(19.40 hodin)
(pokračuje Exner)

Je tedy potřeba, abychom se k této Listině základních práv Evropské unie vyjádřili také přímo, a to podle mého názoru v souvislosti s projednáváním Lisabonské smlouvy. Je těžko možné uvěřit tomu, že bychom schválili věc, která je na ústavní úrovni jakýmsi vedlejším hlasováním o jiné smlouvě. Podle mého názoru jako určité minimum je nutné, aby se Listina základních práv Evropské unie výslovně konstatovala v usnesení Poslanecké sněmovny v souvislosti s Lisabonskou smlouvou.

V té souvislosti navrhuji, aby usnesení, které v současné době říká ve své první části, že Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Lisabonské smlouvy pozměňující Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství, byla doplněna slovy "a to včetně Listiny základních práv Evropské unie" jako minimum, které by snad legitimizovalo Listinu základních práv Evropské unie pro Českou republiku.

Chtěl bych se také vyjádřit k tomu, že někteří jsou názoru, že touto Listinou základních práv se zabýval Ústavní soud České republiky, když právě posuzoval její shodu s ústavním pořádkem. Je to tak, on se zabýval shodou s ústavním pořádkem, avšak nikoli způsobem včlenění této Listiny základních práv do práva České republiky nebo přenesením její legitimity i do České republiky. Dovolte mi, abych ze shrnutí nálezů Ústavního soudu ze dne 26. listopadu 2008 ve věci posouzení souladu Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem České republiky citoval, že pokud jde o Listinu základních práv Evropské unie, Ústavní soud zdůraznil, že Listina základních práv Evropské unie by v prvé řadě zavazovala unijní orgány - a orgány členských států, tedy orgány České republiky, pouze tehdy, pokud by uplatňovaly právo unie. Je to tak, odvolává se na to i navržené doprovodné usnesení.

Dále Ústavní soud konstatuje, že na oblasti, ve kterých Česká republika nepřenesla pravomoci na Evropskou unii, listina Evropské unie nedopadá na vnitrostátní systém ochrany na základě Listiny základních práv a svobod a je zde plně autonomní. Je-li plně autonomní, v tom případě není možné s ní zacházet jako s nějakým podsouborem nebo podsmlouvou Lisabonské smlouvy.

Dále Ústavní soud konstatuje, že vztah Soudního dvora Evropské unie a ústavních soudů členských států nebude podle názoru Ústavního soudu hierarchizován, avšak i vzhledem k prohlášení, které chceme učinit, i vzhledem k obsahu této smlouvy i vzhledem k tomu, jak včetně všech příloh a prohlášení vypadá v současné době Lisabonská smlouva, je zřejmé, že pokud jde o pravomoc Soudního dvora Evropské unie, nebude nijak nadřízen, ale ani souběžný; pokud jde o Ústavní soud České republiky, nebude prostě mít svou výlučnou pravomoc týkající se Listiny základních práv Evropské unie.

Celou tuto svou argumentaci chci podpořit tím, že je naprosto bezesporné, že oblast lidských práv, které se dotýká Listina základních práv Evropské unie, není ve výlučné kompetenci Evropské unie, a to ani v oblasti, která se dotýká jen Evropské unie, pokud se týká členských států a jejich občanů. Tudíž je nutné tuto otázku v souvislosti s ratifikací Lisabonské smlouvy dořešit.

Konec… (Slabý potlesk v sále.) Velice oceňuji především poslance České strany sociálně demokratické, že pozorně naslouchají a dávají mi svým potleskem zapravdu, že tento problém je opravdu zásadní. Doufám, že k tomuto svému vyjádřenému stanovisku přihlédnou při dalším jednání a hlasování o Lisabonské smlouvě.

Zůstává stále nejasné, jaký bude další postup, pokud se týká Irska. Ano, snaží se nás všichni přesvědčit, že snad nějakými přílepky k přístupové smlouvě s Chorvatskem bude možné toto vyřešit a že státy, které ratifikovaly, doratifikují změnu Lisabonské smlouvy, které - když vyhovíme Irsku případně dalším zemím - takovýmto způsobem. Ale již jednou jsem argumentoval, že přílepky u nás zamítl Ústavní soud, i pokud jde jenom o obyčejné zákony.

Dovolte mi také, abych se přihlásil k zásadě, kterou tady vyhlásil předseda vlády pan Mirek Topolánek. Říkal - nevzdávat se, prosazovat svůj cíl. Ujišťuji vás, že našim cílem by mělo být především danou problematiku skutečně poctivě projednat. To by měl být ten cíl, nikoli spěchat.

Dále, pan místopředseda vlády Bursík prohlásil, že v podstatě nedochází k žádným větším změnám. Ale vážení přátelé, v současné době se spolkový ústavní soud v Německu např. zabývá problematikou toho, že v rámci Lisabonské smlouvy přechází do kompetence Evropské unie, do toho bývalého prvního pilíře, celý třetí pilíř týkající se justice, spravedlnosti. Dále je zřejmé, že z toho současného jednomyslného hlasování do většinového hlasování přechází 48 oblastí v rámci Lisabonské smlouvy. (Poslanci stále silně hlučí.)

Pan místopředseda vlády Bursík chce, abychom spolupracovali pozitivně. Také k tomuto kroku se hlásím, ale to neznamená, že ty, kteří mají námitky, a to námitky věcné, je možné umluvit, že je možné se nezabývat věcným rozborem těchto argumentů a slavnostně laděné projevy doplněné určitými výhrůžkami že snad vyřeší problematiku Lisabonské smlouvy.

Dovolte mně, abych požádal -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, prosím o to, abyste se ztišili a umožnili, aby pan poslanec Exner dokončil své vystoupení v klidu.

 

Poslanec Václav Exner: Dovolte mně, abych požádal pana ministra Svobodu, který prohlásil - a prosím, možná že jsem jedno nebo dvě slova nezaznamenal přesně, ale doufám, že tu větu přečtu co nejpřesněji: "Každá moc musí mít integraci a rozšíření, aby fungovala." Vážení přátelé, snad pan ministr Svoboda ve volných chvílích, nebo až nebude moci v noci spát, se zamyslí nad tím, co touto větou vlastně oznámil. Já pevně věřím, že každá moc nemusí pro svou činnost mít ani integraci, ani rozšíření. Spolupráci, pochopení, uplatnění pochopení lidí a souhlas, to ano, ale integraci a rozšíření těžko. Myslím si, že uvedl velmi výstižný příklad, když uváděl, proč KDU-ČSL byla pro radar a stejně je pro Lisabonskou smlouvu. Ano, je pro radar, protože chceme spolupracovat se Spojenými státy americkými, ale situace teď vypadá tak, že není ani jisté, jestli jsou Spojené státy americké pro radar. A my prostřednictvím KDU-ČSL budeme tedy i nadále pro radar, abychom s nimi spolupracovali.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP