(12.20 hodin)
(pokračuje Rath)

Dámy a pánové, co chcete víc za důkaz toho, že systém je špatný a nechrání těžce nemocné lidi?

Druhá věc. Víte, to už jsme tady říkali, systém poplatků nějaké peníze do systému skutečně přinesl, něco okolo pěti, možná osm miliard ročně. Za prvé o tuto částku vláda snížila platby státu za státní pojištěnce, takže to bylo vykrytí částky jenom ze státního rozpočtu. Opět realita.

Další věc. Dámy a pánové, zdravotní pojišťovny mají na svých účtech čím dál tím víc finačních prostředků. Nikdo nechápe, proč tam ty peníze takto schraňují a proč ty peníze narůstají, když systém je nastaven jako průběžné financování. Co mají vybrat, to mají v tom roce utratit na léčbu lidí. Tak je nastaven ze zákona. Tak ho tato Sněmovna prostě nastavila. A my tady trpíme dlouhodobé porušování platného zákona ze strany zdravotních pojišťoven a selhání ministra zdravotnictví a Ministerstva zdravotnictví jako dozorujícího orgánu nad zdravotními pojišťovnami. A je nám to jedno. A jsme schopni vážně opakovat do médií, což neustále říká premiér Topolánek - budiž, on tomu nerozumí, rozumět tomu nemusí, premiér toho má hodně, nemusí být expertem na zdravotnictví, stačí, když je expertem aspoň na něco. No, u současného premiéra těžko hledat, ale budiž. Takže dámy a pánové, proč pořád opakujete, z vládní koalice, ten nesmysl, že to přineslo peníze na léčbu vážně nemocných lidí, když peníze leží na účtech zdravotních pojišťoven? To máte skutečně národ, lidi za tak hloupé, tak naivní? Na tohle jste nikdy neodpověděli a opakujete to jako kafemlýnek, jako flašinet neustále dokola a pořád říkáte: přineslo to peníze na léčbu těžce nemocných. Tak proč jste ty peníze tam neposlali ze zdravotních pojišťoven, což je povinnost ministra zdravotnictví? Proč nemocnice a léčebny dlouhodobě nemocných neustále protestují, že mají málo peněz na provoz, nemají peníze na sestry, na lékaře? Já jsem včera byl v Nemocnici v Mladé Boleslavi, kde musí mít jedno plně vybavené oddělení LDN zavřené, protože nemají dost peněz na zdravotní sestry. Bodejť by je měli, když leží ty peníze na účtech zdravotních pojišťoven a naší vládě je to úplně jedno, byť je to její kompetence a její zodpovědnost! Víte to, pane premiére, že je to vaše zodpovědnost, že díky vám je třeba to oddělení v Mladé Boleslavi zavřeno a desítky dalších? Já chápu, že vám je to jedno. Vy když budete potřebovat někde ležet, tak pro vás se ta dobrá postel vždycky najde.

Takže dámy a pánové, další fakt. Pan ministr Julínek říká, že poklesla návštěvnost u lékaře díky poplatkům. Nedávno byl sjezd lékařské komory, kde seděli zástupci zdravotních pojišťoven. Já jsem před plénem tří set lékařů toto zopakoval velmi korektně. Zeptal jsem se ředitelů zdravotních pojišťoven. Říkám jim: Páni ředitelé, můžete nám říci, o kolik poklesla návštěvnost u lékařů podle vašich čísel vykázané zdravotní péče? Protože lékaři mají strach, že jak poklesla návštěvnost, klesnou jim i platby od zdravotních pojišťoven velmi výrazně. Ředitelé zdravotních pojišťoven odpověděli, že z jejich údajů vykázané a zaplacené zdravotní péče vyplývá, že u ambulantních specialistů neklesla - podtrhuji neklesla - návštěvnost pacientů. Ptal jsem se jich na to třikrát, protože jsem říkal: Heleďte, děláte si ze mě asi trochu legraci, protože pan ministr Julínek ve Sněmovně, v televizi neustále říká, jak výrazně klesla, dokonce, pokud si to dobře pamatuji, použil číslo nějakých 20, 30 %, že o to byl pokles návštěvnosti v ambulancích lékařů specialistů. Oni krčili rameny a říkali: My máme jiná čísla. My platíme a je vykazována úplně stejná péče, stejný objem péče jako před zavedením poplatků. Nepokleslo to prakticky vůbec.

Tak tomu nerozumím. Kde je ta regulační funkce? Tady někdo nemluví pravdu. Buď tam třikrát za sebou opakovali nepravdu ředitelé zdravotních pojišťoven před 350 lékaři, anebo pan minstr Julínek mystifikuje veřejnost. Kdo má pravdu? Musím říci, byť víte, že nemám moc rád zdravotní pojišťovny a mám pocit, že jsou někdy v roli takových těch příživníků kapku, přesto jejich statistických datům věřím víc, protože oni to musí sledovat každý měsíc, než statistikám pana ministra Julínka.

Dámy a pánové, jediné místo, ve kterém skutečně došlo k poklesu návštěvnosti, je lékařská služba první pomoci. Strašně zajímavá věc. Myslíte si, že v minulosti chodili lidé na lékařskou službu první pomoci si sednout do čekárny a čekat tam několik hodin jen tak zbůhdarma, pro nic za nic? Možná někdo ano, ale asi většina lidí ne. Takže je potřeba se na tu statistiku znovu podívat a zjistíte, že jak poklesla návštěvnost lékařské služby první pomoci, tak stoupl počet výjezdů záchranné služby, která je bezplatná, ale mnohem dražší. To je mi pěkná úspora! Takže nejdu do ordinace lékaře po svých, kde to stojí systém 200 korun, ale zavolám si záchranku, kde systém stojí ten výjezd nějakých pět, deset tisíc. To je dobré šetření. To je jedna věc.

Druhá věc. Začíná být evidentní, že řada lidí zanedbává svůj zdravotní stav a bojí se skutečně na tu LSPP dojít. A opět se na to podívejme z toho ekonomického pohledu. Ušetříme něco? No, neušetříme nic, protože tu lékařskou službu první pomoci vy musíte provozovat stejně, ať tam přijde pět lidí, deset lidí, nebo sto lidí za tu službu. Tam musíte platit stále stejný plat lékaře, stále stejný plat sestry, stále tam topíte, svítíte, uklízíte. Kde je ta úspora? Naopak, zdravotnická zařízení, která provozují lékařskou službu první pomoci, na tom ekonomicky prodělají, protože mají stejné náklady na provoz, ale klesla jim tržba od zdravotních pojišťoven. To jsme chtěli? To jsme chtěli, aby ty podfinancované nemocnice dostaly ještě míň? To byl ten cíl?

Dámy a pánové, poslední poznámka. Víte, ty poplatky jsou dneska už v podstatě živoucí mrtvola. Všichni víme, že v současné podobě prostě nepřežijí. Nepřežijí už zlom tohoto roku. Ve Středočeském kraji zastupitelstvo rozhodlo, že ve středočeských krajských nemocnicích zaplatí za pacienty tyto poplatky Středočeský kraj od 1. ledna. Postupně budou nabíhat další kraje. Takže i když by Sněmovna s poplatky neudělala vůbec nic, tak během pár dnů, týdnů, měsíců ten systém se stejně rozloží. Rozloží se proto, protože to byla vůle lidí, vůle našich voličů.

Dámy a pánové, hlavně z pravé strany politického spektra, měli byste si vzpomenout, co je napsáno v naší ústavě, že vůle lidí je pro nás nejvyšším zákonem. Je hezké, že jste vymysleli něco, co teoreticky má fungovat a za co by vám teoreticky měli být lidé vděční a pořádat vám ovace, ale prostě místo aby vás ovívali palmovými ratolestmi, tak po vás házejí zkažená vajíčka a rajčata. Takže se, dámy a pánové, vzpamatujte. Stejně ty poplatky skončily. Čas Julínkových poplatků se naplnil. Je jen otázka, jestli to uděláme ještě dnes, nebo počkáme do 1. ledna.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní prosím o slovo dalšího z písemně přihlášených řečníků a to je pan kolega Zdeněk Prosek. Po něm bude hovořit pan poslanec Boris Šťastný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP