(20.50 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi. Jenom ho chci upozornit, že jednací řád Poslanecké sněmovny neumožňuje nikomu třetímu, aby vyjadřoval svůj návrh k tomu, co se právě hlasuje. Umožňuje to pouze navrhovali a zpravodaji. (Poznámka z pléna.) To není možné. Upozorňuji na zákon o jednacím řádu. A pokud pan ministr zdravotnictví to nevyjádřil ve svém vystoupení ve třetím čtení, kde může samozřejmě vyjádřit cokoli, tak bych ho požádal, aby své vyjádření případně sdělil zpravodaji, který je z koaliční strany, jistě by mohl říci jak své sdělení, tak sdělení zpravodaje, protože ten je k tomu oprávněn podle jednacího řádu. Nerad bych, abychom potom při hlasování tady z toho měli, řekl bych, komedii. Omlouvám se za to slovo.

Nyní se přihlásil do třetího čtení pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající.

(Důrazně:) Pane ministře, vy si snad z nás všech, ale zejména z opozice děláte srandu! To snad není pravda, tohleto! Vy taháte peníze z kapes lidem, ale my na lidi kašleme! My vám říkáme téměř už dva roky: Pojďte se o tom bavit, aby to pro lidi bylo dobře, a vy s povýšeností sobě vlastní jenom si odfrknete a řeknete: My máme síly dost.

Vy jste ten zákon o poplatcích, když mluvíte o diskusi, ty poplatky dali jako přílepek při reformě veřejných financí bez možnosti jakékoli diskuse. Je to jednání z pozice síly, a jestli tady někdo kašle na lidi, tak jste to vy. Kašlete na celou opozici, dokud tu sílu máte. Celý rok se s námi nejednalo, ani čárka, bylo to pod vaši úroveň, jednat s opozicí. A navíc, některé vaše argumenty, alespoň ty, co jsem stíhal sledovat, vůbec nebyly korektní. Vždyť se přece více ze systému vzalo, například zastropováním, například zmrazením plateb za státní pojištěnce, například snížením procenta DPH do zdravotnictví, než se jako podle vás vytáhlo z kapes těch nejpotřebnějších.

A koneckonců mluvíme tady o tom, že je přemíra pozměňovacích návrhů, a mluví se o divokém hlasování. Jaké divoké hlasování! Jsou to korektní návrhy a já - chraň pánbůh, abych chtěl brát někomu to právo něco navrhovat, ale z koaličních řad je těch návrhů daleko více než z řad poslanců a poslankyň opozice.

Jenom připomínám, že jsme připraveni hlasovat pro takové návrhy, které prospějí lidem a které možná otevřou oči těm, kteří si pořád ještě myslí, že okrádat lidi znamená něco prospěšného. KSČM je pro úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví. Jsme připraveni podporovat i další návrhy, které mají smysl, především z řad opozičních poslanců a poslankyň, ale jsou tam i některé další rozumné.

Bavili jsme se o tom dost. Teď už nastupuje hlasování, protože, nezlobte se, to bychom tady mohli diskutovat třeba pět let a mezitím by miliardy a miliardy z kapes těch nejpotřebnějších plynuly tam, kde zdaleka nejsou potřeba.

Děkuji za pozornost. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, nastoupí hlasování, ale teď ještě nastoupí poslanec David Rath, který se přihlásil o slovo jako zástupce předkladatele. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Dámy pánové, je vidět, že je vysoká, pokročilá hodina, protože předkladatel většinou mluví první. Ale já jsem s benevolencí sobě vlastní tady vyslechl, co říkal pan ministr. No, žádné nové argumenty, nic nového pod sluncem.

Víte, dámy a pánové, zase tady chybí premiér Topolánek. Nevím, kde teď bloudí po setmělých kuloárech Sněmovny, měl by tady sedět a poslouchat. Premiér Topolánek by tady měl především vysvětlit voličům jednu věc. To neudělal ani jeho ministr Julínek. Nebo ještě jeho ministr Julínek. A tím je slib Mirka Topolánka a jeho podpis pod smlouvou s voliči.

Dámy a pánové, před volbami Mirek Topolánek podepsal jasné prohlášení a dal voličům slib, že spoluúčast pacientů nestoupne. Chci se zeptat pana Mirka Topolánka, pana premiéra, chci se zeptat pana ministra Julínka, ať zde vystoupí a přečte, pokud to neví z hlavy, o kolik desítek procent stoupla za vlády Mirka Topolánka spoluúčast pacientů. Tu statistiku snad znáte. Pokud ji nezná premiér, tak by ji měl znát ministr zdravotnictví. Tak významně a zásadně nestoupla spoluúčast pacientů v České republice nikdy v novodobé historii. A v podstatě asi nikdy za posledních nějakých 50-60 let. Ten nárůst je ohromný.

Vidím na tvářích některých poslanců z ODS velký úsměv a podiv. Dámy a pánové, to není výmysl Davida Ratha. To je prostě statistika. Můžete se jí smát, můžete se jí posmívat, můžete na ni třeba ukazovat prostředníček. To je asi tak jediné, co na tu statistiku dokážete totiž udělat. Protože čísla jsou v tomto jednoznačná.

Prostě vy jste voličům lhali. Vy jste jim slibovali něco, o čem jste věděli, že to nedodržíte. Vy jste spáchali na voličích vědomý podvod. To není věc, kterou bych si tady vymýšlel. To je věc, kterou ví drtivá většina lidí v České republice. Proto vám to ve volbách spočítali. Vy si naivně myslíte a chlácholíte se v bludu, že vy všechno děláte hrozně dobře, jenom to špatně vysvětlujete.

Dámy a pánové, nepřipomíná vám to něco? Vždyť úplně stejně hovořil třeba Miloš Jakeš někdy na konci 80. let. Přece i on a jeho lidé říkali: Vždyť my to myslíme dobře, děláme to dobře, jenom to špatně lidem vysvětlujeme. Víte, je čas, abyste se nad sebou trochu zamysleli. To není, že byste páchali dobro kudy chodíte a jenom ten národ byl tak naivní a hloupý a nepochopil to. Ty volby vyzněly jednoznačně. Bylo to referendum o poplatcích, bylo to referendum o vašem způsobu vládnutí.

Dámy a pánové, víte, my jsme v těch volbách mluvili se stovkami, možná tisíci lidí. To byly skutečně stovky případů lidí, kteří ke mně chodili a říkali: Pane doktore, my jsme brali léky na cukrovku, my jsme brali léky na vysoký tlak, ale díky tomu, že máme důchod 6 tisíc, 7 tisíc, zdražili nám nájem, zdražili nám energie, zdražili nám potraviny, tak my jsme prostě přestali chodit k lékaři.

Opět můžete říci: Jednotlivé statistiky, prostě tu nějaká paní, tu nějaký pán přestal brát léky na vysoký tlak, na cukrovku a vlastně nic se neděje, je to pár jednotlivců, že. Když se buduje ta světlá budoucnost a kácí les sekerou ministra Julínka a sekerou či motorovou pilou Mirka Topolánka, pak sem tam nějaká tříska klidně odletí. Když se buduje ta světlá kapitalistická budoucnost, kde se všichni budeme mít přece dobře.

Dámy a pánové, to, že nejde o sem tam někoho, ale o hodně lidí, je opět věc, která vyplývá ze statistiky. Poklesla spotřeba léků na cukrovku, poklesla spotřeba léků na vysoký krevní tlak, a to velmi významně.

Pane ministře Julínku, ptám se vás jako lékaře, ne jako ministra, protože jako ministr jste vyhořel, možná vám ještě zůstalo něco znalostí jako lékaři - vysvětlete prosím zde ve Sněmovně poslancům a veřejnosti, jak je možné, že spousta lidí nebere své léky. To vyplývá nejenom z těch výpovědí desítek, stovek lidí, ale vyplývá to samozřejmě i ze statistik. A vy jako lékař byste měl vědět, co to udělá. Ty lidi to skutečně může velmi vážně poškodit.

Dámy a pánové, všechny argumenty, které měly k této věci zaznít, už mnohokrát zazněly. Asi se nepřesvědčíme. Pokud s vámi nepohnuly ani výsledky voleb, tak už vám možná není pomoci. Máte poslední šanci své chyby zkorigovat. Těch šancí už nebudete mít mnoho. (Potlesk opozičních poslanců.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP