(16.00 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Jak jinak si vysvětlit jejich nekritické spojence? Jak jinak si vysvětlit, že reprezentanti koalice žádají Poslaneckou sněmovnu, aby jim schválila podstatně více vojáků do Afghánistánu, více materiálních i finančních prostředků na válečnou pomoc poskytovanou Armádou České republiky Spojeným státům, které zabředly do vleklých a ostudných konfliktů, ve kterých ztrácejí dobrou pověst civilizované země, nejen ony, ale i některé další členské státy Severoatlantické aliance včetně České republiky?

Dámy a pánové, ještě před pár lety prohlašoval někdejší premiér Miloš Zeman - a stojí za to si to dnes a v tuto chvíli připomenout - že jen megalomana by napadlo vést Armádu České republiky do vojenských dobrodružství v Asii. Je proto dobré si dnes připomenout i to, co mnozí z odpovědných z pochopitelných důvodů neslyší rádi, že cesta české militaristické politiky do Iráku a Afghánistánu začala vstupem do Severoatlantické aliance a spoluúčastí při agresi na Balkáně. Bylo to tenkrát jen pár dní po vstupu do tohoto paktu, co českého předsedu vlády z Bruselu přinutili k tomu, aby v hrubém rozporu s Ústavou České republiky a pouze jménem tehdejší české vlády schválil teroristické bombardování Bělehradu a mnoha dalších civilních cílů po celém území tehdejší Jugoslávie.

Od té doby jsme daleko pokročili. V tuto chvíli je Poslanecká sněmovna žádána, aby pro příští rok schválila tři čtvrtě miliardy korun a 550 vojáků pod velení Severoatlantické aliance do od Srbů již etnicky skoro vyčištěného srbského Kosova, které premiér a ministr zahraničí tak přičinlivě pomohli v rozporu s mezinárodním právem předat lidem, o kterých ještě dva roky před agresí bezpečnostní experti Spojených států nebo Německa mluvili jako o kosovskoalbánských teroristech a narkomafii.

Dámy a pánové, 2 mld. korun pak žádá pro rok 2009 kabinet Mirka Topolánka navzdory světové finanční krizi na pokračování vojenských operací v Afghánistánu. S ohledem na tamější situaci je jistě logické, že čeští profesionální vojáci žádají riziko smrti, do kterého je kabinet posílá, vyvážit vedle vojenského platu také průměrným měsíčním příplatkem na osobu od 5600 do 6850 amerických dolarů. Jiná otázka je, zda tato republika má tahat za Američany kaštany z ohně, který výcvikem a vyzbrojením mudžáhidů a Talibanu založili a který nyní neuvěřitelně barbarskými způsoby vedení války dál rozdmýchávají.

Jsem přesvědčen, že české 2 mld. korun jsou pouhou zbytečnou kapkou vedle stovek miliard amerických dolarů, které na svou válku vynakládal a vynakládá George Bush. A dovolím si tvrdit, že způsob, jakým ji vede, i to, jak americká armáda a některé jednotky Severoatlantické aliance nakládají s domácím obyvatelstvem, vedou v Afghánistánu i mimo něj ke zrodu nového odporu i tam a u těch, kde dosud nebyl. Stín této temné války padá pochopitelně i na české vojáky a ještě víc od doby, kdy Spojené státy a Severoatlantická aliance vstoupily do Afghánistánu, a vládní zpráva to nesměle připouští, produkce drog a jejich export do celého světa několikanásobně vzrostly. V průběhu několika let vojenské přítomnosti Spojených států amerických a Severoatlantické aliance rozlohy opiových polí se znásobily. Jak odpůrci vládních sil, tak i afghánské provládní síly žijí z drogového průmyslu. Paradoxně tak Talibanem potlačovaný narkobyznys Spojené státy a vojska dalších států Severoatlantické aliance od počátku tolerují a akceptují.

Dámy a pánové, válečné barbarství Spojených států amerických, ignorující Ženevské konvence a další normy humanitního práva, stejně jako neschopnost nabídnout alternativu drogovému průmyslu devalvují jakékoli tzv. bohulibé záměry, které nás mají přimět k souhlasu s další účastí českých vojáků v této nesmírně kruté a marnotratné americké válce. Na čtyři stovky vojáků Armády České republiky letos připadlo devět civilních odborníků a ty samotné musela hlídat a bezpečnostně zajistit celá polovina nasazeného kontingentu. Ne, nezpochybňuji jejich dobré úmysly, jen vnímám i hlasy těch, kdo upozorňují, že na jeden dolar rekonstrukční pomoci připadají desítky a stovky dolarů investovaných do vojáků, pancéřových vozidel, bojových letadel, raket a bomb. A za těchto okolností, v tom jediném snad lze s vládou souhlasit, se situace vyostřuje a přítomnost cizích vojsk vyvolává rostoucí odpor.

Dámy a pánové, mnozí možná máte ještě v paměti, jak zde ve sněmovně byla řeč o nasazení maximálně několika desítek vojáků, kteří měli sloužit ve vojenské nemocnici nebo při obsluze letiště u Kábulu. Pak jen zvolna vycházelo najevo, že nemocnice je tam posílána a určena především pro potřeby vojsk. Jestliže letos vláda Mirka Topolánka nasadila v Afghánistánu přes 400 vojáků, pak pro příští rok - a už to tady zaznělo - jich žádá schválit už na 750. Zcela bez skrupulí už také přiznává, že 100 z nich chce vyčlenit pro celoroční potřeby nechvalně proslulé protiteroristické, ale jak informační agentury naznačují, spíše teroristické americké akce Trvalá svoboda. Tedy do akce nekontrolované Organizací spojených národů, při níž dochází k systematickému porušování Ženevských konvencí a technicky sofistikovanému pobíjení nejen skutečných, ale i jen domnělých nepřátel, mnohdy civilistů včetně žen a dětí.

Dámy a pánové, pokolikáté to vlastně letos bombardovali Američané afghánskou svatbu? Tentokráte i na Američanech zcela závislý prezident Karzáí pohrozil, že by měla cizí vojska odejít, pokud podobné masakry na civilní obyvatelstvo budou dále pokračovat. Ne nadarmo svého času německý ministr obrany Spojeným státům vyčítal, že jejich akce Trvalá svoboda svou barbarskostí vyvolává stále větší odpor obyvatelstva a ohrožuje stále více i bezpečnost ostatních, civilizovaněji jednajících jednotek členských států zemí Severoatlantické aliance.

Dámy a pánové, ani návrhy na podstatné finanční i početní posílení české účasti v neblahé válce Spojených států v Afghánistánu se ale nevyčerpává zájem této koaliční vlády. Náhodou jsem se s údivem dočetl, že další 4 mld. a 300 mil. korun má být pro rok 2009 vyčleněno pro potřeba dalších bianco operací včetně případných válečných, pro potřeby Severoatlantické aliance a Evropské unie. Vláda dokonce výslovně žádá od Sněmovny bianco souhlas s případným půlročním válečným nasazením více než 200 vojáků na období od 1. ledna do 15. července 2009 pro potřeby aliance a dále s případným válečným nasazením 1800 vojáků od 1. července 2009 do 31. prosince 2009 pro potřeby Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP