(11.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Žádnou přihlášku do podrobné rozpravy neregistruji, končím tedy podrobnou rozpravu.

Zeptám se na případná závěrečná slova pana ministra a pana zpravodaje. Pan zpravodaj? Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážené kolegyně a kolegové, paní předsedající, já si jenom dovolím konstatovat, že jsme dostali celkem šest pozměňovacích návrhů, ale mimo jiné tu je k hlasování návrh pana kolegy Koníčka, aby tento materiál byl vrácen ve druhém čtení zpátky do projednání příslušnému výboru, jestli to tak platí ze strany pana navrhovatele.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, to bylo shrnutí rozpravy, kterou jsme právě ukončili. Přivolávám naše kolegy, aby se mohli zúčastnit hlasování, které je před námi. Pro nově příchozí opakuji, že budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan poslanec Koníček, a tímto návrhem je návrh na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání.

Žádáte o odhlášení, čili já vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se nově zaregistrovali. Doufám, že všichni stihli přijít do jednacího sálu, tak aby hlasování mohlo řádně proběhnout.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 124 a táži se, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Koníčka na vrácení tohoto zákona výboru k novému projednání. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 124, přítomno 147, pro 30, proti 71. Tento návrh přijat nebyl.

 

Nezazněl žádný jiný návrh, o kterém bychom mohli nyní hlasovat. Proto poděkuji panu zpravodaji, poděkuji také panu ministrovi a končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Končím tedy projednávání bodu č. 11, sněmovního tisku 598.

 

Dalším bodem, který jsme zařadili na naše jednání, je bod

 

78.
Návrh poslanců Petra Gandaloviče, Jiřího Papeže, Zdeňka Macha,
Pavla Kováčika, Ladislava Skopala a Jiřího Hanuše
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb.,
o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 678/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 678/1.

Nejprve prosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan ministr a zároveň poslanec Petr Gandalovič.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, problematika návrhu, který je vám nyní předkládán, je obecně známa. Při sestavování rozpočtu na rok 2009 se nepodařilo najít dostatečné prostředky pro financování přímých doplňkových plateb pro české zemědělce, a proto jsme nejprve na základě dohody pana premiéra a zemědělských organizací a posléze v rámci poslaneckých klubů nalezli způsob, jak aspoň zčásti dofinancovat tyto doplňkové platby z prostředků Pozemkového fondu, to znamená de facto z prostředků, které jsou v Pozemkovém fondu shromážděny jakožto výsledek prodeje zemědělské půdy zemědělcům.

Není to opatření zcela nové. V minulosti bylo již několikrát také použito, a jakkoli se nad ním můžeme do jisté míry pozastavovat, je to prostě opatření v této chvíli nesmírně naléhavé a potřebné. Proto jsme se skupinou poslanců v zájmu urychlení legislativního procesu tohoto opatření navrhli novelu zákona o Pozemkovém fondu, která tento finanční převod umožňuje, a proto jsme také navrhli, aby tento zákon byl projednán podle § 90 pouze v prvním čtení. Teď se chci, abych tak řekl, omluvit, že tento návrh projednat zákon podle § 90 beru jménem této skupiny poslanců zpět, to znamená navrhuji, aby zákon byl projednán řádně, s tím, že ovšem současně navrhuji, aby bylo zkráceno druhé čtení, nebo čas mezi prvním a druhým čtením, na minimální možnou časovou míru, to znamená 48 hodin. My jsme v průběhu času totiž ještě objevili, tak jak hledáme cesty, jak pomoci zemědělcům v této ekonomické krizi, že možná bude potřeba změnit částečně text tohoto zákona a to by samozřejmě § 90 neumožňoval. Proto tedy beru zpět návrh projednat zákon ve zkráceném procesu podle § 90 a žádám, aby byla pouze zkrácena lhůta mezi prvním a druhým čtením na minimální možnou hranici.

Myslím si, že jako úvod předkladatele je to dostatečná informace. Prosím, abyste takto propustili zákon do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi Gandalovičovi. Prosím nyní o slovo zpravodaje pro prvé čtení, kterým je pan kolega František Novosad.

Pan ministr Pospíšil má náhradní kartu číslo 8.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, návrh zákona, který byl předložen, kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Návrh odpovídá ústavnímu pořádku a právnímu řádu České republiky a naplňuje požadavky mezinárodních smluv, kterými se Česká republika řídí a je vázána. Navrhovaná právní úprava je plně v souladu se zákonem č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a se zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Předkládaný návrh si nevyžádá žádný dopad na státní rozpočet ani ostatní veřejné rozpočty. Podnikatelské prostředí nebude navrhovanou právní úpravou dotčeno. Návrh nebude mít ani žádné sociální dopady a dopady na životní prostředí. Proto jej doporučuji ke schválení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Prosím, abyste zaujal své místu u stolku vedle pana ministra.

Otevírám obecnou rozpravu. Upozorňuji, že pan ministr Gandalovič po dohodě se všemi navrhovateli netrvá na projednávání podle § 90 odst. 2, a bude tedy probíhat řádné prvé čtení tohoto poslaneckého návrhu. Po panu zpravodaji bude následovat obecná rozprava v prvém čtení. Do této rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se do této rozpravy někdo hlásí. Pan poslanec Jiří Papež.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo. Spíše formálně bych chtěl upřesnit návrh, který avizoval jeden z předkladatelů. Já jsem také jeden z předkladatelů. Já pouze upřesňuji, že předkladatelé navrhují zkrácení lhůty pro projednání ve výborech na 48 hodin. Děkuji za podporu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP