(Jednání pokračovalo v 11.35 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas na přestávku poslaneckého klubu Strany zelených vypršel, budeme tedy nyní hlasovat o celém návrhu pořadu 47. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně rozdán.

Zazvoním, odhlásím vás a poprosím vás, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Ještě chvíli počkám, protože vidím poslance, jak dobíhají a zhluboka dýchají... Takže ještě další přicházejí, takže ještě chvilečku počkám...

Kvorum na tabuli se ustálilo.

 

Nyní budeme tedy hlasovat o celém návrhu 47. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování, a kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 188 pro návrh 99, proti 83, návrh byl schválen.

 

Budeme nyní se řídit schváleným návrhem a jako první bod byl schválen

 

1.
Návrh poslanců Jiřího Paroubka, Bohuslava Sobotky, Lubomíra Zaorálka,
Miloslava Vlčka, Michala Haška, Davida Ratha, Jaroslava Krákory a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním
pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 504/ - druhé čtení

 

Návrh uvede za navrhovatele poslanec Jiří Paroubek. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Takže vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, znovu projednáváme bod regulačních poplatků ve zdravotnictví. Svým způsobem je to věčné téma, byť bohužel ve svých důsledcích velmi trpké. Čím déle totiž koalici potrvá, než tento fakt pochopí, tím mohutněji poroste naše podpora.

V zemi odchované po několik generací seriálem Nemocnice na kraji města, kde lékařská péče byla na prvním místě a peníze až na druhém, nemá naději ten, kdo hledá cesty, jak nejvíce lékařskou péči zpoplatnit. Zjistí-li se navíc, že oproti volebním slibům všech koaličních stran do voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2006, ve kterých - s jedinou výjimkou - popíraly jakoukoli možnou spoluúčast pacientů, se v průběhu roku podíl této spoluúčasti zvýšil o 10 miliard korun, pak jistě každý pochopí, proč jsou občané tak na současnou koalici rozezleni.

Samozřejmě víme, že koaliční politické strany, zejména KDU-ČSL, připravily své kompromisní návrhy, alespoň tomu svědčí usnesení předsednictva z 16. prosince. Diskuse se vedou o tom, zda zrušit poplatky jen dětem, dětem i seniorům, či seniorům a od jakého věku, případně kolik za recept v lékárně. Samozřejmě, že tyto návrhy podpoříme, protože tou či onou měrou se blíží našim představám. Ovšem jen blíží.

Bývaly doby, kdy jsem vybízel koaliční strany k podpoře našich návrhů na odstranění regulačních poplatků ve zdravotnictví. Bývaly doby, kdy jsem vážně upozorňoval, že nezrušení těchto poplatků tak jako na Slovensku je nejsnazší cestou k volební prohře koalice a našemu vítězství. Tyto poplatky jsou totiž symbolem, v němž se zrcadlí celé asociální vidění této vlády. Zejména pro zpravidla sociálně slabší vrstvy sympatizantů KDU-ČSL, jež tvoří základ jejího voličstva, to musí být mimořádně citlivé. Ovšem KDU-ČSL je svobodná strana a jejím svobodným rozhodnutím je, jakými cestami se vydává, byť si osobně myslím, že setrvale chybným. Stejně tak Strana zelených má v běžných standardních podmínkách západní Evropy silný sociální akcent. U nás si ovšem zvolila neoliberální cestu, která jí dává jasnou podobu minulé a ukončené již Unie svobody-DEU s nazelenalým nádechem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP