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů zůstal pan ministr financí Miroslav Kalousek a požádám pana zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Ladislava Šustra, aby zaujal také své místo. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 558/2.

Otevírám rozpravu, do které eviduji přihlášku pana ministra financí Miroslava Kalouska a uděluji mu slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za projednání. Vládní novela byla mimořádně jednoduchá. Já nebudu opakovat její motiv. Byla doplněna na rozpočtovém výboru návrhem, který reflektuje situaci zemědělců od Aše až po Strání, takže já samozřejmě souhlasím i s tímto pozměňovacím návrhem a prosím o přijetí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje. Pan kolega Zgarba. Pozdě, pane kolego. Omlouvám se, ale opravdu jsem se díval a nechal jsem dostatek času. Prosím pana zpravodaje, aby přednesl pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil stejně jako pan ministr. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Hlasování bude velmi jednoduché. Jsou zde dva pozměňovací návrhy a pak bude následovat hlasování jako celek. První je právě ten z rozpočtového výboru o tom, že zůstává jenom základní sazba u zemědělské půdy, ne jak mi píší různí, že tam je nula. Není to pravda. A pak je účinnost. Takže navrhuji hlasovat tak, jak jsem říkal, prvně rozpočtový výbor, potom účinnost a pak celý zákon.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Procedura je velmi jednoduchá. Má někdo námitku k proceduře? Nikoho nevidím. Myslím, že není ani potřeba o ní hlasovat. Pane zpravodaji, připravte se na hlasování. Vidím, že jste si nevzal kartu, tak počkám. Prosím první pozměňovací návrh a vaše stanovisko.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Jsem pro. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 67 a ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 67 z přítomných 169 pro 81, proti 4. Návrh nebyl přijat.

 

Druhý návrh. - Tak já ještě počkám na kontrolu zápisu.

Pan poslanec Ondřej Liška. Prosím, pane poslanče.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Kolegové, já se omlouvám já zřejmě jsem už pod tlakem celodenního hlasování vyčerpal zařízení natolik, že už nereaguje na moje pokyny. Mám na sjetině křížek, přestože jsem hlasoval ano, a proto zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. O námitce pana poslance Ondřeje Lišky rozhodneme v hlasování pořadové číslo 68, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí námitky. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 68 z přítomných 169 pro 117, proti 9. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy znovu rozhodovat o prvním pozměňovacím návrhu k tomuto tisku. Není potřeba pravděpodobně opakovat stanoviska, ale mohu vás odhlásit. Požádám vás o novou registraci, přihlaste se svými identifikačními kartami. (Ministr Kalousek: Jsou to zemědělci, jsou to zemědělci.) Pane ministře, prosím, abyste nehovořil bez udání slova. (Ministr Kalousek: Ministr financí zapomněl, že má zapnutý mikrofon.)

 

Myslím, že počet poslanců se ustálil. Proto zahajuji hlasování pořadové číslo 69. Ptám se, kdo je pro pozměňovací návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 69 z přítomných 166 pro 119, proti 3. Návrh byl přijat. Prosím, další návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Nyní můžeme hlasovat o bodu B, což je účinnost. (Ministr financí: Je to účinnost jako u příjmovky. Prosím o přijetí. Zpravodaj souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 70. Ptám se, kdo je pro ten druhý pozměňovací návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 70 z přítomných 166 pro 89, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Vyčerpali jsme oba pozměňovací návrhy. Můžeme tedy hlasovat o zákonu jako celku. Je to pravda, pane zpravodaji? (Ano, je to pravda.)

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 558, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 71 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 71 z přítomných 165 pro 88, proti 41. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byla vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji a končím bod č. 18.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP