(10.00 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se - středa na kdy?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Středa 18. února jako první bod hned ráno.

Všechny ostatní mé návrhy jdou opačným směrem, tedy jedná se o návrhy na vyřazení bodů. Nejprve se jedná o bod číslo 2 sněmovní tisk 253, tedy to je antidiskriminační zákon, a dále se jedná o body 51, 52, 53, 54 a 55, to jsou sněmovní tisky 688, 689, 690, 691 a 692. U těchto bodů se jedná o zákony z dílny Ministerstva zdravotnictví a na základě žádosti paní ministryně Filipiové si dovoluji vás požádat o vyřazení těchto bodů, abychom ještě získali prostor na jednání s novou ministryní o těchto zákonech. Děkuji pěkně, takto ty návrhy znějí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, tak to byl první návrh, pana poslance Tluchoře. Nyní prosím pana poslance Miroslava Opálku, připraví se Olga Zubová.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych alternativně vystoupil s obdobným bodem jako kolega Tluchoř. Chtěl bych úvodem uvést, že celý svět a dnes i Česká republika hovoří s despektem o dopadech celosvětové hospodářské krize. Vláda zřídila NERV a nervy by měly být citlivé. A také do Poslanecké sněmovny jsme obdrželi tisk 723 - Zprávu o změnách v příjmu kapitol, výdajů kapitol a deficitu státního rozpočtu na rok 2009 při zpomalení odhadovaného meziročního růstu HDP na 3 %, 2 %, 1 %. Jde tedy o uvažované korekce, pokud nebude ještě hůř, nedávno schváleného zákona o státním rozpočtu na rok 2009.

Jsem přesvědčen, že hospodářská krize, její dopady na podnikatelské prostředí, ale z pohledu lidí především dopady na ně, dopady na ty nejslabší, dnes zejména nezaměstnané či neprivilegované, jsou prioritou všech priorit. Snad každý s obavami čeká, co udělá či neudělá vláda České republiky, jak se podaří tento proces ovlivňovat. Proto navrhuji, aby byl do programu naší 48. schůze zařazen nový bod s pregnantnějším názvem než ten předchozí, a to s názvem Informace předsedy vlády o nejbližších krocích vlády České republiky ke zmírnění důsledků krizového hospodářského vývoje a jeho dopadu na obyvatelstvo, zejména hendikepované a nezaměstnané, o krocích vedoucích k sociálně spravedlivému rozložení dopadů na jednotlivé příjmové skupiny občanů a o krocích pro podporu ekonomiky na území České republiky. Tento nový bod programu navrhuji zařadit vzhledem k jeho významu jako první bod pořadu jednání 48. schůze Poslanecké sněmovny. Pokud bude předřazen v hlasování jako první bod nějaký jiný, tak jako následující. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. To byl pan poslanec Opálka a nyní bych požádal paní poslankyni - děkuji za ten dlouhý název, děkuji - Olgu Zubovou a připraví se Václav Votava.

 

Poslankyně Olga Zubová: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovoluji si vám navrhnout stažení bodu 131 a číslo 132, sněmovní tisk 621, 622, z návrhu programu této schůze. Jedná se o ratifikace obou radarových dohod mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými.

Navrhuji to nejen proto, že momentálně není jasná podpora vybudování radarové základny ze strany nového amerického prezidenta a jeho administrativy, ale hlavně proto, že součástí požadavků Strany zelených přijatých k radaru na sjezdu v roce 2007 bylo uspořádání referenda k této otázce a referendum o radarové základně je součástí programu této únorové schůze. V tomto návrhu na referendum je jasně řečeno, že definitivně nelze o radaru rozhodnout dřív, než bude v referendu přijat občany. To plně koresponduje se stanoviskem vycházejícím z programu a sjezdu Strany zelených.

Ráda bych se zmínila i o svých dřívějších postojích k opakovaným návrhům na legislativní úpravu obecného a zvláštního referenda. Byli jsme opakovaně ubezpečováni, že návrh na referendum předloží vláda sama, aby si udržela iniciativu a zvýšila šance na získání původních odpůrců tohoto institutu. To byl důvod, proč zelení některé návrhy na referendum odmítali, přestože mají sami referendum v programu. Nevidím však záruku, kdy a zda vůbec takový komplexní návrh ústavního zákona o referendu bude navržen, a myslím si, že bychom si dál neměli hrát s přímou demokracií na schovávanou. Proto tedy navrhuji vyřazení obou zmiňovaných bodů.

Dále bych chtěla pevně zařadit bod číslo 21, sněmovní tisk 142, na začátek druhých čtení -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám, paní poslankyně, velice se omlouvám. Kdybyste mi ještě jednou řekla - vy jste tedy dala návrhy na to vyřazení těch dvou bodů a teď dáváte návrhy na pevné zařazení. Je to tak? (Ano.) Kdybyste tedy ještě jednou řekla, na kdy a které body.

 

Poslankyně Olga Zubová: Vyřadit body číslo 131, 132, sněmovní tisk 621, 622. (Předsedající: Ano, to mám.) A pevně zařadit sněmovní tisk číslo 142, bod číslo 21, na začátek druhých čtení jako první bod anebo po pevně zařazených bodech.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Moment, počkejte, já nemůžu jako alternativu… Vy říkáte na začátek druhých čtení. (Poslankyně Zubová: Tak, na začátek druhých čtení.) Dobře, takže na začátek druhých čtení. (Poslankyně Zubová: Jako první bod.) Dobrá, děkuji.

A nyní bych požádal pana poslance Václava Votavu a připraví se… (Výpadek mikrofonu.) Dobře, takže jsem tady. Prosím pana poslance Votavu, připraví se Stanislav Grospič. (U řečnického pultu nejde mikrofon.) Zkuste to teď.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolil bych si navrhnout vyřazení bodu 103 z programu dnešní schůze. Jedná se o tisk 636, což je zákon o Národním parku Šumava.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Je to bod 103? (Ano.) A číslo 636.

 

Poslanec Václav Votava: Ano, 636 - zákon o Národním parku Šumava. Činím tak s vědomím a z pověření hejtmanky Plzeňského kraje Milady Emmerové. Díky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je vše? (Ano.) Dobře, to je vše. Teď jsem prosil pana poslance Grospiče a připraví se Jeroným Tejc. Takže nyní Stanislav Grospič.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové…

(Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A kolegové, prosím vás o klid, protože se to špatně poslouchá! (Zvoní.) Mějte ohled, prosím!

 

Poslanec Stanislav Grospič: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl pevné zařazení dvou bodů. Je to bod číslo 71, sněmovní tisk 477. Jde o poslanecký návrh na vydání ústavního zákona o referendu o přistoupení České republiky k Lisabonské smlouvě pozměňující Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství a dále o pevné zařazení bodu 72, sněmovního tisku 490, poslaneckého návrhu na vydání ústavního zákona o referendu o umístění prvků zařízení protiraketové obrany Spojených států amerických na území České republiky, jako prvého a druhého bodu na pátek tento týden 6. února.

Jde o sněmovní tisky, které byly předloženy již minulý rok v březnu do Poslanecké sněmovny -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, vy jste řekl první a druhý bod…

 

Poslanec Stanislav Grospič: Bod 71 jako první bod a 72 jako druhý bod za pevně zařazené body.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže za pevně zařazené body v pátek. (Ano.) Za pevně zařazené body v pátek 6. února. Takto by byly formulovány ty dva návrhy. Ano, máme to.

Teď bych požádal pana poslance Jaromíra Tejce a připraví se Jiří Petrů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP