(17.10 hodin)
(pokračuje Exner)

Místní představitel Agha Lálaí Valí, který je vládním činitelem v organizaci Komise pro mír a smíření v Kandaháru, konstatuje, že Taliban se stává silnější a silnější. Současně za poslední měsíc několik set vězňů se dalo do hladovky právě v kandahárském vězení na protest proti nedostatku pokroku při projednávání jejich věcí. Jaká je situace v soudnictví a vězeňství v Afghánistánu jenom dokresluje stav, který tam je.

O den později se zjišťuje, že přibližně 700 rodin, což prezentuje nejméně 4000, spíše víc lidí, uteklo z okresu Argan Dab, který je právě v provincii Kandahár. Stovky Talibanců kontrolují v této době, jenom o den později, devět až deset vesnic, jak říkají místní mluvčí.

1. července je taková základní zpráva z Pákistánu, že raketa NATO zabila pákistánské civilisty blízko přechodu Chyber. Raketa zasáhla základnu náboženské skupiny a zabila nejméně 9 osob a zranila dalších 15. Tato raketa byla zamířena na dům, který byl zničen z veliké části, prakticky srovnán se zemí.

5. července, o čtyři dny později, dostáváme zprávu, že více než tucet civilistů, mezi nimi ženy a děti, byl zabit leteckým náletem sil NATO v provincii Núristán. Byly tam zabity dvě ženy, dvě děti, dva doktoři a sestra a také dělníci, kteří pracovali blízko. Při té příležitosti se konstatuje, že už více než 1800 lidí je obětí napětí, a to jenom v této centrální provincii, za tento rok, tedy za první pololetí.

7. července, o dva dny později, je bombardování té zmíněné svatby, jak o tom mluvil pan poslanec Grebeníček. Mrtvých bylo 27, ale šlo o druhý podobný vojenský útok za poslední tři dny, při kterém zabili civilisty. V tomto případě sám prezident Hamíd Karzáí oznámil, že dává vyšetřovat útok raketami z amerických helikoptér.

14. 7., o týden později, se hlásí, že jsou těžké ztráty Spojených států a obecně NATO a že to signalizuje růst války v Afghánistánu. Mrtvých v tomto případě bylo 9 amerických vojáků a spolu s nimi bylo zabito dalších několik Afghánců a 19 Afghánců a vojáků NATO bylo zraněno. Konstatuje se, že více než 530 amerických vojáků bylo zabito v rámci jenom operace Trvalá svoboda, nikoli operace ISAF.

V neděli předcházející tomu 14. červenci bylo nejméně 24 lidí zabito a 30 zraněno v jižním Afghánistánu. Za poslední týden, píše se ve zprávě, bylo zabito nejméně 50 lidí a více než 141 zraněno v Kábulu.

16. 7., o dva dny později, je zpráva, že letecké údery NATO zabily dalších devět afghánských civilistů. Jedna bomba spadla na civilní dům a zabila čtyři ženy, čtyři dívky a jednoho chlapce. Také se dostává zpráva, že v rámci ISAF probíhá vyšetřování oficiální zprávy, že bylo zabito 64 civilistů v úderech na severovýchodě Afghánistánu na začátku července.

Teď se dostanu k září a budu zas chvilku mluvit o Pákistánu. V Pákistánu hlásí, že počet útoků z Afghánistánu na Pákistán se ztrojnásobil a že tento rok jenom na federálně spravovaná kmenová území, tedy na jednu provincii Pákistánu, bylo jedenáct takových útoků. 6. října je prohlášení, které sdělila agentura Reuters z Londýna, že britský velitel je toho názoru, že afghánská válka nemůže být vyhrána. Jde o brigadýra, asi bychom řekli brigádního generála, Marka Carletona Smithe, který má takovéto prohlášení po svém návratu z Afghánistánu. Jenom připomenu, že v debatách tady jsme podobné věci konstatovali už nejméně před dvěma lety. Hovoří také o tom, že v Afghánistánu stav bezpečnosti je čím dál horší a je na nejhorší úrovni od roku 2001.

Další týden, 13. října, dostáváme zprávu nadepsanou "NATO selhává v Afghánistánu, Spojené státy americké čelí kolapsu". Zpráva zní takto: Je zcela evidentní, že síly NATO vedené Spojenými státy selhaly v tom, aby přinesly mír do Afghánistánu. Ale ten samý den zároveň bylo potvrzeno - a tady bych se obrátil na označení, které řekl pan poslanec Zbyněk Novotný, že šlo zřejmě o bolševické struktury - že také americký ministr obrany Robert Gates prohlásil ve Washingtonu, že Spojené státy nemají žádný jiný výběr než dosáhnout konečného smíření s Talibanem jako součást tak potřebné strategie odchodu pro sužovanou Bushovu administrativu.

Ještě jednou se vrátím k Pákistánu. 13. října bylo zabito 5 lidí a zprávy říkají, že o žádném z nich se neprokázalo, že to byli zahraniční bojovníci Al-Káidy nebo něčeho podobného. Zpráva z Pákistánu o dalším útoku americkou raketou. Úder byl veden nejméně dvanáctkrát na jediném přechodu a týkal se období od středu srpna. Píše se, že zabito celkem bylo více než 100 lidí. 22. října máme zprávu, že letecké útoky NATO zabily 9 afghánských vojáků, a to omylem. 29. října máme zprávu, že od roku 2001 už bylo zabito více než tisíc zahraničních vojáků, z toho 625 Američanů, 121 Britů, 97 Kanaďanů, 28 Němců, 22 Francouzů, 17 Holanďanů, 16 Dánů a 13 Italů, ty drobné se už nepočítají.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP